Aims: This study was carried out for compared different soil tillage main crop peanut and wheat + second crop peanut in Çukurova Region. The study was conducted in Alata Horticultural Research Instıtute Directorate in the field of cultivation in 2015-2016 growing periods with three replications according to randomized block experiment design. With this purpose; four different tillage systems were applied. Methods and Results: In the peanut two-year study; main crop of fruit yield values changed between 433.10 kg/da and 548.66 kg/da, while second crop of fruit yield values changed between 267.06 kg/da and 338,88 kg/da. The main crop and second crop different soil tillage methods of the highest fruit yield level was determined 209.78 kg / ha, while the lowest fruit yield level was determined 164.99 kg / da. Main crop of fuel consumption values changed between 33.33 l/ha and 63.80 l/ha, while second crop of fuel consumption values changed between 34.92 l/ha and 62.48 l/ha. The main crop and second crop different soil tillage methods of the highest fuel consumption level was determined 2,09 l/ha, while the lowest fuel consumption level was determined 0.2 l/ha. Conclusions: As a result were determined positive effects different soil tillage main crop and second crop peanut on yield and fuel consumption. Significance and Impact of the Study: The monetary values of soil tillage methods have been presented with economic comparison. The most positive effect in terms of yield, fuel consumption, production in put cost and income was determined in T1 (conventional soil tillage) and T2 (reduced soil tillage) tillage methods.
Amaç: Bu çalışmada Çukurova Bölgesinde ana ürün yerfıstığı ile buğday + ikinci ürün yerfıstığında farklı toprak işleme yöntemlerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Çalışma, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü deneme alanında 2015-2016 yetiştirme dönemlerinde tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Bu amaçla 4 farklı toprak işleme yöntemi kullanılmıştır.
Yöntemler ve Bulgular: Yerfıstığında yürütmüş olduğumuz iki yıl süren çalışmada; ana ürün farklı toprak işleme yöntemlerinin etkisi ile meyve verimi 433,10 - 548,66 kg/da arasında değişiklik gösterirken, ikinci ürün de ise meyve veriminin 267,06 - 338,88 kg/da arasında değişiklik gösterdiği belirlenmiştir. Ana ürün ile buğday + ikinci ürün toprak işleme yöntemleri arasındaki en yüksek meyve verim farkı 209,78 kg/da olarak belirlenirken, en düşük meyve verim farkı 164,99 kg/da olarak belirlenmiştir. Ana ürün yakıt tüketimi değerleri 33,33 l/ha ile 63, 80 l/ha arasında değişiklik gösterirken, ikinci ürün de ise yakıt tüketimi değerleri 34,92 l/ha ile 62,48 l/h arasında değişiklik gösterdiği belirlenmiştir. Ana ürün ile buğday + ikinci ürün toprak işleme yöntemleri arasındaki en yüksek yakıt tüketimi farkı 2,09 l/ha olarak belirlenirken, en düşük yakıt tüketimi farkı 0,2 l/ha olarak belirlenmiştir.
Genel Yorum: Sonuç olarak ana ürün ve ikinci ürün yerfıstığında farklı toprak işleme yöntemlerinin verim ile yakıt tüketimi üzerine olumlu etkileri belirlenmiştir.
Çalışmanın Önemi ve Etkisi: Ana ürün ve buğday + ikinci ürün farklı toprak işleme yöntemlerinin ekonomik yönden yapılan karşılaştırılma ile üretim girdi maliyeti ve elde edilen gelirin parasal değerleri ortaya konulmuştur. Verim, yakıt tüketimi, üretim girdi maliyeti ve elde edilen gelir yönünden en olumlu etki T1 (geleneksel toprak işleme) ve T2 (azaltılmış toprak işleme) toprak işleme yöntemlerinde belirlenmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 27 Aralık 2019 |
Gönderilme Tarihi | 29 Kasım 2019 |
Kabul Tarihi | 18 Aralık 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt 24 Özel Sayı: 1st Int. Congress on Biosystems Engineering 2019 |