Editöre Mektup

TAM ATRİYOVENTRİKÜLER BLOK VE İZOLE DOĞUŞTAN DÜZELTİLMİŞ BÜYÜK ARTERLERİN TRANSPOZİSYONU OLAN ASEMPTOMATİK BİR OLGU

Cilt: 5 Sayı: 19 3 Mart 2015
PDF İndir
EN TR

TAM ATRİYOVENTRİKÜLER BLOK VE İZOLE DOĞUŞTAN DÜZELTİLMİŞ BÜYÜK ARTERLERİN TRANSPOZİSYONU OLAN ASEMPTOMATİK BİR OLGU

Öz

Büyük damarların düzeltilmiş transpozisyonu (c-TGA) nadir görülen konjenital bir kalp hastalığıdır. Konjenital kalp hastalığı ile doğanların %0,5’inde görülür. Diğer konjenital kalp defektleri bu anomaliye genelde eşlik ederler. Prognoz; sistemik ventrikül disfonksiyonuna, eşlik eden kalp defektlerine ve ileti sistemi anomalilerine bağlıdır. Hasta bize kardiak üfürüm nedeniyle yönlendirildi. Muayenesinde bradikardi ve triküspit odakta 2/6 pansistolik üfürüm duyulmaktaydı. Vakamız 17 günlükken tanı almış fakat asemptomatik olması dolayısıyla ailesi tarafından bu konu önemsenmemişti. Elektrokardiyografide; tam atriyovetriküler blok, kalp hızı 66/dk, V1’de Q dalgası varken V5-6’da Q dalgası yok olarak saptandı. Transtorasik ekokardiyografik incelemede ise izole c-TGA ve birinci derece triküspit kapak yetmezliği görüldü. Bu vakayı sunmak istememizin sebebi; intrakardiak anomaliler olmaksızın büyük damarların düzeltilmiş transpozisyonunun oldukça ender görülen bir durum olmasıdır. Ayrıca bu vaka 11 yaşına gelmesine rağmen hiçbir semptomunun açısından da ilginçtir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Myung Kun, Park. Pediyatrik Kardiyoloji, Beşinci Baskı. Adana Nobel Kitabevi, Adana, 2009: 230-234.
  2. Wallis GA, Debich-Spicer D, Anderson RH. Congenitally corrected transposition. Orphanet J Rare Dis. 2011;6:22.
  3. Halil Türkoğlu, Tijen Alkan Bozkaya. Büyük Damarların Konjenital Düzeltilmiş Transpozisyonu (Çift Diskordans): Cerrahi Tedavi Seçenekleri. Turkiye Klinikleri J Cardiol-Special Topics 2008;1:67-73.
  4. Lundstrom U, Bull C, Wyse RK, Somerville J. The natural and "unnatural" history of congenitally corrected transposition. Am J Cardiol. 1990;65:1222-9.
  5. Sharland G, Tingay R, Jones A, Simpson J. Atrioventricular and ventriculoarterial discordance (congenitally corrected transposition of the great arteries): echocardiographic features, associations, and outcome in 34 fetuses. Heart. 2005;91:1453-8.
  6. Chronister CS. Congenital complete atrioventricular block in a young man: a case study. Crit Care Nurse. 2009;29:45-56;
  7. Yusuf Tavil. Semptomsuz bir hastada doğuştan düzeltilmiş büyük arter transpozisyonu ve total situs inversus. Türk Kardiyol Dern Arş - Arch Turk Soc Cardiol 2007;35:314
  8. Zekeriya Kaplan, Gönül Zeren, Sinan İnci, Hasan Arslantürk. Konjenital Düzeltilmiş Büyük Arter Transpozisyonu Olan Asemptomatik Bir Olgu. Turkiye Klinikleri J Cardiovasc Sci 2013;25:105-8.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Sağlık Kurumları Yönetimi

Bölüm

Editöre Mektup

Yazarlar

Zehra Karataş Bu kişi benim

Mervan Bekdaş Bu kişi benim

Beyhan Küçükbayrak Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

3 Mart 2015

Gönderilme Tarihi

2 Mart 2015

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2014 Cilt: 5 Sayı: 19

Kaynak Göster

APA
Karataş, Z., Göksuğur, S., Bekdaş, M., & Küçükbayrak, B. (2015). TAM ATRİYOVENTRİKÜLER BLOK VE İZOLE DOĞUŞTAN DÜZELTİLMİŞ BÜYÜK ARTERLERİN TRANSPOZİSYONU OLAN ASEMPTOMATİK BİR OLGU. The Medical Journal of Mustafa Kemal University, 5(19), 48-56. https://doi.org/10.17944/mkutfd.27451
AMA
1.Karataş Z, Göksuğur S, Bekdaş M, Küçükbayrak B. TAM ATRİYOVENTRİKÜLER BLOK VE İZOLE DOĞUŞTAN DÜZELTİLMİŞ BÜYÜK ARTERLERİN TRANSPOZİSYONU OLAN ASEMPTOMATİK BİR OLGU. mkutfd. 2015;5(19):48-56. doi:10.17944/mkutfd.27451
Chicago
Karataş, Zehra, Sevil Göksuğur, Mervan Bekdaş, ve Beyhan Küçükbayrak. 2015. “TAM ATRİYOVENTRİKÜLER BLOK VE İZOLE DOĞUŞTAN DÜZELTİLMİŞ BÜYÜK ARTERLERİN TRANSPOZİSYONU OLAN ASEMPTOMATİK BİR OLGU”. The Medical Journal of Mustafa Kemal University 5 (19): 48-56. https://doi.org/10.17944/mkutfd.27451.
EndNote
Karataş Z, Göksuğur S, Bekdaş M, Küçükbayrak B (01 Mart 2015) TAM ATRİYOVENTRİKÜLER BLOK VE İZOLE DOĞUŞTAN DÜZELTİLMİŞ BÜYÜK ARTERLERİN TRANSPOZİSYONU OLAN ASEMPTOMATİK BİR OLGU. The Medical Journal of Mustafa Kemal University 5 19 48–56.
IEEE
[1]Z. Karataş, S. Göksuğur, M. Bekdaş, ve B. Küçükbayrak, “TAM ATRİYOVENTRİKÜLER BLOK VE İZOLE DOĞUŞTAN DÜZELTİLMİŞ BÜYÜK ARTERLERİN TRANSPOZİSYONU OLAN ASEMPTOMATİK BİR OLGU”, mkutfd, c. 5, sy 19, ss. 48–56, Mar. 2015, doi: 10.17944/mkutfd.27451.
ISNAD
Karataş, Zehra - Göksuğur, Sevil - Bekdaş, Mervan - Küçükbayrak, Beyhan. “TAM ATRİYOVENTRİKÜLER BLOK VE İZOLE DOĞUŞTAN DÜZELTİLMİŞ BÜYÜK ARTERLERİN TRANSPOZİSYONU OLAN ASEMPTOMATİK BİR OLGU”. The Medical Journal of Mustafa Kemal University 5/19 (01 Mart 2015): 48-56. https://doi.org/10.17944/mkutfd.27451.
JAMA
1.Karataş Z, Göksuğur S, Bekdaş M, Küçükbayrak B. TAM ATRİYOVENTRİKÜLER BLOK VE İZOLE DOĞUŞTAN DÜZELTİLMİŞ BÜYÜK ARTERLERİN TRANSPOZİSYONU OLAN ASEMPTOMATİK BİR OLGU. mkutfd. 2015;5:48–56.
MLA
Karataş, Zehra, vd. “TAM ATRİYOVENTRİKÜLER BLOK VE İZOLE DOĞUŞTAN DÜZELTİLMİŞ BÜYÜK ARTERLERİN TRANSPOZİSYONU OLAN ASEMPTOMATİK BİR OLGU”. The Medical Journal of Mustafa Kemal University, c. 5, sy 19, Mart 2015, ss. 48-56, doi:10.17944/mkutfd.27451.
Vancouver
1.Zehra Karataş, Sevil Göksuğur, Mervan Bekdaş, Beyhan Küçükbayrak. TAM ATRİYOVENTRİKÜLER BLOK VE İZOLE DOĞUŞTAN DÜZELTİLMİŞ BÜYÜK ARTERLERİN TRANSPOZİSYONU OLAN ASEMPTOMATİK BİR OLGU. mkutfd. 01 Mart 2015;5(19):48-56. doi:10.17944/mkutfd.27451