Araştırma Makalesi

TÜRKİYE’DE DEVLET VE BURJUVAZİ Ulusötesi Mücadeleler ve Çözülen Devlet Sınıfı

Cilt: 3 Sayı: 8 31 Aralık 2008
  • Mehmet Gürsan Şenalp *
  • Örsan Şenalp
PDF İndir
TR

TÜRKİYE’DE DEVLET VE BURJUVAZİ Ulusötesi Mücadeleler ve Çözülen Devlet Sınıfı

Öz

Bu çalışmada, Türkiye’de burjuvazi ve devlet ilişkileri ulusötesi tarihsel materyalist bakış açısıyla ele alınmaktadır. Bu amaçla, kapitalist sınıfın çeşitli fraksiyonlarının / bileşenlerinin kendi aralarında, ulusal ve uluslararası düzeylerde giriştikleri ulusötesi mücadelelerin bazı özellikleri incelenmektedir. Çalışmanın ilk bölümünde, “kapitalist”, “sınıf bilinci”, “sınıf fraksiyonu” gibi bazı temel kavramların açıklanmasının ardından, ikinci bölümde ulusötesileşme olgusu üzerinde durulmakta ve ulusötesi kapitalist sınıf oluşumu tezlerine yer verilmektedir. Bu bölümde geliştirilen ana argüman bugün bir ulus-devletin sınırları içinde biçimlenen sosyal sınıf ilişkilerinin / mücalelerinin ve hakim sınıfların kendi aralarındaki çatışmaların doğru anlaşılmasının ancak günümüz kapitalizminin temel niteliklerinin doğru bir biçimde kavranabilmesine bağlı olduğudur. Kapitalizmin ulusötesi karakterine ilişkin “doğru” olduğunu düşündüğümüz bir kavrayışı / yaklaşımı Van der Pijl’den ödünç alıyoruz. Dolayısıyla, üçüncü bölüm ulusötesi kapitalizmin –Locke’cu merkez bölge ve Hobbes’çu hasım devletlerden oluşan- ikili yapısı üzerine bazı değerlendirmeleri içeriyor. Bu şekilde küresel politik ekonomi ve uluslararası ilişkilerin sosyal sınıflar temelinde tarihsel materyalist bir analizini yapmak mümkün hale geliyor. Dördüncü ve son bölümde Türkiye’de kapitalist sınıfın belirli fraksiyonları, ezilen toplumsal sınıflar ve devlet sınıfı arasında cereyan eden şiddetli çekişmeleri, klasik ya da yeni emperyalizm kuramlarından değil bu ulusötesi mücadeleler perspektifinden bakarak ele alıyoruz.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Anderson, J., “Question of Democracy, Territoriality and Globalization”, J. Anderson (der.), Transnational Democracy, Political Spaces and Border Crossings, London and New York: Routledge içinde 2002, s. 6-39.
  2. Avcıoğlu, D., Türkiye’nin Düzeni, Cilt V, Ankara: Bilgi, 1969.
  3. Berle, A. A. ve G. G. Means, The Modern Corporation and Private Property, New Brunswick NJ: Transnaction Publishers, (1991) [1932].
  4. Bieler, A. ve A.D. Morton, “A Critical Theory Route to Hegemony, World Order and Historical Change: Neo-Gramscian Perspectives in International Relations”, Capital & Class, (82), 2004, s. 85-113.
  5. Boratav, K., 1980’li Yıllarda Türkiye’de Sosyal Sınıflar ve Bölüşüm (İlk basım 1991), Ankara: İmge, 2005.
  6. Buğra, A., Devlet ve İşadamları, çev. F. Adaman, İstanbul: İletişim (3. Baskı), 2003.
  7. Callinicos, A., “Does Capitalism Need State System?”, Cambridge Review of International Affairs, (20) 4, 2007, s. 533-49.
  8. Caporaso, J.A., “European Union and Forms of State: Westphalian, Regulatory or Postmodern”, Journal of Common Market Studies, 34 (1), 1996, s. 29-51.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Kamu Yönetimi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Mehmet Gürsan Şenalp * Bu kişi benim
Türkiye

Örsan Şenalp Bu kişi benim
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

31 Aralık 2008

Gönderilme Tarihi

16 Ekim 2008

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2008 Cilt: 3 Sayı: 8

Kaynak Göster

APA
Şenalp, M. G., & Şenalp, Ö. (2008). TÜRKİYE’DE DEVLET VE BURJUVAZİ Ulusötesi Mücadeleler ve Çözülen Devlet Sınıfı. Memleket Siyaset Yönetim, 3(8), 63-99. https://izlik.org/JA43AG84HF
AMA
1.Şenalp MG, Şenalp Ö. TÜRKİYE’DE DEVLET VE BURJUVAZİ Ulusötesi Mücadeleler ve Çözülen Devlet Sınıfı. Memleket Siyaset Yönetim. 2008;3(8):63-99. https://izlik.org/JA43AG84HF
Chicago
Şenalp, Mehmet Gürsan, ve Örsan Şenalp. 2008. “TÜRKİYE’DE DEVLET VE BURJUVAZİ Ulusötesi Mücadeleler ve Çözülen Devlet Sınıfı”. Memleket Siyaset Yönetim 3 (8): 63-99. https://izlik.org/JA43AG84HF.
EndNote
Şenalp MG, Şenalp Ö (01 Aralık 2008) TÜRKİYE’DE DEVLET VE BURJUVAZİ Ulusötesi Mücadeleler ve Çözülen Devlet Sınıfı. Memleket Siyaset Yönetim 3 8 63–99.
IEEE
[1]M. G. Şenalp ve Ö. Şenalp, “TÜRKİYE’DE DEVLET VE BURJUVAZİ Ulusötesi Mücadeleler ve Çözülen Devlet Sınıfı”, Memleket Siyaset Yönetim, c. 3, sy 8, ss. 63–99, Ara. 2008, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA43AG84HF
ISNAD
Şenalp, Mehmet Gürsan - Şenalp, Örsan. “TÜRKİYE’DE DEVLET VE BURJUVAZİ Ulusötesi Mücadeleler ve Çözülen Devlet Sınıfı”. Memleket Siyaset Yönetim 3/8 (01 Aralık 2008): 63-99. https://izlik.org/JA43AG84HF.
JAMA
1.Şenalp MG, Şenalp Ö. TÜRKİYE’DE DEVLET VE BURJUVAZİ Ulusötesi Mücadeleler ve Çözülen Devlet Sınıfı. Memleket Siyaset Yönetim. 2008;3:63–99.
MLA
Şenalp, Mehmet Gürsan, ve Örsan Şenalp. “TÜRKİYE’DE DEVLET VE BURJUVAZİ Ulusötesi Mücadeleler ve Çözülen Devlet Sınıfı”. Memleket Siyaset Yönetim, c. 3, sy 8, Aralık 2008, ss. 63-99, https://izlik.org/JA43AG84HF.
Vancouver
1.Mehmet Gürsan Şenalp, Örsan Şenalp. TÜRKİYE’DE DEVLET VE BURJUVAZİ Ulusötesi Mücadeleler ve Çözülen Devlet Sınıfı. Memleket Siyaset Yönetim [Internet]. 01 Aralık 2008;3(8):63-99. Erişim adresi: https://izlik.org/JA43AG84HF