Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Arapgir mor reyhanında lokasyon ve hasat dönemi etkileşiminin verim ve bazı kalite özellikleri üzerine etkileri

Yıl 2023, , 438 - 445, 17.08.2023
https://doi.org/10.37908/mkutbd.1233186

Öz

Bu çalışmanın amacı, yetiştirme lokasyonları ve hasat dönemlerinin mor reyhan bitkisinde verim ve bazı kalite özellikleri üzerindeki etkilerini belirlemektir. Araştırma coğrafi İşaret almış olan Arapgir Mor Reyhanı’nın üç farklı lokasyonda (Arapgir İlçesi Kozluk (914 m), ve Boğazlı mevki (1470 m) ile Battalgazi ilçesi Malatya Turgut Özal Üniversitesi Ziraat Fakültesi arazisinde (Battalgazi; 750 m)) verim ve bazı bitkisel özellikleri karşılaştırılmıştır. Elde edilen bulgulara göre lokasyonlar arasında en yüksek bitki boyu (55.8 cm), yaprak alanı (7.8 cm2/ ana yaprak), yaprak boyu (7.8 cm), yaprak eni (4.7 cm), taze herba verimi (2707.2 kg da-1) ve kuru herba verimi (370.7 kg da-1) kozluk lokasyonundan elde edilmiştir. Derim zamanlarına göre en yüksek bitki boyu (58.6 cm), yaprak alanı (8.1 cm2/ana yaprak), yaprak boyu (8.1 cm), yaprak eni (4.9 cm), taze herba verimi (3461 kg da-1), kuru herba verimi (469.4 kg da-1) ve toplam fenolik miktarı (4479.6) üçüncü derim zamanında elde edilmiştir. Lokasyon ve hasat zamanları birlikte değerlendirildiğinde bitkisel özelllikler bakımından Kozluk ve 3. hasat döneminin ön plana çıktığı görülmektedir. Mor reyhan yetiştiricilik alanları ve hasat zamanları bakımından verim ve kalite faktörleri dikkate alındığında nisbeten serin rakımlı alanların ön plana çıktığı belirlenmiştir.

Destekleyen Kurum

Malatya Turgut Özal Üniversitesi Bilimsel Araştırma Proje Koordinatörlüğü

Proje Numarası

MTÜ-BAP191406

Teşekkür

Bu çalışma Malatya Turgut Özal Üniversitesi BAP (Proje No: MTÜ-BAP191406) tarafından desteklenen Yüksek Lisans tezinden üretilmiştir.

Kaynakça

  • Aslan, D.F. (2014). Farklı reyhan (Ocimum basilicum L.) genotiplerinde ontogenetik ve morfogenetik varyabilitenin belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 127 s, Aydın.
  • Baydar, H. (2013). Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bilimi ve Teknolojisi (Genişletilmiş 4. Baskı), Süleyman Demirel Üniversitesi Yayın No:51 (ISBN: 975-7929-79-4).
  • Diaz-Maroto, M.C., Palomo, E.S., Castro, L., Vinas, M.G., & Coello, M.S.P., (2004). Changes produced in the aroma compounds and structural integrity of basil (Ocimum basilicum L) during drying. Journal of the Science of Food and Agriculture, 84, 2070-2076. https://doi.org/10.1002/jsfa.1921
  • Erşahin, L. (2006). Diyarbakır ekolojik koşullarında yetiştirilen fesleğen (Ocimum basilicum L.) popülasyonlarının agronomik ve kalite özellikleri. Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı, 57 s, Adana.
  • Kaçar, O., Goksu, E., & Azkan, N. (2009). Agronomic properties and essential oil composition of basil varieties of landraces (Ocimum basilicum L.) in Turkey. Asian Journal of Chemistry, 21 (4), 3151-3160.
  • Lachowicz, K.J., Jones, G.P., Briggs, D.R., Bienvenu, F.E., Palmer, M.V., Mishra, V., & Hunter, M.M. (1997). Characteristics of plants and plant extracts from five 41 varieties of basil (Ocimum basilicum L.) grown in Australia. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 45, 2660-2665. https://doi.org/10.1021/JF960791H
  • Lucena, A.P.S., Nascimento, R.J.B., Maciel, J.A.C., Tavares, J.X., Barbosa, F.J.M., & Oliveira, E.J. (2010). Antioxidant activity and phenolics contents of selected Brazilian wines. Journal of Food Composition and Analysis, 23, 30-36.
  • Marotti, M., Piccaglia, R., & Giovanelli, E. (1996). Differences in essential oil composition of basil (Ocimum basilicum L.) Italian cultivars related to morphological characteristics. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 44, 3926-3929. https://doi.org/10.1021/jf9601067
  • Nacar, Ş., & Tansı, S. (1997). Essential oil composition at different basil (Ocimum basilicum L.) origins from mediterranean region. 28th International Symposium on Essential Oils, s 181, Eskişehir, Türkiye.
  • Ömer, E.A., Said-Al Ahl, H.A.H., & Hendawy, S.F. (2008). Production, chemical composition and volatile oil of different basil species/ varieties cultivated under Egyptian soil salinity conditions. Research Journal of Agriculture and Biological Sciences, 4 (4), 293-300.
  • Telci, İ. (2005). Reyhan (Ocimum basilicum L.) genotiplerinde uygun biçim yüksekliklerinin belirlenmesi Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 22 (2), 77-83.
  • Uğur, Y. (2020). Kizilcik (Cornus mas L.) meyve ekstraktlarinin fenolik i̇çeriklerinin hplc ile belirlenmesi ve sitotoksik etkilerinin araştirilmasi. Doktora Tezi, İnönü Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 184 s, Malatya.
  • Verma, P.K., Punia, M.S., Sharma, G.D., & Talwar, G. (1989). Evaluation of different species of ocimum for their herb and oil yield under hayrana conditions. Indian Perfumer, 33 (2), 79-83.

The effects of location and harvest period interaction on yield and some quality traits in Arapgir purple basil

Yıl 2023, , 438 - 445, 17.08.2023
https://doi.org/10.37908/mkutbd.1233186

Öz

The aim of this study is to determine the effects of growing locations and harvesting periods on yield and some quality characteristics of purple basil plant. The research was carried out in three different locations during the vegetation period of 2019; Yield and some vegetative properties of Arapgir Purple Basil, which received Geographical Indication at two different altitudes (Kozluk location; 914 m, Boğazlı location; 1470 m) in Malatya province Arapgir District and Malatya Turgut Özal University Faculty of Agriculture (Battalgazi; 750 m) in Battalgazi district of Malatya province. According to the findings, the highest plant height (55.8 cm), leaf area (7.8 cm2 / main leaf), leaf length (7.8 cm), leaf width (4.7 cm), fresh herb yield among the locations. (2707.2 kg da-1) and dry herb yield (370.7 kg da-1) were obtained from Kozluk location. The highest plant height (58.6 cm), leaf area (8.1 cm2/main leaf), leaf length (8.1 cm), leaf width (4.9 cm), fresh herb yield (3461 kg) by harvest time da-1), dry herb yield (469.4 kg da-1) and total phenolic content (4479.6), were obtained at the third harvest time. When the location and harvest times are evaluated together, it is seen that Kozluk and 3rd Harvest periods come to the fore in terms of vegetative characteristics. Considering the yield and quality factors in terms of purple basil cultivation areas and harvest times, it has been determined that areas with relatively cool altitudes come to the fore.

Proje Numarası

MTÜ-BAP191406

Kaynakça

  • Aslan, D.F. (2014). Farklı reyhan (Ocimum basilicum L.) genotiplerinde ontogenetik ve morfogenetik varyabilitenin belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 127 s, Aydın.
  • Baydar, H. (2013). Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bilimi ve Teknolojisi (Genişletilmiş 4. Baskı), Süleyman Demirel Üniversitesi Yayın No:51 (ISBN: 975-7929-79-4).
  • Diaz-Maroto, M.C., Palomo, E.S., Castro, L., Vinas, M.G., & Coello, M.S.P., (2004). Changes produced in the aroma compounds and structural integrity of basil (Ocimum basilicum L) during drying. Journal of the Science of Food and Agriculture, 84, 2070-2076. https://doi.org/10.1002/jsfa.1921
  • Erşahin, L. (2006). Diyarbakır ekolojik koşullarında yetiştirilen fesleğen (Ocimum basilicum L.) popülasyonlarının agronomik ve kalite özellikleri. Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı, 57 s, Adana.
  • Kaçar, O., Goksu, E., & Azkan, N. (2009). Agronomic properties and essential oil composition of basil varieties of landraces (Ocimum basilicum L.) in Turkey. Asian Journal of Chemistry, 21 (4), 3151-3160.
  • Lachowicz, K.J., Jones, G.P., Briggs, D.R., Bienvenu, F.E., Palmer, M.V., Mishra, V., & Hunter, M.M. (1997). Characteristics of plants and plant extracts from five 41 varieties of basil (Ocimum basilicum L.) grown in Australia. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 45, 2660-2665. https://doi.org/10.1021/JF960791H
  • Lucena, A.P.S., Nascimento, R.J.B., Maciel, J.A.C., Tavares, J.X., Barbosa, F.J.M., & Oliveira, E.J. (2010). Antioxidant activity and phenolics contents of selected Brazilian wines. Journal of Food Composition and Analysis, 23, 30-36.
  • Marotti, M., Piccaglia, R., & Giovanelli, E. (1996). Differences in essential oil composition of basil (Ocimum basilicum L.) Italian cultivars related to morphological characteristics. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 44, 3926-3929. https://doi.org/10.1021/jf9601067
  • Nacar, Ş., & Tansı, S. (1997). Essential oil composition at different basil (Ocimum basilicum L.) origins from mediterranean region. 28th International Symposium on Essential Oils, s 181, Eskişehir, Türkiye.
  • Ömer, E.A., Said-Al Ahl, H.A.H., & Hendawy, S.F. (2008). Production, chemical composition and volatile oil of different basil species/ varieties cultivated under Egyptian soil salinity conditions. Research Journal of Agriculture and Biological Sciences, 4 (4), 293-300.
  • Telci, İ. (2005). Reyhan (Ocimum basilicum L.) genotiplerinde uygun biçim yüksekliklerinin belirlenmesi Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 22 (2), 77-83.
  • Uğur, Y. (2020). Kizilcik (Cornus mas L.) meyve ekstraktlarinin fenolik i̇çeriklerinin hplc ile belirlenmesi ve sitotoksik etkilerinin araştirilmasi. Doktora Tezi, İnönü Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 184 s, Malatya.
  • Verma, P.K., Punia, M.S., Sharma, G.D., & Talwar, G. (1989). Evaluation of different species of ocimum for their herb and oil yield under hayrana conditions. Indian Perfumer, 33 (2), 79-83.
Toplam 13 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Cem Tüfekçi Bu kişi benim 0000-0002-8293-1452

Kazim Gunduz 0000-0002-6473-5909

Yılmaz Uğur 0000-0002-9040-4249

Proje Numarası MTÜ-BAP191406
Erken Görünüm Tarihi 30 Temmuz 2023
Yayımlanma Tarihi 17 Ağustos 2023
Gönderilme Tarihi 16 Ocak 2023
Kabul Tarihi 2 Mayıs 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023

Kaynak Göster

APA Tüfekçi, C., Gunduz, K., & Uğur, Y. (2023). Arapgir mor reyhanında lokasyon ve hasat dönemi etkileşiminin verim ve bazı kalite özellikleri üzerine etkileri. Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 28(2), 438-445. https://doi.org/10.37908/mkutbd.1233186

22740137731737513771 13774 15432 1813713775 14624 15016 i2or 1857924881download