Araştırma Makalesi

Rüzgâr Hızı Tahminine Yönelik Hibrit ConvLSTM Modeli: Hindistan'ın En Yüksek Rüzgâr Hızına Sahip Şehirleri İçin Bir Vaka Çalışması

Cilt: 12 Sayı: 2 30 Aralık 2024
PDF İndir
TR

Rüzgâr Hızı Tahminine Yönelik Hibrit ConvLSTM Modeli: Hindistan'ın En Yüksek Rüzgâr Hızına Sahip Şehirleri İçin Bir Vaka Çalışması

Öz

Rüzgâr hızı tahmini lojistik, enerji üretimi ve yenilenebilir enerji kaynakları, havacılık ve denizcilik, tarım, afet yönetimi, çevresel izleme, inşaat, yaşam planlama ile ekonomik faaliyetler için oldukça önemlidir. Doğru tahminler, enerji verimliliğini artırır, güvenliği sağlar, ekonomik faydalar sunar ve çevresel yönetimi iyileştirir. Gelişmiş tahmin yöntemleri ve teknolojileri, bu alanlardaki etkinliği ve doğruluğu artırarak, toplumsal ve ekonomik hayatın birçok yönünü olumlu yönde etkiler. Rüzgâr hızı tahmininde kullanılan geleneksel yöntemler, genellikle fiziksel ve istatistiksel analizlere dayanmaktadır. Yapay zekâ yöntemleri ise büyük verisetlerini analiz ederek öğrendiği karmaşık örüntülerden daha yüksek doğrulukta tahminler üretilmesini sağlar. Bu çalışmada, Hindistan’ın en yüksek rüzgâr hızına sahip şehirlerinden olan Jaisalmer, Kochi, Mangalore, Puri ve Rameswaram şehirlerinin rüzgâr hızlarının tahmin edilmesi amaçlanmıştır. Rüzgâr hızı tahminine yönelik CNN ve LSTM modellerinin etkin özelliklerinden faydalanarak ConvLSTM hibrit modeli geliştirilmiştir. ConvLSTM ile mekânsal ve zamansal verileri aynı anda işleyerek rüzgâr hızının dinamiklerini daha iyi belirlemek amaçlanmıştır. ConvLSTM, RF, SVM, ANFIS, CNN ve LSTM ile rüzgâr hızının 10 metre ve 100 metre yüksekliklerdeki ölçümlerinden oluşan yaklaşık 15 yıllık saatlik ve gerçek zamanlı bir veriseti kullanılarak kapsamlı bir şekilde test edilmiştir. Deneysel sonuçlar, ConvLSTM'in her bir şehir ve rüzgâr hızı parametresinin neredeyse tamamında 0,9'un üzerinde R2 değerine sahip olduğunu ve karşılaştırılan modellerden daha başarılı olduğunu göstermiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. [1] Jaseena K.U., Kovoor B.C., Deterministic weather forecasting models based on intelligent predictors: A survey, Journal of King Saud University-Computer and Information Sciences. 34(6): 3393-3412, 2022.
  2. [2] Xu M., Yu L., Liang K., Vihma T., Bozkurt D., Hu X., Yang Q., Dominant role of vertical air flows in the unprecedented warming on the Antarctic Peninsula in February 2020, Communications Earth and Environment. 2(1), 2021.
  3. [3] Van Haaren R., Fthenakis V.. GIS-based wind farm site selection using spatial multi-criteria analysis (SMCA): Evaluating the case for New York State, Renewable and sustainable energy reviews. 15(7): 3332-3340, 2011.
  4. [4] Jing H., Li W., Su Y., Zhao W., Zhang J., Qiao M., Liu Q., Numerical study of wind characteristics at a long-span bridge site in mountain valley, Physics of Fluids. 36(3), 2024.
  5. [5] Young I.R., Kirezci E., Ribal A., The global wind resource observed by scatterometer, Remote Sensing. 12(18), 2020.
  6. [6] Amini M., Memari A.M., Review of literature on performance of coastal residential buildings under hurricane conditions and lessons learned, Journal of performance of constructed facilities. 34(6), 2020.
  7. [7] Ma L., Bocchini P., Christou V., Fragility models of electrical conductors in power transmission networks subjected to hurricanes, Structural Safety. 82, 2020.
  8. [8] Sibanda S., Workneh T.S., Potential causes of postharvest losses, low-cost cooling technology for fresh produce farmers in Sub-Sahara Africa, African Journal of Agricultural Research. 16(5): 553-566, 2020.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Yazılım Mühendisliği (Diğer)

Bölüm

Araştırma Makalesi

Erken Görünüm Tarihi

21 Aralık 2024

Yayımlanma Tarihi

30 Aralık 2024

Gönderilme Tarihi

7 Ekim 2024

Kabul Tarihi

26 Kasım 2024

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2024 Cilt: 12 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Utku, A., & Akyol, S. (2024). Rüzgâr Hızı Tahminine Yönelik Hibrit ConvLSTM Modeli: Hindistan’ın En Yüksek Rüzgâr Hızına Sahip Şehirleri İçin Bir Vaka Çalışması. Mus Alparslan University Journal of Science, 12(2), 201-215. https://doi.org/10.18586/msufbd.1561443
AMA
1.Utku A, Akyol S. Rüzgâr Hızı Tahminine Yönelik Hibrit ConvLSTM Modeli: Hindistan’ın En Yüksek Rüzgâr Hızına Sahip Şehirleri İçin Bir Vaka Çalışması. MAUN Fen Bil. Dergi. 2024;12(2):201-215. doi:10.18586/msufbd.1561443
Chicago
Utku, Anıl, ve Sinem Akyol. 2024. “Rüzgâr Hızı Tahminine Yönelik Hibrit ConvLSTM Modeli: Hindistan’ın En Yüksek Rüzgâr Hızına Sahip Şehirleri İçin Bir Vaka Çalışması”. Mus Alparslan University Journal of Science 12 (2): 201-15. https://doi.org/10.18586/msufbd.1561443.
EndNote
Utku A, Akyol S (01 Aralık 2024) Rüzgâr Hızı Tahminine Yönelik Hibrit ConvLSTM Modeli: Hindistan’ın En Yüksek Rüzgâr Hızına Sahip Şehirleri İçin Bir Vaka Çalışması. Mus Alparslan University Journal of Science 12 2 201–215.
IEEE
[1]A. Utku ve S. Akyol, “Rüzgâr Hızı Tahminine Yönelik Hibrit ConvLSTM Modeli: Hindistan’ın En Yüksek Rüzgâr Hızına Sahip Şehirleri İçin Bir Vaka Çalışması”, MAUN Fen Bil. Dergi., c. 12, sy 2, ss. 201–215, Ara. 2024, doi: 10.18586/msufbd.1561443.
ISNAD
Utku, Anıl - Akyol, Sinem. “Rüzgâr Hızı Tahminine Yönelik Hibrit ConvLSTM Modeli: Hindistan’ın En Yüksek Rüzgâr Hızına Sahip Şehirleri İçin Bir Vaka Çalışması”. Mus Alparslan University Journal of Science 12/2 (01 Aralık 2024): 201-215. https://doi.org/10.18586/msufbd.1561443.
JAMA
1.Utku A, Akyol S. Rüzgâr Hızı Tahminine Yönelik Hibrit ConvLSTM Modeli: Hindistan’ın En Yüksek Rüzgâr Hızına Sahip Şehirleri İçin Bir Vaka Çalışması. MAUN Fen Bil. Dergi. 2024;12:201–215.
MLA
Utku, Anıl, ve Sinem Akyol. “Rüzgâr Hızı Tahminine Yönelik Hibrit ConvLSTM Modeli: Hindistan’ın En Yüksek Rüzgâr Hızına Sahip Şehirleri İçin Bir Vaka Çalışması”. Mus Alparslan University Journal of Science, c. 12, sy 2, Aralık 2024, ss. 201-15, doi:10.18586/msufbd.1561443.
Vancouver
1.Anıl Utku, Sinem Akyol. Rüzgâr Hızı Tahminine Yönelik Hibrit ConvLSTM Modeli: Hindistan’ın En Yüksek Rüzgâr Hızına Sahip Şehirleri İçin Bir Vaka Çalışması. MAUN Fen Bil. Dergi. 01 Aralık 2024;12(2):201-15. doi:10.18586/msufbd.1561443

Cited By