Araştırma Makalesi

Cennetin Kapıları: Divriği Ulucamisi ve Şifahanesi’nde Hürremşah’ın Yontu Sanatı

Cilt: 1 Sayı: 2 20 Ekim 2015
PDF İndir
TR

Cennetin Kapıları: Divriği Ulucamisi ve Şifahanesi’nde Hürremşah’ın Yontu Sanatı

Öz

Prof. Dr. Doğan Kuban, “İslam Ortaçağı’nın en sıra dışı yapısı” olarak tanımladığı Divriği Ulucamisi ve Şifahanesi’ni, Cennetin Kapıları: Divriği Ulucamisi ve Şifahanesi’nde Hürremşah’ın
Yontu Sanatı adlı eserinde, farklı bir bakış açısıyla tekrar ele alarak külliyenin sorumlu mimarı Ahlatlı Hürremşah ve taş yontuları bağlamında gündeme getiriyor. Uzun meslek yaşamının büyük bölümü boyunca Divriği Külliyesi üzerinde çalışan, kitap ve yazılar yayımlayan Kuban, külliye ile ilgili bu son eserinde yaptığı karşılaştırmalı analiz ve ilgi çekici çözümlemelerle, dünya mimarlık ve sanatındaki yeri ve değeri henüz tam anlamıyla anlaşılamamış bu görkemli yapının “evrensel bir heykel kavramı” içindeki konumunu irdeliyor. Yazarın, tarih ve coğrafya olgularına politik oluşumların ötesindeki çok yönlü yaklaşımı, mimarlık tarihini eleştirel bir gözle, çok geniş bir perspektiften bakarak yorumlayan, klişeleşmiş kavram ve yorumların dışına çıkararak tekrar düşünmeye sevk eden üslubunun, bu eserinde de ön planda olduğunu görmekteyiz. 

Anahtar Kelimeler

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

20 Ekim 2015

Gönderilme Tarihi

20 Ekim 2015

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2014 Cilt: 1 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Yıldız, L. (2015). Cennetin Kapıları: Divriği Ulucamisi ve Şifahanesi’nde Hürremşah’ın Yontu Sanatı. Marmara Türkiyat Araştırmaları Dergisi, 1(2), 357-362. https://izlik.org/JA24GR29JU
AMA
1.Yıldız L. Cennetin Kapıları: Divriği Ulucamisi ve Şifahanesi’nde Hürremşah’ın Yontu Sanatı. MUTAD. 2015;1(2):357-362. https://izlik.org/JA24GR29JU
Chicago
Yıldız, Leyla. 2015. “Cennetin Kapıları: Divriği Ulucamisi ve Şifahanesi’nde Hürremşah’ın Yontu Sanatı”. Marmara Türkiyat Araştırmaları Dergisi 1 (2): 357-62. https://izlik.org/JA24GR29JU.
EndNote
Yıldız L (01 Ekim 2015) Cennetin Kapıları: Divriği Ulucamisi ve Şifahanesi’nde Hürremşah’ın Yontu Sanatı. Marmara Türkiyat Araştırmaları Dergisi 1 2 357–362.
IEEE
[1]L. Yıldız, “Cennetin Kapıları: Divriği Ulucamisi ve Şifahanesi’nde Hürremşah’ın Yontu Sanatı”, MUTAD, c. 1, sy 2, ss. 357–362, Eki. 2015, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA24GR29JU
ISNAD
Yıldız, Leyla. “Cennetin Kapıları: Divriği Ulucamisi ve Şifahanesi’nde Hürremşah’ın Yontu Sanatı”. Marmara Türkiyat Araştırmaları Dergisi 1/2 (01 Ekim 2015): 357-362. https://izlik.org/JA24GR29JU.
JAMA
1.Yıldız L. Cennetin Kapıları: Divriği Ulucamisi ve Şifahanesi’nde Hürremşah’ın Yontu Sanatı. MUTAD. 2015;1:357–362.
MLA
Yıldız, Leyla. “Cennetin Kapıları: Divriği Ulucamisi ve Şifahanesi’nde Hürremşah’ın Yontu Sanatı”. Marmara Türkiyat Araştırmaları Dergisi, c. 1, sy 2, Ekim 2015, ss. 357-62, https://izlik.org/JA24GR29JU.
Vancouver
1.Leyla Yıldız. Cennetin Kapıları: Divriği Ulucamisi ve Şifahanesi’nde Hürremşah’ın Yontu Sanatı. MUTAD [Internet]. 01 Ekim 2015;1(2):357-62. Erişim adresi: https://izlik.org/JA24GR29JU

 29051

Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

29055