Scope of this work; In 2019, the characteristics of olive farming enterprises determined by random sampling method in the important districts of Hatay in terms of olive production were examined. It was aimed to analyze the current situation of olive cultivation in Hatay, to determine the technical and socio-cultural structure of farmers and to determine the structural problems of production, and to obtain guiding data about the activity plans of the stakeholder organizations operating in agriculture. For this purpose, through the farmer surveys applied in the field using the Farmer Registration System data of the Ministry of Agriculture and Forestry Türkiye; The socio-demographic characteristics, cultural characteristics, harvest and yield characteristics and the problems of the farmers were determined in the olive enterprises in Altınözü, Antakya, Yayladağı, Kırıkhan, Hassa, Samandağ and Arsuz districts. The results of the study show that although the producers have a certain experience, there is not enough awareness of some technical issues such as pruning and Plant Protection. In thıs study, important data were obtained for R&D organizations and agricultural extension staffnin the region. These data are important in terms of planing training and extension studies for farmers.
Agricultural enterprises Olive Extension Hatay Harvesting methods
Bu çalışma kapsamında; 2019 yılında Hatay’ın zeytin üretimi konusunda önemli ilçelerinde tesadüfi örnekleme yöntemi ile belirlenen zeytincilik işletmelerinin özellikleri incelenmiştir. Hatay’da zeytin yetiştiriciliğinin mevcut durumunun analizi, üreticilerin teknik ve sosyo-kültürel yapısı ve üretimin yapısal sorunlarının tespiti ile tarımda faaliyet gösteren paydaş kuruluşların üreticiye yönelik faaliyet planlarıyla ilgili yol gösterici veriler elde edilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Çiftçi Kayıt Sistemi verileri kullanılarak sahada uygulanan üretici anketleri yoluyla; Altınözü, Antakya, Yayladağı, Kırıkhan, Hassa, Samandağ ve Arsuz İlçelerinde belirlenen zeytin işletmelerinin, sosyo demografik özellikleri, kültürel özellikleri, hasat ve verim özellikleri ile üreticilerin yaşadığı sorunlar belirlenmiştir. Yapılan çalışmanın sonuçları üreticilerin belirli bir tecrübeye sahip olmasına rağmen budama ve zirai mücadele gibi bazı teknik konularda henüz yeterli düzeyde bilinçli olmadığını göstermektedir. Çalışmadan bölgede faaliyet gösteren ar-ge kuruluşları ve tarımsal yayım elemanları için önemli veriler elde edilmiştir. Bu veriler çiftçilere yönelik eğitim ve yayım çalışmalarının planlanması bakımından önemlidir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 7 Nisan 2023 |
Gönderilme Tarihi | 24 Kasım 2022 |
Kabul Tarihi | 4 Ocak 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 |