Araştırma Makalesi

Ortaokul T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Öğretiminde Empatinin Öğrencilerin Başarılarına Yansımalarının Değerlendirilmesi: Bir Durum Çalışması

Cilt: 3 Sayı: 1 29 Ocak 2021
PDF İndir

Ortaokul T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Öğretiminde Empatinin Öğrencilerin Başarılarına Yansımalarının Değerlendirilmesi: Bir Durum Çalışması

Öz

Araştırmanın amacı, MEB’in ortaokullar için hazırladığı 8. sınıf T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ders kitabındaki empati sorularına öğrencilerin verdiği yanıtları incelemektir. Araştırma, nitel araştırmanın durum çalışma yaklaşımına uygun olarak desenlenmiştir. Veriler, 2018/2019 eğitim-öğretim yılı süresince toplanmıştır. Çalışma grubu ölçüt örnekleme yöntemine göre belirlenen 14, 8. sınıf öğrencisinden oluşturulmuştur. Veri toplama araçları olarak; alan notları, video kamera, grup tartışmalarını değerlendirme ve tarihsel anlatı formları kullanılmıştır. Toplanan veriler, tümevarımsal ve betimsel analize tabi tutulmuştur. Verilerin analizi sonucunda; empati sorularının psikososyal açıdan ve tarihsel düşünme açısından çeşitli yansımalarının olduğu; buna ek olarak öğrencilerin empati sorularına tarihsel anlatı şeklinde verdiği yanıtların, 2. seviye tutarlı tarihsel anlatılara işaret ettiği saptanmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akyol, Y. (2011). İlköğretim 7.sınıf Sosyal Bilgiler dersinde ''Türk Tarihinde Yolculuk'' ünitesinin çocuk edebiyatı ile ilişkilendirilmesinin empati becerilerine (eğilimlerine) etkisi (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Celal Bayar Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Manisa.
  2. Alkaya, Y. (2004). Lise öğrencilerinin iletişim ve empati becerilerinin sosyo-demografik değişkenler açısından incelenmesi (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Dokuz Eylül Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İzmir.
  3. Baydar, S. ve Öztürk, F. (2018). Ortaokul ve İmam Hatip Ortaokulu Türkiye Cumhuriyeti İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 8. sınıf ders kitabı. Ankara: Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları.
  4. Beishuizen, J., Asscher, J., Prinsen, F., & Elshout-Mohr, M. (2003). Presence and place of main ideas and examples in study texts. British Journal of Educational Psychology, 73, 291–316. Doi:10.1348/000709903322275849.
  5. Bryant, D., & Clark P. (2006). Historical empathy and Canada: A people's history. Canadian Journal of Education, 29(4), 1039‐1064.
  6. Bogdan, R. C., & Biklen, S. K. (2007). Qualitative research for education: An introduction to theory and methods (5nd ed.). Boston: Allyn & Bacon.
  7. Budak, S. (2005). Psikoloji sözlüğü (ss. 258). Ankara: Bilim ve Sanat Yayınları.
  8. Coffin, C. (2006). Historical discourse: The language of time, cause and evaluation. London, UK: Continuum.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Eğitim Üzerine Çalışmalar

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

29 Ocak 2021

Gönderilme Tarihi

27 Ağustos 2020

Kabul Tarihi

25 Eylül 2020

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Cilt: 3 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Elbay, S. (2021). Ortaokul T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Öğretiminde Empatinin Öğrencilerin Başarılarına Yansımalarının Değerlendirilmesi: Bir Durum Çalışması. Muallim Rıfat Eğitim Fakültesi Dergisi, 3(1), 1-23. https://izlik.org/JA27NY35UC
AMA
1.Elbay S. Ortaokul T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Öğretiminde Empatinin Öğrencilerin Başarılarına Yansımalarının Değerlendirilmesi: Bir Durum Çalışması. Muallim Rıfat Eğitim Fakültesi Dergisi. 2021;3(1):1-23. https://izlik.org/JA27NY35UC
Chicago
Elbay, Sezgin. 2021. “Ortaokul T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Öğretiminde Empatinin Öğrencilerin Başarılarına Yansımalarının Değerlendirilmesi: Bir Durum Çalışması”. Muallim Rıfat Eğitim Fakültesi Dergisi 3 (1): 1-23. https://izlik.org/JA27NY35UC.
EndNote
Elbay S (01 Ocak 2021) Ortaokul T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Öğretiminde Empatinin Öğrencilerin Başarılarına Yansımalarının Değerlendirilmesi: Bir Durum Çalışması. Muallim Rıfat Eğitim Fakültesi Dergisi 3 1 1–23.
IEEE
[1]S. Elbay, “Ortaokul T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Öğretiminde Empatinin Öğrencilerin Başarılarına Yansımalarının Değerlendirilmesi: Bir Durum Çalışması”, Muallim Rıfat Eğitim Fakültesi Dergisi, c. 3, sy 1, ss. 1–23, Oca. 2021, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA27NY35UC
ISNAD
Elbay, Sezgin. “Ortaokul T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Öğretiminde Empatinin Öğrencilerin Başarılarına Yansımalarının Değerlendirilmesi: Bir Durum Çalışması”. Muallim Rıfat Eğitim Fakültesi Dergisi 3/1 (01 Ocak 2021): 1-23. https://izlik.org/JA27NY35UC.
JAMA
1.Elbay S. Ortaokul T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Öğretiminde Empatinin Öğrencilerin Başarılarına Yansımalarının Değerlendirilmesi: Bir Durum Çalışması. Muallim Rıfat Eğitim Fakültesi Dergisi. 2021;3:1–23.
MLA
Elbay, Sezgin. “Ortaokul T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Öğretiminde Empatinin Öğrencilerin Başarılarına Yansımalarının Değerlendirilmesi: Bir Durum Çalışması”. Muallim Rıfat Eğitim Fakültesi Dergisi, c. 3, sy 1, Ocak 2021, ss. 1-23, https://izlik.org/JA27NY35UC.
Vancouver
1.Sezgin Elbay. Ortaokul T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Öğretiminde Empatinin Öğrencilerin Başarılarına Yansımalarının Değerlendirilmesi: Bir Durum Çalışması. Muallim Rıfat Eğitim Fakültesi Dergisi [Internet]. 01 Ocak 2021;3(1):1-23. Erişim adresi: https://izlik.org/JA27NY35UC