Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Hekimlerinin Doğum Şekline Yönelik Tercihleri Ve Bunları Etkileyen Faktörler

Cilt: 6 Sayı: 24 30 Aralık 2015
PDF İndir
TR

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Hekimlerinin Doğum Şekline Yönelik Tercihleri Ve Bunları Etkileyen Faktörler

Öz

Giriş: Hekimlerin hastalar üzerinde yönlendirici olabilmeleri nedeniyle, hekimlerin hangi doğum yöntemini tercih ettiğini etkileyen sebepleri ortaya koyabilmek son derece önemlidir. Bu nedenle çalışmamızda hastanemizdeki doktorların kendileri veya eşleri için hangi doğum yöntemini tercih ettiklerini ve altında yatan sebepleri sorgulamayı amaçladık.

Gereç ve Yöntem: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi doktorlarından 49 erkek ve 50 kadın doktora anket soruları yöneltildi. Çocuğu olanların daha önceki doğum şekilleri, çocuğu olmayanların ise ileride hangi doğum şeklini tercih etmek istedikleri ve nedenleri soruldu. Çocuğu olanlar için daha önce tercih ettikleri doğum şeklini değiştirmek isteyip istemedikleri, değiştirmek isteyenlere ise sebebi soruldu.

Bulgular: Tüm katılımcıların %61,6’sı sezaryeni, %38,4’ü vajinal doğumu tercih ettiğini belirtti. Erkek doktorların %65,3’ü eşleri için sezaryen, %34,7’si de vajinal doğumu; kadın doktorların ise %58’i sezaryen, %42’si ise vajinal doğumu tercih ettiklerini belirtti. Sezaryen tercih sebepleri irdelendiğinde; kadınlarında %31’i tıbbi endikasyon nedenli iken, %34.4’ü daha kolay bir doğum şekli olduğunu düşünmesini, %62’si de vajinal doğuma bağlı oluşabilecek komplikasyonlardan korkmasını öne sürdü. Erkek grubunda ise %65,6’sı “vajinal doğuma bağlı yenidoğanda oluşabilecek komplikasyonlardan korktuklarını”, %40,6’sı “daha kolay bir doğum şekli olduğunu”, %28,1’i  “daha az ağrılı bir doğum şekli olduğunu” düşündüğünü belirtti.

Sonuç: Hekimler arasındaki sezaryen tercih oranı Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması 2013 raporunda belirtilen ve Türkiye ortalaması olan %48,1’in oldukça üzerindedir. Bizim çalışmamızda sezaryen tercihinde en sık neden olarak “vajinal doğuma bağlı yenidoğanda oluşabilecek komplikasyon korkusu“ her iki grupta ilk sırada yer almaktadır. Sonuç olarak çalışmamızda çıkan bu veriler hekimlerin bile vajinal doğum konusunda aslında çok da bilimsel temellere dayanmayan korkularının olduğunu düşündürmektedir.

Anahtar Kelimeler: Doktor, sezaryen, tercih, vajinal doğum

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Richard P, James A. The cesarean birth epidemic: trends, causes and solution. American Journal Obstetric Gynecology 1996;175:369-74.
  2. Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü (2014), “2013 Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması”. Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü, T.C. Kalkınma Bakanlığı ve TÜBİTAK, Ankara, Türkiye.
  3. Yumru E, Davas İ, Baksu B, Altındaş A, Mert M. 1995-1999 yılları arasında sezaryen operasyonu endikasyonları ve oranları. Perinatoloji Dergisi 2000;8:3-4.
  4. Çiçek N, Gezginç K. Operatif doğumlar: sezaryen , “Kadın Hastalıkları ve Doğum Bilgisi”, (Ed. Çiçek N, Akyürek C, Çelik Ç, Haberal A.). Ankara: Güneş Kitabevi; 2004. s.394-6.
  5. Spurrett P, Cook CM. Why we choose cesarean section: a prospective study. Australian and New Zealand Journal Obstetric and Gynecology 1997;76: 448-52.
  6. Hopkins K. Are Brazilian woman really choosing to deliver by cesarean?. Social Science & Medicine 2000;51:725-40.
  7. Akyol A, Gonen Yağcı Ş, Tekirdağ A. Sağlık Personelinin Doğum Şekli ve Özelliklerinin Sağlık Personeli Olmayanlarla Karşılaştırması. JOPP Derg 2011; 3:55-63.
  8. Gözükara F, Eroğlu K. İlk Doğumunu Yapmış Kadınların (Primipar) Doğum Şekline Yönelik Tercihlerini Etkileyen Faktörler Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Dergisi 2008;32–46.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yayımlanma Tarihi

30 Aralık 2015

Gönderilme Tarihi

14 Ağustos 2015

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2015 Cilt: 6 Sayı: 24

Kaynak Göster

APA
Yuksel, B., Polat, M., Seven, A., Kucur, S., Sencan, H., Erbakirci, N., Keskin, N., & Koputan, H. (2015). Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Hekimlerinin Doğum Şekline Yönelik Tercihleri Ve Bunları Etkileyen Faktörler. The Medical Journal of Mustafa Kemal University, 6(24), 13-19. https://doi.org/10.17944/mkutfd.92136
AMA
1.Yuksel B, Polat M, Seven A, vd. Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Hekimlerinin Doğum Şekline Yönelik Tercihleri Ve Bunları Etkileyen Faktörler. mkutfd. 2015;6(24):13-19. doi:10.17944/mkutfd.92136
Chicago
Yuksel, Beril, Murat Polat, Ali Seven, vd. 2015. “Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Hekimlerinin Doğum Şekline Yönelik Tercihleri Ve Bunları Etkileyen Faktörler”. The Medical Journal of Mustafa Kemal University 6 (24): 13-19. https://doi.org/10.17944/mkutfd.92136.
EndNote
Yuksel B, Polat M, Seven A, Kucur S, Sencan H, Erbakirci N, Keskin N, Koputan H (01 Aralık 2015) Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Hekimlerinin Doğum Şekline Yönelik Tercihleri Ve Bunları Etkileyen Faktörler. The Medical Journal of Mustafa Kemal University 6 24 13–19.
IEEE
[1]B. Yuksel vd., “Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Hekimlerinin Doğum Şekline Yönelik Tercihleri Ve Bunları Etkileyen Faktörler”, mkutfd, c. 6, sy 24, ss. 13–19, Ara. 2015, doi: 10.17944/mkutfd.92136.
ISNAD
Yuksel, Beril - Polat, Murat - Seven, Ali - Kucur, Suna - Sencan, Halime - Erbakirci, Nuh - Keskin, Nadi - Koputan, Hilmi. “Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Hekimlerinin Doğum Şekline Yönelik Tercihleri Ve Bunları Etkileyen Faktörler”. The Medical Journal of Mustafa Kemal University 6/24 (01 Aralık 2015): 13-19. https://doi.org/10.17944/mkutfd.92136.
JAMA
1.Yuksel B, Polat M, Seven A, Kucur S, Sencan H, Erbakirci N, Keskin N, Koputan H. Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Hekimlerinin Doğum Şekline Yönelik Tercihleri Ve Bunları Etkileyen Faktörler. mkutfd. 2015;6:13–19.
MLA
Yuksel, Beril, vd. “Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Hekimlerinin Doğum Şekline Yönelik Tercihleri Ve Bunları Etkileyen Faktörler”. The Medical Journal of Mustafa Kemal University, c. 6, sy 24, Aralık 2015, ss. 13-19, doi:10.17944/mkutfd.92136.
Vancouver
1.Beril Yuksel, Murat Polat, Ali Seven, Suna Kucur, Halime Sencan, Nuh Erbakirci, Nadi Keskin, Hilmi Koputan. Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Hekimlerinin Doğum Şekline Yönelik Tercihleri Ve Bunları Etkileyen Faktörler. mkutfd. 01 Aralık 2015;6(24):13-9. doi:10.17944/mkutfd.92136