Arazi Toplulaştırmasının Arazi Değerine Etkisi; Konya İli Alanözü Kasabası Örneği
Öz
Tarım arazisinin kıt ve artırılamaz olmasından ve ona olan talebin nüfus artışıyla daha da yoğunlaşmasından dolayı sınırlı olan arazinin ekonomik ve teknik yönden rantabl şekilde değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu kapsamda, birim alandan en yüksek faydayı sağlayabilmek için yapılan uygulamalardan biri de arazi toplulaştırmasıdır. Türkiye’deki tarım işletmelerinin en önemli sorunlarından biri olan arazi parçalanmasının çözümüne yönelik olarak geliştirilen arazi toplulaştırması uygulamaları, ıslah çalışmalarının da gerçekleştirilmesiyle tarım arazilerinin verim seviyesinde önemli katkılar sağlamaktadır. Bunun yanı sıra arazi toplulaştırması çalışmaları esnasında arazinin yeri, şekli ve büyüklüğü de değişikliğe uğramaktadır. Arazi toplulaştırması sonucu tarım arazisinde meydana gelen tüm bu değişiklikler, aynı zamanda tarım arazilerinin değerine etki eden faktörler olarak değerlendirilmektedir. Dolayısıyla, arazi toplulaştırması sonucu arazi değerinde de önemli değişiklikler meydana gelmektedir.
Çalışmada, Konya ili Alanözü Kasabası’nda arazi toplulaştırması sonucu arazi değerine olan etkisi incelenmiştir. Tabakalı örnekleme yöntemiyle belirlenen 50 adet tarım işletmesi ile yapılan anketler sonucu elde edilen veriler değerlendirilmiştir. Çalışmanın sonucunda, arazi toplulaştırması faaliyetlerinin, araştırma alanındaki tarım arazilerinde sulama ve ulaşım olanaklarının gelişmesine sağladığı katkıyla birlikte önemli oranda verim artırdığı ve buna bağlı olarak arazi değerinde de artışlar sağladığı tespit edilmiştir.
Kaynakça
- Akşit S, 2013. Arazi toplulaştırması üzerine çiftçi algısı: Yeşildere Örneği. The Journal of Academic Social Science Studies, 6(3):1-19, Denizli.
- Aktaş E, Bilgili ME, Akbay AÖ, Bal T, 2006. Adana İli Karataş İlçesi Yemişli Köyünde arazi toplulaştırması kararını etkileyen sosyo-ekonomik faktörlerin belirlenmesi. Türkiye VII. Tarım Ekonomisi Kongresi, s.564-571, 13-15 Eylül, Antalya.
- Almus S, Kızılaslan N, 2000. Tokat-Zile-Güzelbeyli Beldesinde uygulanan arazi toplulaştırmasında benimsemeyi etkileyen faktörlerin belirlenmesi üzerine bir araştırma. Gazi Osmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 17(1),37-49 .
- Altıntaş G, Akçay Y, 2009. Arazi toplulaştırma uygulamalarında üreticilerin toplulaştırmaya bakış açılarını etkileyen faktörler (Tokat-Erbaa Örneği). Tarım Ekonomisi Dergisi, 15(1): 35-43.
- Anonim, 2015. Tarım arazileri düzenleme verileri. Tarım Reformu Genel Müdürlüğü. Ankara.
- Bayraç N, Yenilmez F, 2006. Tarım sektörünün yapısal analizi ve Avrupa ortak tarım politikası. www.econturk.org/Türkiyeekonomisi/Naci2.doc (Erişim Tarihi: 07.03.2010).
- Güneş T, Arıkan R, 1985. Tarım ekonomisi istatistiği. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakülesi Yayınları .
- Huang H, Miller GY, Sherrick BJ, Gómez MI, 2006. Factors influencing Illinois farmland values, American Journal Agricultural Econonomics, 88(2):458–470.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
-
Yayımlanma Tarihi
8 Aralık 2016
Gönderilme Tarihi
18 Mayıs 2016
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2016 Cilt: 21 Sayı: 2