Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

Buğday ve Türkiye Buğday Köy Çeşitleri

Yıl 2017, Cilt: 22 Sayı: 2, 71 - 88, 04.12.2017

Öz



Buğday, tüm dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde
de insan beslenmesindeki en temel gıda maddelerinin elde edildiği tarla
bitkisidir. Bununla birlikte, hayvan beslemede, ekonomik olarak, tarla tarımı
içerisinde, sosyal ve kültürel yönden de öneme sahip stratejik bir üründür.
Tanesinin uygun besleme değeri taşıması, beslenme yönünden dengeli amino
asitler içermesi, taşınma, depolanma, işlenmesindeki kolaylıklar ve geniş
adaptasyon sınırları nedeniyle birçok toplumlarda ve ülkelerde temel kalori
kaynağı konumundadır. Ülkemiz coğrafyası, buğdayın gen merkezi olması nedeniyle
yabani buğday türlerini, buğday akraba türlerini, yerel buğday köy çeşitlerini
ve modern buğday ıslah çeşitlerini birlikte barındırdığı için buğday yönünden
son derece geniş bir çeşitliliğe ve zenginliğe sahiptir. Bu genetik değerin
korunması ve gelecek nesillere aktarılması son derece önemlidir. Gelecek
nesillerin gıda güvenliği, buğday gibi stratejik bir ürünün biyolojik
çeşitliliğinin korunması ile çok yakından ilgilidir. Ülkemiz için stratejik bir
konumda bulunan buğday ve buğday ürünlerine ilişkin binlerce yıllık ekonomik,
geleneksel, kültürel ve sosyal birikimin korunması gerekmektedir. Bu derlemede
buğday ve ülkemiz buğday köy çeşitleri değişik yönleriyle değerlendirilmiştir

Kaynakça

  • Abdel-Aal ESM, Hucl P, Sosulski FW, 1995. Compositional and nutritional characteristics of spring einkorn and spelt wheats. Cereal Chemistry, 72:621–624.
  • Acquistucci R, D’Egidio MG, Vallega V, 1995. Amino acid composition of selected strains of diploid wheat, Triticum monococcum L. Cereal Chemistry, 72:213–216.
  • Akar T, Bağcı SA, Köksel H, Eser V, 2016. Ülkemizde ve dünyada buğdayla ilgili gerçek dışı iddialar. TÜRKTOB, 17: 4-7.
  • Akçura M, Topal A, 2006. Türkiye kışlık yerel ekmeklik buğday çeşitlerinde fenotipik çeşitlilik, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Bitkisel Araştırma Dergisi, 2, 8-16, Konya.
  • Alsaleh A, Baloch F S, Nachit M, Özkan H, 2016. Phenotypic an genotypic inte-diversity among Anatotian durum wheat ‘’Kundur’’ landraces. Biochemical Systematics and Ecology, 65:9-16.
  • Anonim 1991. Nuh’un Ambarı Ürünleri. Anadolu Lezzetler Envanteri. Mutfak Lezzetleri Derneği. İstanbul, 1991.
  • Anonim 2015. Kars ili tarımsal yatırım rehberi. T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı Tarımsal Yatırımcı Danışma Ofisi.
  • Anonim 2016 a. Türkiye’nin Buğday Atlası, WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), İstanbul, Türkiye, Eylül 2016.
  • Anonim 2016 b. Gaziantep Ticaret Borsası Bulgur Sektör Raporu.
  • Anonim 2017. http://www.tarim.gov.tr/ BUGEM/ TTSM/ Erişim, Ocak, 2017.
Yıl 2017, Cilt: 22 Sayı: 2, 71 - 88, 04.12.2017

Öz

Kaynakça

  • Abdel-Aal ESM, Hucl P, Sosulski FW, 1995. Compositional and nutritional characteristics of spring einkorn and spelt wheats. Cereal Chemistry, 72:621–624.
  • Acquistucci R, D’Egidio MG, Vallega V, 1995. Amino acid composition of selected strains of diploid wheat, Triticum monococcum L. Cereal Chemistry, 72:213–216.
  • Akar T, Bağcı SA, Köksel H, Eser V, 2016. Ülkemizde ve dünyada buğdayla ilgili gerçek dışı iddialar. TÜRKTOB, 17: 4-7.
  • Akçura M, Topal A, 2006. Türkiye kışlık yerel ekmeklik buğday çeşitlerinde fenotipik çeşitlilik, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Bitkisel Araştırma Dergisi, 2, 8-16, Konya.
  • Alsaleh A, Baloch F S, Nachit M, Özkan H, 2016. Phenotypic an genotypic inte-diversity among Anatotian durum wheat ‘’Kundur’’ landraces. Biochemical Systematics and Ecology, 65:9-16.
  • Anonim 1991. Nuh’un Ambarı Ürünleri. Anadolu Lezzetler Envanteri. Mutfak Lezzetleri Derneği. İstanbul, 1991.
  • Anonim 2015. Kars ili tarımsal yatırım rehberi. T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı Tarımsal Yatırımcı Danışma Ofisi.
  • Anonim 2016 a. Türkiye’nin Buğday Atlası, WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), İstanbul, Türkiye, Eylül 2016.
  • Anonim 2016 b. Gaziantep Ticaret Borsası Bulgur Sektör Raporu.
  • Anonim 2017. http://www.tarim.gov.tr/ BUGEM/ TTSM/ Erişim, Ocak, 2017.
Toplam 10 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Derleme
Yazarlar

Mehmet Atak

Yayımlanma Tarihi 4 Aralık 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 22 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Atak, M. (2017). Buğday ve Türkiye Buğday Köy Çeşitleri. Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 22(2), 71-88.
AMA Atak M. Buğday ve Türkiye Buğday Köy Çeşitleri. Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. Aralık 2017;22(2):71-88.
Chicago Atak, Mehmet. “Buğday Ve Türkiye Buğday Köy Çeşitleri”. Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 22, sy. 2 (Aralık 2017): 71-88.
EndNote Atak M (01 Aralık 2017) Buğday ve Türkiye Buğday Köy Çeşitleri. Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 22 2 71–88.
IEEE M. Atak, “Buğday ve Türkiye Buğday Köy Çeşitleri”, Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 22, sy. 2, ss. 71–88, 2017.
ISNAD Atak, Mehmet. “Buğday Ve Türkiye Buğday Köy Çeşitleri”. Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 22/2 (Aralık 2017), 71-88.
JAMA Atak M. Buğday ve Türkiye Buğday Köy Çeşitleri. Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2017;22:71–88.
MLA Atak, Mehmet. “Buğday Ve Türkiye Buğday Köy Çeşitleri”. Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 22, sy. 2, 2017, ss. 71-88.
Vancouver Atak M. Buğday ve Türkiye Buğday Köy Çeşitleri. Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2017;22(2):71-88.