Path analysis procedure is a statistical procedure that can be applied to evaluate direct and indirect contributions of independent variables to the dependent variables for better understanding of the relationships between egg quality traits. One hundred and twenty (120) eggs, collected from Shika Brown layers, were used to evaluate the direct and indirect effects of internal and external egg quality parameters on egg weight of Shika Brown layers using Path analysis procedure. Data obtained on individual egg include the following; egg weight (EWT), egg length (ELT), egg width (EWD), shell thickness (STK), shell weight (SWT), albumen weight (AWT) and yolk weight (YWT). Correlation coefficient results show that EWT had a positively significant correlation (P<0.05) with ELT (0.715), EWD (0.758), SWT (0.460) and AWT (0.785). ELT had the greatest direct effect (0.360; P<0.05) on EWT followed by EWD (0.345; P<0.05) while the least of the direct effects on EWT (0.012; P<0.05) was from STK. However, the highest total indirect effect (0.487) on EGW was realised largely via EWD. Therefore, EWT of Shika Brown layer strain had a high positive relationship with ELT, EWD and AWT. The path coefficient analysis revealed that ELT, along with EWD contributed highest direct effect on the EWT. This information could be used in selection programme for the improvement of EWT of Shika Brown layer chickens.
Correlation coefficient Direct effect Indirect effect Path analysis.
Path (Yol) analizi, yumurta kalite özellikleri arasındaki ilişkilerin daha iyi tanımlanması için bağımsız değişkenlerin bağımlı değişkenlere doğrudan ve dolaylı katkılarını değerlendirmek için uygulanabilen istatistiksel bir yöntemdir. Bu çalışmada Shika Kahverengi yumurtacı tavuklardan elde edilmiş 120 adet yumurtada iç ve dış kalite özelliklerinin yumurta ağırlığı üzerine doğrudan yada dolaylı etkisi belirlenmiştir. Tek bir yumurta üzerinden yumurta ağırlığı (YA), yumurta uzunluğu (YU), yumurta genişliği (YG), kabuk kalınlığı (KK), kabuk ağırlığı (KA), ak ağırlığı (AA) ve sarı ağırlığı verileri elde edilmiştir. Korelasyon katsayı sonuçları yumurta ağırlığı ile ile YB (0.715), YE (0.758), KA (0.460) ve AA (0.785) arasında önemli pozitif korelasyon olduğunu göstermektedir (P<0.05). Korelasyon katsayı sonuçları YA ile ile YB (0.715), YE (0.758), KA (0.460) ve AA (0.785) arasında önemli pozitif korelasyon olduğunu göstermektedir (P<0.05). Yumurta ağırlığı üzerine YU ( 0.360; P<0.05) doğrudan en yüksek etkili olmuş bunu YE (0.345;P<0.05) izlerken KK (0.012; P<0.05) yumurta ağırlığı üzerine en az doğrudan etkiye sahip olmuştur. Bununla birlikte yumurta ağırlığı üzerine en yüksek dolaylı etki (0.487) büyük ölçüde YE vasıtasıyla gerçekleşmiştir. Bundan dolayı Shika Kahverengi yumurtacı ırkı yumurta uzunluğu, yumurta eni ve yumurta ak ağırlığı yumurta arasında yüksek pozitif bir korelasyona sahiptir. Bu bilgiler Shika Kahverengi Yumurtacı tavuklarda yumurta ağırlığının geliştirilmesi için seleksiyon programlarında kullanılabilir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Hayvansal Üretim (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 7 Nisan 2023 |
Gönderilme Tarihi | 28 Mayıs 2022 |
Kabul Tarihi | 13 Eylül 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 28 Sayı: 1 |