Aims: In the study, it was aimed to determine the fatty acid contents of the seeds and fruits of 'Hass', 'Fuerte', 'Zutano' and 'Bacon' avocado cultivars grown in Antalya ecological conditions.
Methods and Results: In the study, oil samples obtained from the seeds and flesh of ‘Hass’, ‘Fuerte’, ‘Zutano’ and ‘Bacon’ avocado cultivars were converted into methyl esters by using a mixture of sodium methoxide and methanol. Fatty acids were analyzed using a 'Shimadzu GC 2010 Plus' brand device with a 'CP-WAX52CB 60m' column. The ratio of unsaturated fatty acids varied between 41.62% and 63.90% in the oil obtained from the seeds and between 78.87% and 87.48% in the oils obtained from the flesh, according to the cultivars. The content of linoleic acid, one of the omega-6 fatty acids, in avocado seed oil was quite high and varied between 21.35% and 34.47% according to the cultivars. The palmitic acid (11.33-19.80%) from saturated fatty acids, oleic acid (56.76%-69.80%) from monounsaturated fatty acids and linoleic acid (11.08-14.11%) from polyunsaturated fatty acids were found as high values in flesh. Our results showed that avocado fruits also contain alpha-linolenic acid (0.24-0.35%), which is one of the omega-3 fatty acids, even if it is low.
Conclusions: Avocado fruits were very rich in unsaturated fatty acids. These results showed oils obtained from fruit flesh contain higher mono and polyunsaturated fatty acids than seed oil.
Significance and Impact of the Study: Due to the increase in cardiovascular diseases in recent years, it is important to consume foods rich in mono and polyunsaturated fatty acids. As a result of this study, which determined the fatty acid content of avocado cultivars grown in Antalya ecological conditions, it is predicted that avocado consumption may increase.
Amaç: Araştırmada Antalya ekolojik koşullarında yetiştirilen ‘Hass’, ‘Fuerte’, ‘Zutano’ ve ‘Bacon’ avokado çeşitlerinin tohum ve meyvelerinde yağ asiti içeriklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır.
Yöntem ve Bulgular: Araştırmada ‘Hass’, ‘Fuerte’, ‘Zutano’ ve ‘Bacon’ avokado çeşitlerinin tohum ve meyve etinden elde edilen yağ örnekleri sodyum metoksit ve metanol karışımı kullanılarak metil esterlerine dönüştürülmüştür. Yağ asitlerinin analizleri ‘CP-WAX52CB 60m’ kolonlu ‘Shimadzu GC 2010 Plus’ marka cihaz kullanılarak yapılmıştır. Tohumlardan elde edilen yağda doymamış yağ asiti oranı çeşitlere göre %41.62 ile %63.90 arasında, meyveden elde edilen yağlarda ise %78.87 ile %87.48 arasında değişmiştir. Avokado tohumu yağında omega-6 yağ asitlerinden olan linoleik asit içeriğinin oldukça yüksek olduğu ve çeşitlere göre %21.35 ile %34.47 arasında değiştiği belirlenmiştir. Meyvesinde doymuş yağ asitlerinden palmitik asit (%11.33-19.80), tekli doymamış yağ asitlerinden oleik asit (%56.76-69.80), çoklu doymamış yağ asitlerinden ise linoleik asit içeriklerinin (%11.08-14.11) yüksek olduğu tespit edilmiştir. Avokado meyvelerinin az da olsa omega-3 yağ asitlerinden alfa-linolenik asiti de (%0.24-0.35) içerdiği saptanmıştır.
Genel Yorum: Avokado meyvelerinin doymamış yağ asiti bakımından oldukça zengin olduğu tespit edilmiştir. Meyve etinden elde edilen yağların tohum yağına göre daha yüksek tekli ve çoklu doymamış yağ asiti içerdiği görülmüştür.
Çalışmanın Önemi ve Etkisi: Kardiyovasküler hastalıkların arttığı son yıllarda tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri bakımından zengin gıdaların tüketilmesi önem arz etmektedir. Antalya koşullarında yetiştirilen avokado çeşitlerinin yağ asitleri içeriğinin belirlendiği bu çalışma sonucunda avokado tüketiminin artabileceği öngörülmektedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2022 |
Gönderilme Tarihi | 9 Haziran 2022 |
Kabul Tarihi | 7 Temmuz 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 27 Sayı: 3 |