Aims: The aim of this study was to investigate lamb growth from birth to weaning and the relationships between different body measurements with fattening characteristics for Awassi sheep lambs.
Methods and Results: This study was carried out with Awassi sheep lambs reared in Kilis province of Türkiye. Lambs are weaned at 60 days of age. Twenty head of male lambs, with similar weaning weights and approximately 3 months of age (between 80-95 days) were selected in order to determine the fattening performance of the lambs born in the flock. The lambs were weighed at 14-day intervals in the fattening period, which continued for 70 days. The lambs consumed the concentrate containing 16% crude protein and 2600 kcal ME and alfalfa hay as ad lib. Birth and weaning weights of the lambs were determined as 4.29±0.061 kg and 12.93±0.209 kg, respectively. The daily weight gain and feed conversion ratio were calculated as 241.0±9.83 g and 5.4, which continued for 70 days of fattening period.
Conclusions: Positive and significant phenotypic correlations were determined between the live weights of the dams and the birth weights of the lambs. In addition, a positive and high phenotypic correlation was determined between body length and live weight at the end of the fattening for the lambs.
Significance and Impact of the Study: At the end of the study, it was determined that the birth season affects the development of the lambs, there is a positive relationship between body length and final fattening weight for the lambs. For this reason, spring births in Awassi sheep production can be recommended to the breeders. In addition, it may be recommended to consider body length for choosing fattening material.
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi BAP Komisyonu
Project No: 19.YL.015
This manuscript has been prepared as part of a MSc thesis entitled as "Relationships between Different Body Characteristics and Yield Characteristics in Awassi Sheep". The authors would like to thank HMKU Coordinatorship of Scientific Research Projects (Project No: 19.YL.015) which provides financial support to the study.
Amaç: Amaç, İvesi koyunlarında doğumdan sütten kesime kadar kuzu büyümesini ve farklı vücut ölçüleri ile besi özellikleri arasındaki ilişkileri araştırmaktı.
Yöntem ve Bulgular: Bu çalışma, Türkiye'nin Kilis ilinde yetiştirilen İvesi koyun kuzuları ile yürütülmüştür. Kuzular 60 günlükken sütten kesilir. Sürüden doğan kuzuların besi performansını belirlemek için yaklaşık 3 aylık (80-95 gün arası) benzer sütten kesim ağırlıklarına sahip 20 baş erkek kuzu seçilmiştir. Yetmiş gün devam eden besi döneminde kuzular 14 gün aralıklarla tartılmıştır. Kuzular ad lib olarak %16 ham protein ve 2600 kcal ME içeren konsantreyi ve yonca kurusunu tüketmiştir. Kuzuların doğum ağırlıkları 4,29±0,061 kg ve sütten kesim ağırlıkları 12,93±0,209 kg olarak belirlendi. Yetmiş günlük besi dönemi boyunca günlük ağırlık artışı ve yemden yararlanma oranı 241.0±9.83 g ve 5.4 olarak hesaplanmıştır.
Genel Yorum: Çalışmanın sonuçları olarak; Anaların canlı ağırlıkları ile kuzuların doğum ağırlıkları arasında pozitif ve anlamlı fenotipik korelasyonlar belirlendi. Ayrıca kuzularda besi sonunda vücut uzunluğu ile canlı ağırlık arasında pozitif ve yüksek bir fenotipik korelasyon tespit edilmiştir.
Çalışmanın Önemi ve Etkisi: Araştırma sonucunda, doğum mevsiminin kuzuların gelişimini etkilediği, kuzularda vücut uzunluğu ile son besi ağırlığı arasında pozitif bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Bu nedenle yetiştiricilere, İvesi koyunu yetiştiriciliğinde bahar doğumları önerilebilir. Ayrıca besi materyali seçiminde vücut uzunluğunun da dikkate alınması önerilebilir.
Project No: 19.YL.015
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Hayvansal Üretim (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Proje Numarası | Project No: 19.YL.015 |
Yayımlanma Tarihi | 8 Nisan 2022 |
Gönderilme Tarihi | 28 Ocak 2022 |
Kabul Tarihi | 28 Şubat 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 27 Sayı: 1 |