Guelder rose (Viburnum opulus L.) is recognized as a valuable medicinal and nutritional plant. Traditionally, Viburnum opulus (VO) has been used to treat various health conditions, including coughs, colds, tuberculosis, rheumatic pain, ulcers, gastrointestinal disorders, and renal issues. The beneficial health effects of Viburnum opulus are largely attributed to its antioxidant properties, which have been demonstrated in both in vitro and in vivo studies. However, no research has investigated its specific effects on seed germination, yet. Salt stress is a significant environmental factor that negatively affects plant growth and development. In this study, the effects of Viburnum opulus fruit extract (VO FE) at four different concentrations (125, 250, 500, and 1000 µg/ml) on maize (Zea mays L.) seed germination and seedling growth under 300 mM NaCl (severe salt stress) were investigated. Germination percentage (GP), germination rate index (GRI), germination energy (GE), mean germination time (MGT), seed vigor (SV), shoot weight (SW), shoot length (SL), root weight (RW), root length (RL), and hypocotyl length (HL) were measured to evaluate the effects of VO FE on maize performance. The results revealed that under salt stress conditions, treatments of 500 and 1000 VO FE µg/ml had an adverse effect on germination and growth, while 125 µg/ml VO FE treatment showed no statistically significant improvement compared to salt stress alone. However, the 250 µg/ml VO FE treatment significantly improved germination and growth parameters restricted by salt stress. The 250 µg/ml VO FE treatment increased GP, GRI, GE, and SV by 19.6%, 31.27%, 15.28%, and 32.8%, respectively, while MGT decreased by 7.24% under salt stress. Regarding growth parameters, SFW and SL were increased by 5.69% and 87.5%, respectively, and RFW and RL were increased by 15.5% and 37.4%, respectively. Additionally, HL increased by 18.46% with the treatment of 250 µg/ml VO FE. Based on these findings, this study demonstrates that pretreatment with 250 µg/ml Viburnum opulus fruit extract significantly enhanced seed germination and plant growth in maize and improved tolerance to salt stress, making it a promising approach for mitigating the effects of salinity on crop performance.
Gilaburu (Viburnum opulus L.), değerli bir tıbbi ve besleyici bitki olarak bilinmektedir. Geleneksel olarak Viburnum opulus (VO), öksürük, soğuk algınlığı, verem, romatizmal ağrı, ülserler, gastrointestinal ve böbrek sorunları gibi çeşitli sağlık durumlarının tedavisinde kullanılmıştır. Viburnum opulus' un sağlık üzerindeki olumlu etkileri büyük ölçüde antioksidan aktivitesine atfedilmekte olup, bu etki hem in vitro hem de in vivo çalışmalarda kanıtlanmıştır. Ancak, VO' nun tohum çimlenmesi üzerindeki spesifik etkilerini araştıran bir çalışma henüz yapılmamıştır. Tuz stresi, bitki büyümesi ve gelişimi üzerinde olumsuz etkisi olan önemli bir çevresel faktördür. Bu çalışmada, Viburnum opulus meyve ekstraktının (VO ME) dört farklı konsantrasyonunun (125, 250, 500 ve 1000 µg/ml) 300 mM NaCl (şiddetli koşullar) altındaki mısır tohumlarının çimlenmesi ve fide büyümesi üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Viburnum opulus meyve ekstraktının mısır (Zea mays L.) üzerindeki etkilerini belirlemek amacıyla çimlenme yüzdesi (ÇY), çimlenme hızı indeksi (ÇHİ), çimlenme enerjisi (ÇE), ortalama çimlenme süresi (OÇS), tohum canlılığı (TC) ile sürgün ağırlığı (SA), sürgün uzunluğu (SU), kök ağırlığı (KA), kök uzunluğu (KU) ve hipokotil uzunluğu (HU) ölçülmüştür. Sonuçlar, tuz stresi koşullarında, 500 ve 1000 µg/ml VO ME uygulamalarının çimlenme ve büyüme üzerine daha fazla olumsuz bir etkiye sahip olduğu, 125 µg/ml VO FE uygulamasının ise tuz koşullarına göre istatistiksel olarak anlamlı bir fark yaratmadığı belirlendi. Ancak, 250 µg/ml VO ME uygulaması, tuz stresi koşuluyla sınırlanan çimlenme büyüme koşullarını iyileştirmiştir. Örneğin, tuz stresi koşulu altında, 250 µg/ml VO ME konsantrasyonu, ÇY, ÇHİ, ÇE ve VI değerlerini sırasıyla %19.6, %31.27, %15.28 ve %32.8 artırırken, OÇS değerini %7.24 azaltmıştır. Büyüme koşullarından, sürgün taze ağırlığı ve sürgün boyu uzunluğu 250 µg/ml VO ME ile sırasıyla %5.69 ve %87.5 oranında, kök taze ağırlığı ve kök uzunluğu ise %15.5 ile %37.4 oranında arttırmıştır. Hipokotil uzunluğu ise 250 µg/ml VO ME uygulamasıyla birlikte %18.46 oranında artmıştır. Bulgular ışığında, bu çalışma farklı Vibirnum opulus meyve ekstreleri arasından, mısır tohumlarına 250 µg/ml VO ME ile yapılan ön muamelenin tohum çimlenmesini ve bitki büyümesini önemli derecede teşvik ettiği ve tuz stresi cevapta tolerans sağlayabileceğini göstermiştir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Bitki Fizyolojisi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 21 Aralık 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2024 |
Gönderilme Tarihi | 27 Ekim 2024 |
Kabul Tarihi | 16 Aralık 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 12 Sayı: 2 |