Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Gaziantep ili ölçeğinde kırmızı et tüketim tercihinin belirlenmesi

Yıl 2024, Cilt: 29 Sayı: 3, 873 - 884
https://doi.org/10.37908/mkutbd.1507134

Öz

Bu çalışmada, Gaziantep ili ölçeğinde kırmızı et tüketim tercihinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma, Gaziantep ilinde merkez ilçe olan Şehitkamil ve Şahinbey ile İslahiye ve Yavuzeli ilçelerinde, 25 sorudan oluşan anket formları kullanılarak toplam 90 katılımcı ile yürütülmüştür. Anketler ile elde edilen veriler, SPSS paket programı ile frekans analizi yapılarak değerlendirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre katılımcıların %52.2’si et tüketiminde kırmızı et, tavuk eti ya da balık etini ayrım yapmadan tüketebildiğini, %24.40’ı ise kırmızı et tercih ettiğini ifade etmişlerdir. Kırmızı et tüketiminde katılımcıların %46.7’sinin koyun etini, %3’ünün ise keçi etini tercih ettiği görülmüştür. Katılımcıların %71.1’i keçi etini denememelerine rağmen tercih etmediklerini ve bu duruma sebep olarak da alışkanlıklar, sindirim sorunu, tat ve koku ile ilgili değişik duyumlarının etkili olduğunu belirtmişlerdir. Sindirim problemi, koku ve lezzetten dolayı tercih etmemenin ya önyargıdan ya da keçi kesimlerinde ileri yaştaki hayvanların tercih edilmesinden kaynaklandığı değerlendirilebilir. Ankete katılan tüketicilerin neredeyse tamamı (%98.9) tüketimde kaliteyi dikkate aldıklarını ifade etmişler ve kalite belirlemede başta satın alınan yerin güvenilirliği (%17.8) ile etin renk (%17.8), tazelik (%16.7), kokusu (%11.1) olmak üzere değişik faktörlere işaret etmişlerdir.Katılımcıların %41.2’si tarafından keçi denildiğinde ilk akla gelen şeyin sırası ile süt, peynir, dondurma ve kıl olduğunu ifade edilmiştir. Bu sonuç ile bölgede keçi etine karşı olumsuz bir önyargı olduğu değerlendirilebilir.

Etik Beyan

Bu çalışma için etik onay ve izin, HMKÜ Sosyal ve Beşeri Bilimler Bilimsel Araştırma ve Yayın Etik Kurulu’ndan alınmıştır. Onay yazısı numarası 11/20 ve tarihi 02.11.2022’dir.

Kaynakça

  • Akşit, Ö., Dellal, G., Tütenk, S., & Pehlivan, E. (2023). Factors affecting consumer perception of goat meat and meat products in Ankara province. Turkish Journal of Agriculture –Food Science and Technology, 11 (3), 439-446. https://doi.org/10.24925/turjaf.v11i3.439-446.5489
  • Atay, O., Gökdal, Ö., Aygün, T., & Ülker, H. (2004). Aydın ili Çine ilçesinde kırmızı et tüketim alışkanlıkları. IV. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi, 01-03 Eylül, Isparta, 348-354 s.
  • Arzık, Y., Behrem, S., & Kızılaslan, M. (2023). Economic evaluation of mohair production in Ankara province. Black Sea Journal of Agriculture, 6 (1), 42-46.
  • Aygün, T., Karakuş, F., Yılmaz, A., Gökdal, Ö., & Ülker, H. (2004). Van ili merkez ilçede kırmızı et tüketim alışkanlığı. IV. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi, 01-03 Eylül, Isparta, 361-364 s.
  • Behrem, S., Keskin, M., Gul, S., Unay, E., Satilmis, M., Unal, M., Sacli, Y., & Erisek, A. (2022). Investigation on the hair characteristics of Damascus and Kilis goats. Journal of Natural Fibers, 19 (14), 9562-9568.
  • Çiçek, A., & Erkan, O. (1996). Tarım ekonomisinde araştırma ve örnekleme yöntemleri. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, 12 (6), 75.
  • Gül, S., Oflaz, N.Z., Keskin, M., & Behrem, S. (2022). Aksaray ilinde koyun yetiştiriciliğinin yapısal özellikleri. Erciyes Tarım ve Hayvan Bilimleri Dergisi, 5 (2), 1-11.
  • Gül, S., Arzik, Y., Kizilaslan, M., Behrem, S., & Keskin, M. (2023). Heritability and environmental influence on pre-weaning traits in Kilis goats. Tropical Animal Health and Production, 55 (2), 85.
  • Gürer, B., & Ören, M.N. (2013). Türkiye’de hayvansal ürünlerde gıda güvencesinin analizi. Çukurova Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, 29 (3), 127.
  • Karakuş, K., Aygün, T., & Alarslan, E. (2008). Gaziantep ili merkez ilçede kırmızı et tüketim alışkanlıkları. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi, 18 (2), 113-120.
  • Öziş, Ş., & Kaymakçı, M. (2003). Tekelerde eşeysel davranışlar. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü, Hayvansal Üretim, 44 (1), 69-75.
  • Söbeli, C., & Kayaardı, C. (2014). Et kalitesini belirlemede yeni teknikler. Gıda, 39 (4), 251-258.
  • Şanlıer, N., Konaklıoğlu, E., & Güçer E. (2009). Gençlerin beslenme bilgi, alışkanlık ve davranışları ile beden kütle indeksleri arasındaki ilişki. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 29 (2); 333-352.
  • Şireli, H.D.(2018). Karkaslarda et kalitesinin belirlenmesinde kullanılan geleneksel yöntemler ve yeni teknikler. Dicle Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 7 (3), 126-132.
  • Tüfekçi, H. (2022). Keçi eti ve kalite özellikleri. Çukurova 9th International Scientific Research Conference, 9-11 Ekim 2022, Adana, 216-227 s.
  • Koluman, N., Daşkıran, İ., Hatipoğlu, K., & Görgülü, M. (2015). Türkiye’de keçi eti üretimi ve pazarlama kanallarının oluşturulması. 9. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi, 3-5 Eylül, Konya, 62-69 s.
  • TUİK. (2023). Hayvansal üretim istatistikleri. https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Hayvansal-Uretim-Istatistikleri-2023-49681 (Erişim tarihi: 02.03.2024).
  • Yaylak, E., Taşkın, T., Koyubenbe, N., & Konca, Y. (2010). İzmir ili Ödemiş ilçesinde kırmızı et tüketim davranışlarının belirlenmesi üzerine bir araştırma. Hayvansal Üretim, 51 (1), 21-30.
  • Yılmaz Tilki, H., & Keskin, M. (2021). Kilis keçilerinde farklı vücut özellikleri ile süt verim özellikleri arasındaki ilişkiler. Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 26 (2), 272-277.

Determination of red meat consumption preference on the scale of Gaziantep province

Yıl 2024, Cilt: 29 Sayı: 3, 873 - 884
https://doi.org/10.37908/mkutbd.1507134

Öz

This study aimed to determine red meat consumption preference in Gaziantep province. The study was conducted with a total of 90 participants, using questionuaire forms consisting of 25 questions, in the central districts of Şehitkamil and Şahinbey, and İslahiye and Yavuzeli districts of Gaziantep province. The data obtained from the surveys were evaluated by using frequency analysis with the SPSS package program. According to the results, 52.2% of the participants stated that they could consume red meat, chicken or fish without discrimination and 24.4% preferred red meat. In red meat consumption, it was observed that 46.7% of the participants preferred sheep meat and 3% preferred goat meat. 71.1% of the participants stated that they did not prefer goat meat even though they had not tried it and that the reasons for this were their habits, digestive problems, and different sensations regarding taste and smell. It can be considered that the reason for not choosing goat meat due to digestive problems, smell and taste is either due to prejudice or the preference of older animals in goat slaughter. Almost all (98.9%) of the consumers who participated in the survey stated that they take quality into account in consumption and pointed out that various factors determine quality, especially the reliability of the place of purchase (17.8%), the color of the meat (17.8%), freshness (16.7%) and smell (11.1%). Also, 41.2% of the participants stated that when goat is mentioned, the first thing that comes to mind was milk, cheese, ice cream and hair, respectively. With this result, it can be evaluated that there is a negative prejudice against goat meat in the region.

Kaynakça

  • Akşit, Ö., Dellal, G., Tütenk, S., & Pehlivan, E. (2023). Factors affecting consumer perception of goat meat and meat products in Ankara province. Turkish Journal of Agriculture –Food Science and Technology, 11 (3), 439-446. https://doi.org/10.24925/turjaf.v11i3.439-446.5489
  • Atay, O., Gökdal, Ö., Aygün, T., & Ülker, H. (2004). Aydın ili Çine ilçesinde kırmızı et tüketim alışkanlıkları. IV. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi, 01-03 Eylül, Isparta, 348-354 s.
  • Arzık, Y., Behrem, S., & Kızılaslan, M. (2023). Economic evaluation of mohair production in Ankara province. Black Sea Journal of Agriculture, 6 (1), 42-46.
  • Aygün, T., Karakuş, F., Yılmaz, A., Gökdal, Ö., & Ülker, H. (2004). Van ili merkez ilçede kırmızı et tüketim alışkanlığı. IV. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi, 01-03 Eylül, Isparta, 361-364 s.
  • Behrem, S., Keskin, M., Gul, S., Unay, E., Satilmis, M., Unal, M., Sacli, Y., & Erisek, A. (2022). Investigation on the hair characteristics of Damascus and Kilis goats. Journal of Natural Fibers, 19 (14), 9562-9568.
  • Çiçek, A., & Erkan, O. (1996). Tarım ekonomisinde araştırma ve örnekleme yöntemleri. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, 12 (6), 75.
  • Gül, S., Oflaz, N.Z., Keskin, M., & Behrem, S. (2022). Aksaray ilinde koyun yetiştiriciliğinin yapısal özellikleri. Erciyes Tarım ve Hayvan Bilimleri Dergisi, 5 (2), 1-11.
  • Gül, S., Arzik, Y., Kizilaslan, M., Behrem, S., & Keskin, M. (2023). Heritability and environmental influence on pre-weaning traits in Kilis goats. Tropical Animal Health and Production, 55 (2), 85.
  • Gürer, B., & Ören, M.N. (2013). Türkiye’de hayvansal ürünlerde gıda güvencesinin analizi. Çukurova Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, 29 (3), 127.
  • Karakuş, K., Aygün, T., & Alarslan, E. (2008). Gaziantep ili merkez ilçede kırmızı et tüketim alışkanlıkları. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi, 18 (2), 113-120.
  • Öziş, Ş., & Kaymakçı, M. (2003). Tekelerde eşeysel davranışlar. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü, Hayvansal Üretim, 44 (1), 69-75.
  • Söbeli, C., & Kayaardı, C. (2014). Et kalitesini belirlemede yeni teknikler. Gıda, 39 (4), 251-258.
  • Şanlıer, N., Konaklıoğlu, E., & Güçer E. (2009). Gençlerin beslenme bilgi, alışkanlık ve davranışları ile beden kütle indeksleri arasındaki ilişki. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 29 (2); 333-352.
  • Şireli, H.D.(2018). Karkaslarda et kalitesinin belirlenmesinde kullanılan geleneksel yöntemler ve yeni teknikler. Dicle Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 7 (3), 126-132.
  • Tüfekçi, H. (2022). Keçi eti ve kalite özellikleri. Çukurova 9th International Scientific Research Conference, 9-11 Ekim 2022, Adana, 216-227 s.
  • Koluman, N., Daşkıran, İ., Hatipoğlu, K., & Görgülü, M. (2015). Türkiye’de keçi eti üretimi ve pazarlama kanallarının oluşturulması. 9. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi, 3-5 Eylül, Konya, 62-69 s.
  • TUİK. (2023). Hayvansal üretim istatistikleri. https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Hayvansal-Uretim-Istatistikleri-2023-49681 (Erişim tarihi: 02.03.2024).
  • Yaylak, E., Taşkın, T., Koyubenbe, N., & Konca, Y. (2010). İzmir ili Ödemiş ilçesinde kırmızı et tüketim davranışlarının belirlenmesi üzerine bir araştırma. Hayvansal Üretim, 51 (1), 21-30.
  • Yılmaz Tilki, H., & Keskin, M. (2021). Kilis keçilerinde farklı vücut özellikleri ile süt verim özellikleri arasındaki ilişkiler. Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 26 (2), 272-277.
Toplam 19 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Hayvansal Üretim (Diğer)
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Hatice Yılmaz Tilki 0000-0002-9308-2169

Mahmut Keskin 0000-0002-8147-2477

Erken Görünüm Tarihi 3 Aralık 2024
Yayımlanma Tarihi
Gönderilme Tarihi 29 Haziran 2024
Kabul Tarihi 7 Eylül 2024
Yayımlandığı Sayı Yıl 2024 Cilt: 29 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Yılmaz Tilki, H., & Keskin, M. (2024). Gaziantep ili ölçeğinde kırmızı et tüketim tercihinin belirlenmesi. Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 29(3), 873-884. https://doi.org/10.37908/mkutbd.1507134

22740137731737513771 13774 15432 1813713775 14624 15016 i2or 1857924881download