Amaç: Çalışmada, Gaziantep ilinden seçilen Amygdalus orientalis (Mill) türüne ait 13 ve Amygdalus turcomanica (Lincz) türüne ait 8 genotipin pomolojik ve morfolojik özellikleri belirlenmeye çalışılmıştır.
Yöntem ve Bulgular: Araştırma kapsamında kabuklu meyve ağırlığı (g), kabuklu meyve boyutları (en, boy, yükseklik) (mm), kabuk kalınlığı (mm), iç badem ağırlığı (g), çift iç oranı (%), iç badem boyutları (en, boy, yükseklik) (mm) ve iç badem oranı (%) belirlenmiştir. Morfolojik özelliklerden gövde sayısı (adet), dikenlilik durumu (dikenli, az dikenli, değil), taç gelişimi (bodur, çok bodur), yaprak rengi, yaprak uzunluğu ve genişliği (mm) ve yaprak alanı (cm2) ölçülmüştür. Amygdalus orientalis (Mill) genotiplerinde kabuklu meyve ağırlığı 0.38 g ile 0.99 g arasında değişirken, Amygdalus turcomanica (Lincz) genotiplerinde 0.41 g ile 0.95 g arasında değişmiştir. Meyveler Amygdalus orientalis (Mill) genotiplerinde daha uzunken, Amygdalus turcomanica (Lincz) genotiplerinde daha geniş ve kalın olarak belirlenmiş ve bu türde kabuk kalınlığı da daha yüksek bulunmuştur. İç badem özellikleri kabuklu badem özelliklerine paralel gerçekleşmiştir. Amygdalus turcomanica (Lincz) genotiplerinde gövde sayısının fazla, sık taçlı, daha dikenli, yaprakların yeşil ve boyutlarının ise Amygdalus orientalis (Mill) genotiplerine kıyasla daha küçük olduğu belirlenmiştir. Her iki badem türünün gerek meyve gerekse morfolojik özelliklere ilişkin ölçüm sonuçları kontrol olarak kullanılan Texas badem çeşidinden çok düşük gerçekleşmiştir.
Genel Yorum: Amygdalus orientalis (Mill) genotiplerinin taç yapısının daha iri, gövde sayısını az, yapraklarının gri renkte olduğu belirlenmiştir. İki badem türünde de taç iriliği, gövde sayısı ve yaprak renklerinin yanında meyve özelliklerinin de belirgin şekilde farklı olması nedeniyle tür tanımlanmasında kullanılabileceği belirlenmiştir. Badem türlerinin taç yapıları dikkate alındığında bodur anaç olarak değerlendirilebileceği, badem başta olmak üzere öteki sert çekirdekli meyve türleri ile ilgili uyuşma ve anaçlık performansının saptanması gerektiği sonucu ortaya çıkmıştır.
Çalışmanın Önemi ve Etkisi: Yabani badem türleri olumsuz iklim ve toprak koşullarına dayanım ve Prunus türleri içi bodur anaç olarak kullanılabilme imkanı nedeniyle önemli genetik kaynaklardandır. Genetik kaynakların ıslah ve üretimde kullanılabilmesi için ise tüm özelliklerinin belirlenmesi gerekmektedir. Bu amaçla gerçekleştirilen araştırmada ülkemiz florasında doğal olarak yetişen iki badem türünün pomolojik ve morfolojik özelliklerinin saptanması ıslah ve yetiştiricilik çalışmalarında temel niteliğindedir.
Yabani badem Amygdalus orientalis Amygdalus turcomanica Morfoloji Pomoloji
HMKÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü
8943
Aims: In the study carried out, the pomological and morphological characteristics of 13 genotypes belonging to Amygdalus orientalis (Mill) species and 8 genotypes belonging to Amygdalus turcomanica (Lincz) species selected in Gaziantep were tried to be determined.
Methods and Results: In the study, shelled fruit weight (g), shelled fruit dimensions (length, width, height) (mm), shell thickness (mm), the kernel weight (g), double kernel rate (%), leaf length (cm), leaf width (cm), leaf color, and leaf area (cm2) were determined. As a result of the study, the average shelled and kernel weight, width, height and height values of Amygdalus orientalis (Mil) genotypes were higher than Amygdalus turcomanica (Lincz) genotypes in both years of the study. Nut weight varied between 0.38 g and 0.99 g in Amygdalus orientalis (Mill) genotypes, while it varied between 0.41 g and 0.95 g in Amygdalus turcomanica (Lincz) genotypes. Fruits were longer in Amygdalus orientalis (Mill) genotypes compared to Amygdalus turcomanica (Lincz) genotypes, and larger and thicker in Amygdalus turcomanica (Lincz) genotypes, and the shell thickness of this species was higher. The kernel properties were also performed in parallel with the shelled features. It was determined that Amygdalus turcomanica (Lincz) genotypes had more stems, dense crowned, more thorny, green leaves and smaller sizes compared to Amygdalus orientalis (Mill) genotypes.
Conclusions: It has been determined that tree size, stem number, leaf colors and fruit characteristics can be used in species identification. Considering the size of the tree, it was concluded that it can be considered as a dwarf rootstock, and it is necessary to determine the compatibility and rootstock capability for other stone fruit species, especially almonds.
Significance and Impact of the Study: Wild almond species are important genetic resources due to their resistance to adverse climatic and soil conditions and the possibility of being used as dwarf rootstock for Prunus species. In order for genetic resources to be used in breeding and production, all their characteristics should be determined. In this study, determining the pomological and morphological characteristics of two almond species that grow naturally in the flora of Turkey is the basis for breeding and breeding studies.
Wild almond Amygdalus orıentalıis Amygdalus turcomanica Morphology Pomology
8943
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Proje Numarası | 8943 |
Yayımlanma Tarihi | 7 Aralık 2021 |
Gönderilme Tarihi | 21 Mayıs 2021 |
Kabul Tarihi | 6 Temmuz 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 |