Sayı: 21, 22.12.2021

Yıl: 2021

Tarihi mirasın korunması ve tanıtımı kapsamında ülkemizde ve dünyada yapılan araştırmaları ve uygulamaları akademi ve kültür dünyasına kazandırmayı amaçlar.

Saray, köşk ve kasır gibi tarihi mekanlar ile bunlarla ilgili sanat, tarih, mimarlık konularında yapılan çalışmalara yer verir.

Yazılar, A4 boyutunda, Ms Word uyumlu programda, Times New Roman yazı karakterinde olmalıdır. Yazım kurallarında TDK Yazım Kılavuzu esas alınır.

Başlık, 14 punto, büyük harfle yazılmış ve ortadan hizalı olmalıdır. Metinde ana ve ara başlıklar kullanılabilir. Ana başlıklar 12 punto, büyük harfle ve koyu yazılmış olarak sola dayalı; ara başlıklar 12 punto, küçük harfle ve koyu yazılmış olarak sola dayalı olmalıdır. Başlıklar ve paragrafların arasında 6 nk aralık bırakılmalıdır.

Öz ve anahtar kelimeler: Gönderilen yazının başında Türkçe ve İngilizce en az 150, en fazla 200 kelimelik özet ile özetlerin sonunda 8-10 adet anahtar kelime bulunmalıdır.

Yazar adı ve soyadı, ana başlığı altına 12 nk aralık bırakıldıktan sonra 12 punto büyük harfle ve ortaya hizalı olarak yazılmalıdır. Sayfanın altına unvanı, kurumu, e-posta ve ORCID numarası, (*) işareti ile 8 punto olarak verilmelidir. (ORCID numarası almak için http://orcid.org adresinden ücretsiz kayıt oluşturabilirsiniz.)

Metin, 12 punto iki yana dayalı olmalıdır. Üstten: 5,8 cm, alttan: 5,8 cm, sağdan: 4,5 cm, soldan 4,5 cm boşluk bırakılmalıdır. Satır arası 3 nk olmalıdır. Paragraf araları 6 nk, paragraf girintisi 0,8 cm olmalıdır.

Sayfa sayısı ve numaraları, makalenin ilk sayfasında görünmeyecek şekilde, üstbilgi içinde, sağ ve sol üst kenara 10 punto olarak yerleştirilmelidir. Makale metninin toplam sayfa sayısı A4 sayfa formatında 20 sayfayı geçmemelidir.

Alıntılar, tırnak içinde italik olarak verilmelidir.

Dipnotlar, 10 punto, tek aralık yazılmalıdır. Hizalaması iki yana dayalı ve paragraf girintisi 0.5 cm olmalıdır. Dipnot ayıraç çizgisi olmamalıdır. Metin içindeki atıflar, sayfa altına, dipnot şeklinde 1'den başlayarak numaralandırılmalıdır. Bunun dışında metin içinde atıf yapılmamalıdır. 

Çeviriyazı metinlerinde ( Osmanlı Türkçesinden), DİA ve MEB İslam Ansiklopedisi'nde uygulanan transkripsiyon yöntemi esas alınır. Bu iki kaynak arasında herhangi bir uyumsuzluk olursa DİA esas alınır.

Arşiv belgesi, arşivin adı, dosya kodu, belge numarası, sayfası ve tarihi şeklinde olmalıdır.

Yazma eserde, yazar, eser adı, kütüphane, koleksiyon, katalog numarası, yaprağı şeklinde kaynak gösterilmelidir.

KAYNAK VE REFERANS GÖSTERME YÖNTEMİ
Milli Saraylar Sanat-Tarih-Mimarlık Dergisi, kaynak gösterme yöntemi olarak Chicago Manual of Style kullanır. Dergiye gönderilen yazılar, söz konusu yönteme uygun olarak hazırlanmalıdır.
Dergiye katkıda bulunacak yazarların, aşağıdaki örneklere dayanarak dipnotları düzenlemeleri ve kaynakça oluşturmaları gerekmektedir.
Ayrıntılı bilgiye http://www.chicagomanualofstyle.org/tools_citationguide/citation-guide-1.html adresinden ulaşılabilir. Aşağıda verilen örnekler, Chicago Manual of Style yönteminin dergimize uyarlanmış halidir.

ÖRNEKLER:

İD: İlk dipnot SD: Sonraki dipnotlar K: Kaynakça

* Sonraki/kısa dipnotlarda “a.g.e. (adı geçen eser)” kısaltması ile “aynı yer” ifadesi kullanılmamalıdır. Yerine eser ismi uzunsa kısa olarak verilmelidir. Örnekler aşağıda yer almaktadır.

* Dipnot numaraları, metin içinde, varsa noktalama işaretlerinden hemen sonra verilmelidir.

Kitap (tek yazarlı): Ad Soyad, Eser adı (italik), Eserin basıldığı yer/şehir: Yayımlayan kuruluş, Yayım yılı, sayfa /sayfalar.
İD: Hikmet Toker, Elhân-ı Aziz - Sultan Abdülaziz Devrinde Sarayda Mûsikî, İstanbul: Millî Saraylar Yayınları, 2016, 191.
SD: Yazar Soyadı, Eser adı (italik), sayfa/sayfalar.

Toker, Elhân-ı Aziz, 191. (Eser ismi uzunsa kısaltılmalıdır.)

K: Yazar Soyadı, Adı. Eser adı (italik), Eserin basıldığı yer/şehir: Yayımlayan kuruluş, Yayım yılı.

Toker, Hikmet. Elhân-ı Aziz - Sultan Abdülaziz Devrinde Sarayda Mûsikî. İstanbul: Millî Saraylar Yayınları, 2016.

Kitap (iki yazarlı):

İki yazarlı eserlerde, dipnotlarda her iki yazar da belirtilmelidir. Kaynakçada ise birinci yazarın soyadı ve adından sonra ikinci yazar virgülle ayrılarak ad-soyad sıralamasıyla yazılmalıdır.
İD: Birinci Yazar Adı Soyadı, İkinci Yazar Adı Soyadı, Eser adı (italik) (Yer: Yayınevi, Tarih), Sayfa/sayfalar.

Semra Germaner, Zeynep İnankur, Oryantalistlerin İstanbulu, İstanbul: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 2002, 54.

SD: Germaner, İnankur, Oryantalistlerin, 55.
K: Germaner, Semra, Zeynep İnankur. Oryantalistlerin İstanbulu. İstanbul: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 2002.

Kitap (çok yazarlı):

Çok yazarlı eserlere verilen kısa dipnotlarda yalnızca birinci yazar belirtilir, sonra virgül konarak diğerleri anlamında “vd.” kısaltması kullanılır. Kaynakçada ise yazarlar iki yazarlı kitap örneğinde olduğu gibi açık olarak yazılmalıdır.
İD: Temuçin F. Ertan, Hakan Uzun, Mustafa Toker, Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü Arşiv Belgelerinde Milli Mücadele Yıllarında İstanbul’dan Anadolu’ya Silah ve Cephane Sevkiyatı (M.M. Grubu Ekseninde) 2 Mayıs 1921-31 Aralık 1921, Cilt I, Ankara: Ankara Üniversitesi Yayınları, 2019, 65.
SD: Ertan, vd., Milli Mücadele Yıllarında, 65.
K: Ertan, Temuçin F., Hakan Uzun, Mustafa Toker. Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü Arşiv Belgelerinde Milli Mücadele Yıllarında İstanbul’dan Anadolu’ya Silah ve Cephane Sevkiyatı (M.M. Grubu Ekseninde) 2 Mayıs 1921-31 Aralık 1921. Cilt I. Ankara: Ankara Üniversitesi Yayınları, 2019.

Kitap (çeviri):

İD: Mary Roberts, İstanbul Karşılaşmaları; Osmanlılar, Oryantalistler ve 19. Yüzyıl Görsel Kültürü, Çev. Zeynep Rona, İstanbul: İş Bankası Kültür Yayınları, 2017, 78.
SD: Roberts, İstanbul Karşılaşmaları, 78.
K: Roberts, Mary. İstanbul Karşılaşmaları; Osmanlılar, Oryantalistler ve 19. Yüzyıl Görsel Kültürü. Çev. Zeynep Rona. İstanbul: İş Bankası Kültür Yayınları, 2017.

Kitap (yazarla birlikte yayıma hazırlayanı veya derleyeni varsa):

İD: Celal Bayar, Başvekilim Adnan Menderes, Der. İsmet Bozdağ, İstanbul: Tercüman Yayınları, 1986, 113.
SD: Bayar, Başvekilim Adnan Menderes, 113.
K: Bayar, Celal. Başvekilim Adnan Menderes. Der. İsmet Bozdağ. İstanbul: Tercüman Yayınları, 1986.

Kitap (yazarı yok/belli değil, yayıma hazırlayanı veya editörü varsa):

Yayıma hazırlayan veya editör sayısı üç ve üzerindeyse, ilk dipnotta yalnızca birinci isim belirtilip ardına ve diğerleri anlamında “vd.” kısaltması kullanılır. Kaynakçada ise yayıma hazırlayan veya editörlerin isimleri açık olarak yazılmalıdır.
İD: Gazavat-ı Hayreddin Paşa, Yay. Haz. İ. Pala, vd., Ankara: Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, 1995, 20.
SD: Gazavat-ı Hayreddin Paşa, 21.
K: Gazavat-ı Hayreddin Paşa. Yay. Haz. İ. Pala, S. Öksüz, M. Aktaş. Ankara: Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, 1995.

Kitap Bölümü (editörlü):

İD: Filiz Yenişehirlioğlu, “Klasik Dönem Osmanlı Sanatı”, Genel Türk Tarihi, Ed. Hasan Celal Güzel, vd., Ankara: Yeni Türkiye Yayınları, 2002, 651.
SD: Yenişehirlioğlu, “Klasik Dönem”, 651.
K: Yenişehirlioğlu, Filiz. “Klasik Dönem Osmanlı Sanatı”, Genel Türk Tarihi. Ed. Hasan Celal Güzel, Ali Birinci. Ankara: Yeni Türkiye Yayınları, 2002: 651-677.

Dergi Makalesi (basılı):

İD: Necdet Sakaoğlu, “Yeni Saraylarda Hayat”, Milli Saraylar Sanat-Tarih-Mimarlık Dergisi, 12 (2014), 115.
SD: Sakaoğlu, “Yeni Saraylarda ”, 115.
K: Sakaoğlu, Necdet. “Yeni Saraylarda Hayat”, Milli Saraylar Sanat-Tarih-Mimarlık Dergisi. 12 (2014): 111-129.

Dergi Makalesi (elektronik):

Makalenin DOI numarası varsa eklenmeli ve erişim tarihi belirtilmelidir.
İD: Kadri Unat, “Cumhuriyet'in On Beşinci Yıl Dönümü Kutlamaları: Başkent Ankara Örneği", Turkish Studies, 16/2 (2021), 773-787, doi.org/10.7827/TurkishStudies.49164, Erişim 16.06.2021.
SD: Unat, “Cumhuriyet'in On Beşinci Yıl Dönümü”, 773.
K: Unat, Kadri. “Cumhuriyet'in On Beşinci Yıl Dönümü Kutlamaları: Başkent Ankara Örneği", Turkish Studies. 16/2 (2021): 773-787. doi.org/10.7827/TurkishStudies.49164. Erişim 16.06.2021.

Gazete Makalesi:

İD: Abdullah Kamil, “Çelebi Sultan Mehmed Hazretlerinin Türbe-i Şerifeleri, Hamdi Bey'in Levhası”, Osmanlı, 13 Ramazan 1297 / 19 Ağustos 1880.
SD: Kamil, “Çelebi Sultan Mehmed”.
K: Kamil, Abdullah. “Çelebi Sultan Mehmed Hazretlerinin Türbe-i Şerifeleri, Hamdi Bey'in Levhası”, Osmanlı. 13 Ramazan 1297 / 19 Ağustos 1880.

Ansiklopedi Maddesi:

İD: Afife Batur, “Beylerbeyi Sarayı”, Dünden Bugüne İstanbul Ansiklopedisi, Cilt 2, İstanbul: Tarih Vakfı Yayınları, 1994, 206.
SD: Batur, “Beylerbeyi Sarayı”, 1422.
K: Batur, Afife. “Beylerbeyi Sarayı”, Dünden Bugüne İstanbul Ansiklopedisi. Cilt 2, İstanbul: Tarih Vakfı Yayınları, 1994: 206-210.

Tez:

İD: Seza Sinanlar, Pera'da Resim Üretim Ortamı 1844-1916, Doktora Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi, 2008, 248.
SD: Sinanlar, Pera'da Resim, 248.
K: Sinanlar, Seza. Pera'da Resim Üretim Ortamı 1844-1916. Doktora Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi, 2008.

Arşiv Belgesi:

Yararlanılan arşiv belgesi, ilk dipnotta açık olarak verilmeli, kaynakçada ise yalnızca arşivlerin isimleri “Arşivler” başlığı altında belirtilmelidir.
İD: T.C. Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı Cumhuriyet Arşivi (BCA), 30-10-0-0.6-32-38, (28.11.1923).
SD: BCA, 30-10-0-0.6-32-38, (28.11.1923).
K: T.C. Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı Cumhuriyet Arşivi (BCA).

Web Sayfası:

https://mestoprozhivaniya.ru/o-kazani/ (15.8.2018)



Etik İlkeler ve Yayın Politikası
Millî Saraylar Dergisi, yılda en az iki kez yayınlanan uluslararası hakemli bir dergidir. Saray, köşk ve kasır gibi tarihî mekânlar ile bunlarla ilgili sanat, tarih, mimarlık konularında yapılan çalışmalara yer verir. Tarihî mirasın korunması ve tanıtımı kapsamında ülkemizde ve dünyada yapılan araştırmaları ve uygulamaları akademi ve kültür dünyasına kazandırmayı amaçlar. Dergide özgün araştırma-inceleme makaleleri, çeviri, kitap tanıtımı ve Yayın Kurulu’nun uygun gördüğü yazılar yayınlanır.
Makalelerin bilimsel araştırma ölçütlerine uyması, alana bir yenilik getirmesi ve başka bir yerde yayınlanmamış olması gerekir. Yazım kurallarında TDK Yazım Kılavuzu esas alınır. 
1) Değerlendirme: Millȋ Saraylar Sanat - Tarih - Mimarlık dergisinde yayımlanması amacıyla gönderilen makaleler, Millȋ Saraylar Yayın Kurulu tarafından onaylandıktan sonra değerlendirmeye alınır. Dergi editörü, makalenin kabul tarihinden önce sunulan her makalenin derginin yayın ilkelerinde belirtilen hususlara uygun olup olmadığını kontrol eder ve editoryal incelemeden geçirir. Ön değerlendirme şartlarını sağlamayan çalışmalar hakemlere gönderilmeden yazarlara iade edilir. Dergiye çalışmalarını gönderen yazar/lar, söz konusu yazının daha önce başka bir yerde yayımlanmadığını ya da yayımlanmak üzere bir başka yere gönderilmemiş olduğunu kabul etmiş sayılırlar. Dergi ilkelerine uygun bulunan makaleler, değerlendirme süreci için en az iki hakeme gönderilirler.
2) Çalışma, editörlere Dergipark üzerinden elektronik ortamda sunulmalıdır. Makalenin elektronik ortamda gönderilebilmesi için, Dergipark sistemine üye olunmalı ve kullanıcı girişi yapılmalıdır. Kullanıcı girişi yapıldıktan sonra sağ menüde çıkan “Makale Gönder” bağlantısı kullanılarak makale sisteme kayıt edilir.
3) Ücretlendirme: Millȋ Saraylar Sanat - Tarih - Mimarlık dergisi makale gönderimi, değerlendirilmesi, yayınlanması ve benzeri süreçlerde ücret talep etmemektedir.
4) Telif Hakkı ve İzinler: Millȋ Saraylar Sanat - Tarih - Mimarlık dergisi telif hakları konusunda doğacak sıkıntılardan dolayı sorumluluk kabul etmez. Yazar/lar kullandıkları kaynak ve materyallerin telif hakkı ve kullanım izinlerini önceden sağlamak ve kontrol etmekle sorumludurlar. Açık kaynak erişim politikasını benimsendiğinden dolayı dergideki tüm makalelerin içeriği erişime açıktır. Yazıların basım ve yayın hakları Millî Saraylar’a aittir.
5) Dergide yayımlanan makalelerin sorumluluğu yazarlarına aittir.

Millȋ Saraylar Sanat - Tarih - Mimarlık dergisi makale gönderimi, değerlendirilmesi, yayınlanması ve benzeri süreçlerde ücret talep etmemektedir.