Besin içeriğinin ve ekonomik getirisinin yüksek olması nedeniyle ülkemizde badem yetiştiriciliği her geçen yıl artmakta ve bahçe tesisinde daha çok yabancı badem çeşitleri kullanılmaktadır. Bu çeşitlerin her ekolojide aynı performansı göstermemesi nedeniyle yetiştiricilik düşünülen bölgeler için uygun çeşitlerin belirlenmesi önemlidir. Bu amaçla 2 yıl süreyle gerçekleştirilen bu araştırmada da Adıyaman ili Şambayat ve Besni ilçelerinde dikimi 2014 yılında gerçekleştirilmiş Garnem anacı üzerine aşılı Ferragnes, Ferraduel, Lauranne ve Marta çeşitlerinin verim ve meyve özellikleri belirlenmiştir. Ağaç başına verim lokasyonlara göre değişmezken, en yüksek iç badem verimi denemenin 2 yılı ve lokasyonların ortalaması olarak Marta çeşidinden (5439.34 g/ağaç) elde edilmiştir. Gövde birim kesit alanına düşen verim 22.02 g/cm² ile Şambayat lokasyonunda daha yüksek olmuştur. Lokasyonlar kabuklu badem ağırlığı, iç badem ağırlığı ve iç badem oranına etki etmemiştir. En yüksek kabuklu badem ağırlığı (4.05 g) ve iç badem ağırlığı (1.39 g) Ferragnes çeşidinden elde edilirken, en yüksek iç oranı Marta çeşidinden (%37.09) elde edilmiştir.
Due to its high nutritional content and economic importance, almond cultivation in our country has been increasing every year, and foreign almond cultivars are being used more in almond orchards. Since these cultivars do not show the same performance in every ecology, it is important to determine suitable varieties for the regions considered for cultivation. In this study conducted for 2 years for this purpose, yield and fruit characteristics of the grafted Ferragnes, Ferraduel, Lauranne, and Marta varieties on Garnem rootstock planted in Şambayat and Besni districts of Adıyaman province in 2014 were determined. The yield per tree did not vary according to locations, and the highest kernel yield was obtained from the Marta cultivar (5439.34 g/tree). The yield per unit cross-sectional area was higher in the Şambayat location with 22.02 g/cm². Locations did not affect the nut weight, kernel weight and kernel ratio. While the highest nut weight (4.05 g) and kernel weight (1.39 g) were obtained from the Ferragnes cultivar, the highest kernel ratio was obtained from the Marta cultivar (37.09%).
Etik Beyana gerek yoktur
| Birincil Dil | Türkçe |
|---|---|
| Konular | Bahçe Bitkileri Yetiştirme ve Islahı (Diğer) |
| Bölüm | Araştırma Makalesi |
| Yazarlar | |
| Erken Görünüm Tarihi | 9 Ağustos 2025 |
| Yayımlanma Tarihi | 21 Ağustos 2025 |
| Gönderilme Tarihi | 13 Şubat 2025 |
| Kabul Tarihi | 8 Nisan 2025 |
| Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 30 Sayı: 2 |