Aims: The aim of this study was to examine the effects of Bud Feed application on fruit set, yield and fruit quality in Mikado and Mogador apricot cultivars.
Methods and Results: In the study, Bud Feed (6 L 100 L-1) was applied 35 days before bud break. As a result of the study, Bud Feed application increased the initial fruit set by 14.41% in the ‘Mikado’ cultivar and 22.40% in the ‘Mogador’ cultivar compared to the control plants. In both cultivars, Bud Feed application provided 2-day earliness. This application has been found to be more effective in increasing the yield per tree and yield per decare (25.29 kg tree-1 and 4.22 ton da-1, respectively) in the ‘Mogador’ cultivar. In addition, Bud Feed application has improved fruit size and red color formation in the fruit skin in ‘Mikado’ and ‘Mogador’ cultivars.
Conclusions: Bud Feed application has been found positive in terms of improving the yield and quality of apricots in the seasons when the chilling duration is insufficient.
Significance and Impact of the Study: Insufficient winter temperatures in the Mediterranean Region may cause yield losses in early apricot cultivars. The results showed that Bud Feed application in ‘Mikado’ and ‘Mogador’ apricot cultivars can be used in early apricots to solve this problem.
Amaç: Bu çalışmada, Bud Feed uygulamasının ‘Mikado’ ve ‘Mogador’ kayısı çeşitlerinde meyve tutumu, verim ve meyve kalitesine etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır.
Yöntem ve Bulgular: Çalışmada, Bud Feed uygulaması tomurcuk patlamasından 35 gün önce 6 L 100 L-1 olarak uygulanmıştır. Çalışma sonucunda, Bud Feed uygulamasının kontrole göre ilk meyve tutumunu ‘Mikado’ çeşidinde %14.41 ve ‘Mogador’ çeşidinde % 22.40 oranında arttırdığı belirlenmiştir. Her iki çeşitte, Bud Feed uygulamasının 2 günlük erkencilik sağladığı tespit edilmiştir. Bu uygulamanın ağaç başına verim ve dekara verim özelliklerini (sırasıyla, 25.29 kg ağaç-1 ve 4.22 ton da-1) ‘Mogador’ çeşidinde daha fazla arttırdığı saptanmıştır. Ayrıca, ‘Mikado’ ve ‘Mogador’ çeşitlerinde Bud Feed uygulamasının meyve iriliğini ve meyve kabuğunda kırmızı yanak oluşumunu arttırdığı belirlenmiştir.
Genel Yorum: Bud Feed uygulamasının soğuklama süresinin yetersiz olduğu sezonlarda kayısılarda uygulanmasının verim ve kalitenin sürekliliği bakımından yararlı sonuçları olduğu belirlenmiştir.
Çalışmanın Önemi ve Etkisi: Akdeniz Bölgesinde kış soğuklarının yeterince oluşmaması erkenci kayısı çeşitlerinde verim kayıplarına neden olabilmektedir. Bu doğrultuda, Bud Feed uygulamasının ‘Mikado’ ve ‘Mogador’ çeşitlerinde kullanılabileceği belirlenmiştir.
Bu çalışmaya katkılarından dolayı Dr. Canan Yılmaz’a (Stoller Türkiye, İzmir) ve İzzet Parlar’a (Parlar Fidancılık, İzmir) çok teşekkür ediyoruz.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 9 Ağustos 2021 |
Gönderilme Tarihi | 1 Nisan 2021 |
Kabul Tarihi | 14 Mayıs 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 |