Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Karpuzda farklı sulama programlarının klorofil içeriğine etkisi

Yıl 2019, Cilt 24 Özel Sayı: 1st Int. Congress on Biosystems Engineering 2019, 179 - 187, 27.12.2019

Öz

Amaç: Bu araştırma, 2017 yılında damla sulama ile sulanan karpuz bitkisinde farklı sulama aralıkları ve farklı sulama düzeylerin klorofil içeriğine (SPAD) etkisini belirlemek amacı ile Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Tarsus Toprak ve Su Kaynakları Lokasyonunda yürütülmüştür.
Yöntemler ve Bulgular: Denemede materyal olarak Crimson Tide F1 karpuz çeşidi kullanılmıştır. Araştırma, tesadüf blokları bölünmüş parseller deneme deseninde üç tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Araştırmada 3 farklı sulama aralığı (4 gün (SA4), 8 gün (SA8) ve 12 gün (SA12) ) ana parselleri; 6 farklı sulama düzeyi (TS: 90 cm’lik toprak profilindeki eksik neminin tarla kapasitesine getirildiği konu, KS75: TS konusuna uygulana suyun %75’inin uygulandığı konu, KS50:TS konusuna uygulanan suyun %50’sinin uygulandığı konu, PRD100: TS konusuna uygulanan su miktarının her sulamada ardışık olarak köklerin bir yarısını ıslatacak şekilde uygulandığı sulama konusu, PRD75:Tam sulama (TS) konusuna uygulanan su miktarının %75’inin her sulamada ardışık olarak köklerin bir yarısını ıslatacak şekilde uygulandığı sulama konusu, PRD50: Tam sulama (TS) konusuna uygulanan su miktarının %50’ sinin her sulamada ardışık olarak köklerin bir yarısını ıslatacak şekilde uygulandığı sulama konusu) ise alt parselleri oluşturmuştur. Konulara uygulanan toplam sulama suyu miktarı 150-300 mm, bitki su tüketim değerleri ise 379-486 mm arasında değişmiştir. Sulama aralıkları ve düzeylerinin verim üzerine etkileri istatistiksel olarak önemli bulunmuştur. Klorofil içeriği (SPAD) ile verim arasında önemli doğrusal ilişkiler belirlenmiştir.
Genel Yorum: Uygulanan sulama suyu arttıkça ve sulama aralığı azaldıkça klorofil değerlerinde artışlar belirlenmiştir. Karpuz bitkisinde klorofil içeriğinin (SPAD) 54.00 değerinde sulanması durumunda (SA4-TS) en yüksek verim elde edilmiştir.
Çalışmanın Önemi ve Etkisi: Proje sonunda elde edilen veriler ile karpuz için en uygun sulama aralığı ve sulama uygulaması belirlenerek klorofil değerinin su stresini belirlemede sulama programlanmasında kullanılabileceği söylenebilir.

Kaynakça

  • Anonim (2015a) Karpuzun 5000 Yıllık Tarihi. National Gegraphic Türkiye, 15 Ağustos 2017 http://www.nationalgeographic.com.tr
  • Çamoğlu G, Aşık Ş, Gen L, Demirel K (2010) Damla sulama ile sulanan karpuzda su stresinin bitki su tüketimine, su kullanım randımanına, verime ve kalite parametrelerine etkisi. Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 47 (2), 135-144.
  • Doorenbos J, Kassam AH (1979) Yield response to water. FAO United Nations Irrigation and Drainage Paper, Roma, Italy, (33), 193 s.
  • El-Beheidi, MA, El-Sherbeiny AA, El-Sawah MH (1990) Watermelon growth and yield as influenced by nutrition and irrigation methods in new reclaimed sandy soils. Egyptian Journal of Horticulture, 17(1), 47-56.
  • Fotovat R, Valizadeh M, Toorchi M (2007) Association between water-use efficiency components and total chlorophyll content (SPAD) in wheat (Triticum aestivum L.) under well-watered and drought stress conditions, Journal of Food Agriculture & Environment. 5(3–4), 225–227.
  • Güçdemir İH (2006) Türkiye gübre ve gübreleme rehberi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü, Toprak ve Gübre Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü yayınları, Ankara, genel yayın numarası: 231, teknik yayın numarası: T.69.
  • Gündüz M, Kara C (1996) GAP bölgesi Harran Ovası koşullarında açık su yüzeyi buharlaşmasına göre karpuz su tüketimi. Toprak ve Su Kaynakları araştırma yıllığı, KHGM-APK Dairesi Başkanlığı, (98): 258-269.
  • Howell TA, Yazar A, Schneider AD, Dusek DA, Copeland KS (1995) Yield and water use efficiency of corn in response to lepa irrigation, ASAE Trans. of the ASAE, 38(6), 1737-1747.
  • Hendry GAF, Houghton JD, Brown SB (1987) The degradation of chlorophyll-a biological enigma. New Phytologist, 107 (2), 255–302.
  • Hurst WC (2000) Harvest and handling. Commercial watermelon production, University of Georgia, College of Agricultural and Environmental Sciences, Cooperative Extension Service, USA, 996: 23-24.
  • Köse Ş (2011) Türkiye’de yetiştirilen bazı kabak türlerinde (cucurbita sp.) kuraklık stresine tolerans bakımından genotipik varyasyonun belirlenmesi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Van, 87 sayfa .
  • Kuşcu H, Turhan A, Özmen N, Aydınol P, Demir AO (2015) Bursa ekolojik koşullarında karpuzun su kullanım etkinliği, verim ve meyve kalitesi üzerine farklı sulama rejimlerinin etkisi. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 28(1), 21-26.
  • Li P, Dong H, Liu A, Liu J, Sun M, Wang G, Zhang S, Li Y, Mao S (2014) Diagnosis of Premature Senescence of Cotton Using SPAD Value. Agricultural Sciences (5), 992-999pp.
  • Miller G (2002) Home and garden information center (Excerpted from Home Vegetable Gardening, EC 570, 2002). County Extension Agent, Clemson Universty, ABD, http://hgic.clemson.edu/factsheets/hgic 1325.htm.
  • Pejić B, Mačkić K, Pavković S, Ljevnaić-Mašić B, Aksić M, Gvozdanović-Varga J (2016) Water-yield relations of drip irrigated watermelon in temperate climatic conditions. The Serbian Journal of Agricultural Sciences, 65(1), 53-59.
  • Pıtır M (2015) Biber yetiştiriciliğinde farkli su kısıtlarının meydana getirdiği fizyolojik, morfolojik ve kimyasal değişikliklerin belirlenmesi. Namık Kemal Üniversitesi, Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Tekirdağ, 85 sayfa.
  • Penuelas J, Filella I, Gamon JA (1995) Assessment of photosynthetic radiation-use efficiency with spectral reflectance. New Phytologist, 131(3), 291–296.
  • Srinivas K, Hegde DM, Havanagi GV (1989a) Irrigation studies on watermelon (Citrullus lanatus (Thunb.) Matsum. and Nakai). Irrigation Science (Historical Archive), 10(4), 293 – 301.
  • TÜİK (2017) Türkiye İstatistik Kurumu. www.tuik.gov.tr, Erişim tarihi 17.11.2017.
  • Yazdıç M, Değirmenci H (2018) Pamukta farklı sulama seviyelerinin yaprak su potansiyeli ve klorofil değerine etkisi. KSÜ Tarım ve Doğa Dergisi, 21(4), 511-519.
Toplam 20 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Hayvansal Üretim (Diğer)
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Gülşen Duraktekin 0000-0001-5398-1437

Yeşim Bozkurt Çolak 0000-0002-0802-896X

Mete Özfidaner 0000-0002-8453-8136

Alper Baydar 0000-0002-1426-466X

Engin Gönen 0000-0002-0471-9376

Yayımlanma Tarihi 27 Aralık 2019
Gönderilme Tarihi 29 Kasım 2019
Kabul Tarihi 18 Aralık 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt 24 Özel Sayı: 1st Int. Congress on Biosystems Engineering 2019

Kaynak Göster

APA Duraktekin, G., Bozkurt Çolak, Y., Özfidaner, M., Baydar, A., vd. (2019). Karpuzda farklı sulama programlarının klorofil içeriğine etkisi. Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 24, 179-187.

22740137731737513771 13774 15432 1813713775 14624 15016 i2or 1857924881download