Aims:
Lysophosphatidylethanolamine (LPE) has been reported to improve fruit quality
and storage life in various fruits. This study was conducted to investigate the
effect of pre-skin LPE applications on pomological and phytochemical.
Methods and Results:
The experiments were conducted with ‘Camarosa’ strawberry cultivar grown in
summer planting method in Yayladağı district of Hatay province. The effect of
LPE on yield per plant and weight loss, flesh hardness, total soluble solid
(TSS), titratable acid were investigated. In addition, the effects of fruits on
anthocyanin, total phenolic and antioxidant capacity values were investigated
in phytochemical analyzes. The results showed that the effect of LPE applied
before the skin on post-skin storage did not affect weight loss, acid content,
but it was found to be effective on fruit hardness and TSS. LPE applications in
strawberries were found to be 7% higher in fruit flesh hardness than on control
on day 12 and fruit flesh hardness was preserved. The applications also retain
the content of the soluble solids. LPE applications had no effect on the total
phenol and total anthocyanin contents of their phytochemical contents, while
antioxidant capacity increased slightly with 20 ppm double LPE.
Conclusions:
LPE applications were carried out in the form of spray post-skin applications.
The doses used may vary depending on the species, variety, mode of
administration and variety. Because LPE is natural and does not cause any
residual problems in applications, it is possible to make important
contributions to horticulture products in case of successful results.
Significance and Impact of
the Study: Since the sensitivity of the strawberry fruit due to its
anatomical structure shortens the preservation period, it should be kept under
suitable conditions for a very short time in order to prevent agglomeration in
the marketing channel. LPE applications prolonged the preservation period by
preserving some fruit quality properties.
Amaç: Lysophosphatidylethanolamine’in
(LPE) çeşitli meyvelerde meyve kalitesini geliştirdiği ve muhafaza ömrünü
artırdığı rapor edilmiştir. Bu çalışma, çilekte derim öncesi LPE
uygulamalarının derim sonrası muhafazasında pomolojik özellikler ile fitokimyasal
özellikler üzerindeki etkisini araştırmak için yürütülmüştür.
Yöntem ve Bulgular: Denemeler Hatay ili Yayladağı
ilçesinde bulunan çilek yetiştiriciliği yapılan arazide yaz dikim yönteminde
yetiştirilen ‘Camarosa’ çilek çeşidi ile kurulmuş, uygulamalar derimden 10 ile
20 gün öncesinde 10 ve 20 ppm dozunda, tek ve çift uygulama olarak yapılmıştır.
LPE’nin bitki başına verim ile ağırlık kaybı, meyve eti sertliği, suda
çözünebilir kuru madde, pH, titre edilebilir asit üzerindeki etkisi incelenmiştir.
Ayrıca fitokimyasal analizlerde ise meyvelerin antosiyanin, toplam fenolik ve
antioksidan kapasitesi değerlerine etkisi araştırılmıştır. Sonuçlar, derim
öncesi uygulanan LPE’nin derim sonrası muhafazasında ağırlık kaybı, asit
miktarı üzerinde etkisi görülmezken, meyve eti sertliği ve SÇKM üzerine etkili
olduğu görülmüştür. Çileklerde LPE uygulamaları meyve eti sertliğinde 12. günde
kontrole göre %7 düzeyinde daha yüksek bulunmuş ve meyve eti sertliğinin
korunduğu belirlenmiştir. Uygulamalar SÇKM içeriğini de korumuştur. LPE
uygulamaları fitokimyasal içeriklerinden toplam fenol ve toplam antosiyanin
içeriği üzerinde etki oluşturmazken, antioksidan kapasitesi 20 ppm çift LPE
uygulamasında bir miktar artış görülmüştür.
Genel Yorum: LPE uygulamaları, sprey formunda
derim öncesi uygulamalar şeklinde gerçekleştirilmiştir. Kullanılan dozlar türe,
çeşide, uygulama şekline ve çeşidine göre değişkenlikler gösterebilir. LPE’nin,
doğal olması, uygulamalarda herhangi bir kalıntı sorunu oluşturmaması sebebi
ile başarılı sonuçlar alınabilmesi durumunda bahçe ürünlerinde önemli katkılar
yapması mümkündür.
Çalışmanın Önemi ve Etkisi: Çilek meyvesinin anatomik
yapısından kaynaklanan duyarlılık muhafaza süresini kısalttığından pazarlama
kanalındaki yığılmaları önlemek için, çileğin çok kısa süreli de olsa uygun
koşullarda muhafaza edilmesi gerekmektedir. LPE uygulamaları bazı meyve kalite
özelliklerini koruyarak muhafaza süresini bir miktar uzatmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 18 Aralık 2019 |
Gönderilme Tarihi | 13 Eylül 2019 |
Kabul Tarihi | 21 Ekim 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 24 Sayı: 3 |