Buğday, tüm dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde
de insan beslenmesindeki en temel gıda maddelerinin elde edildiği tarla
bitkisidir. Bununla birlikte, hayvan beslemede, ekonomik olarak, tarla tarımı
içerisinde, sosyal ve kültürel yönden de öneme sahip stratejik bir üründür.
Tanesinin uygun besleme değeri taşıması, beslenme yönünden dengeli amino
asitler içermesi, taşınma, depolanma, işlenmesindeki kolaylıklar ve geniş
adaptasyon sınırları nedeniyle birçok toplumlarda ve ülkelerde temel kalori
kaynağı konumundadır. Ülkemiz coğrafyası, buğdayın gen merkezi olması nedeniyle
yabani buğday türlerini, buğday akraba türlerini, yerel buğday köy çeşitlerini
ve modern buğday ıslah çeşitlerini birlikte barındırdığı için buğday yönünden
son derece geniş bir çeşitliliğe ve zenginliğe sahiptir. Bu genetik değerin
korunması ve gelecek nesillere aktarılması son derece önemlidir. Gelecek
nesillerin gıda güvenliği, buğday gibi stratejik bir ürünün biyolojik
çeşitliliğinin korunması ile çok yakından ilgilidir. Ülkemiz için stratejik bir
konumda bulunan buğday ve buğday ürünlerine ilişkin binlerce yıllık ekonomik,
geleneksel, kültürel ve sosyal birikimin korunması gerekmektedir. Bu derlemede
buğday ve ülkemiz buğday köy çeşitleri değişik yönleriyle değerlendirilmiştir
Bölüm | Derleme |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 4 Aralık 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 22 Sayı: 2 |