Cilt: 8 Sayı: 2, 7.12.2021

Yıl: 2021

Makaleler

Marmara Türkiyat Araştırmaları Dergisi (MUTAD), Türk dili, kültürü, edebiyatı, tarihi, halk bilimi, coğrafyası, sanatı başta olmak üzere Türk Dünyası ile ilgili bilimsel makaleleri bilim dünyasına kazandırmayı temel ilke edinen açık erişimli, altı aylık, hakemli, akademik bir dergidir.


Marmara Türkiyat Araştırmaları Dergisi, Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü’nün hakemli akademik yayınıdır. Dergi, Haziran ve Aralık olmak üzere yılda iki sayı yayınlanır.

MUTAD’da Türk Dünyasıyla ilgili araştırma tarihi, belge ve metin neşri, bilimsel çeviri ve aktarı, bibliyografya ve kronoloji, kitap ve tez tanıtımı, söyleşi, vefat yazısı gibi çalışmalara ve alanla ilgili etkinlikleri duyuran haber yazılarına yer verilir.
MUTAD’ın hedef kitlesini; akademisyenler, araştırmacılar, profesyoneller, öğretmen ve öğrenciler ile ilgili mesleki, akademik kurum ve kuruluşlar oluşturur.

Derginin yayın dili, Türkçedir. Bununla birlikte dergide İngilizce ve Rusça yazılara da yer verilir.

Makale başlığı, içerikle uyumlu ve içeriği en iyi ifade eden bir başlık olmalıdır. Makalenin başında konuyu kısa ve öz biçimde ifade eden, en az 150 kelimeden oluşan makale dilinde öz bulunmalıdır. Öz içinde yararlanılan kaynaklara, şekil ve çizelge numaralarına değinilmemelidir. Özün altında en az 5, en çok 8 sözcükten oluşan anahtar kelimeler verilmelidir. Anahtar kelimeler makale içeriği ile uyumlu ve kapsayıcı olmalıdır. Türkçe yazılmış bir makalede İngilizce başlık, öz ve anahtar kelimeler bulunmalıdır.

Ayrıntılı yazım kılavuzu için bk. MUTAD Yazım Kılavuzu

Yazar ve çevirmenler için bilimsel yazı yazma kılavuzu için bk. Yazı Yazma Kılavuzu






Marmara Türkiyat Araştırmaları Dergisi (MUTAD), Türk dili, kültürü, edebiyatı, tarihi, halk bilimi, coğrafyası, sanatı başta olmak üzere Türk Dünyası’nı konu edinen yüksek nitelikli bilimsel makaleleri aşağıda belirtilen yayın politikası ve etik ilkelere bağlı olarak yayımlamayı amaçlayan altı aylık, açık erişimli, hakemli, bilimsel bir dergidir.
MUTAD’a gönderilen bilimsel yazılarda, yeni araştırma sonuçlarını duyuran özgün bir makale olması veya daha önceki araştırmaların sonuçlarını tartışıp değerlendiren ve alana katkıda bulunan bir çalışma olması şartı aranır. MUTAD, yayımladığı yazılarda yüksek etik ve profesyonel standartları sağlamayı amaç edinir.
MUTAD’a gönderilen makaleler, önce dergi yazım kurallarına uygunluk, ardından editör tarafından derginin amaç ve kapsamına uygunluk ve içerik açısından incelemeden geçirilip çift kör hakem değerlendirmesine tâbi tutulur. Dergi yazım kurallarına, bilimsel yazı formatına uymayan, dipnotsuz, kaynakçasız ya da özsüz yazılar için hakemlik süreci başlatılmaz. Yazıların değerlendirilmesinde akademik tarafsızlık ve bilimsellik en önemli ölçüttür. Değerlendirme için uygun bulunan yazılar, yazar(ların) adı gizli tutularak ilgili alanda uzman iki hakeme gönderilir. Hakem değerlendirme raporlarından biri olumlu, diğeri olumsuz olduğu takdirde, yazı, üçüncü bir hakeme gönderilebilir veya yayın kurulu, alanda uzman yayın kurulu üyesi ya da editör hakem değerlendirme raporlarını inceleyerek nihaî kararı verebilir. Hakem değerlendirme raporları beş yıl süreyle saklanır. Yazar(lar); hakem, yayın kurulu, alanda uzman yayın kurulu üyesi veya editörün eleştiri, öneri ve değerlendirmelerini dikkate alır. Yazar(lar)ın, kendilerinden istenen düzeltmelere titizlikle uymaları beklenir. Yazar(lar), katılmadıkları hususlar varsa, gerekçeleriyle birlikte itiraz etme -bu durumda nihaî karar, yayın kurulu ve/veya editöre aittir- ya da yazılarını çekme hakkına sahiptir. Değerlendirme sonuçları en geç üç ay içerisinde yazar(lar)a bildirilir. Yazılar, hakem ve/veya editör görüşleri doğrultusunda istenen düzeltmeler yazar(lar) tarafından yapıldıktan sonra yayımlanır.
Dergide yer alan yazıların telif hakkı, MUTAD’a ait olup yazılar kaynak gösterilmeden kısmen veya tamamen iktibas edilemez, başka bir yerde yayımlanamaz. MUTAD’da makale değerlendirme ve yayın aşamasında yazar(lar)dan ücret alınmaz, yazar(lar)a telif ücreti ödenmez.
MUTAD, yayımladığı bütün sayı içeriklerine, aynı zamanda tam metin olarak turkiyat.marmara.edu.tr web adresinden açık erişim sağlar.
MUTAD, aşağıda açıkça belirtilen etik ilkelere uygun olarak yayımlanır:
MUTAD’a gönderilen makaleler, herhangi bir yerde yayımlanmamış, yayımlanmak üzere kabul edilmemiş veya bir dergide değerlendirme sürecinde bulunmayan özgün çalışmalar olmalıdır. Daha önce bilimsel bir toplantı, kongre, konferans ya da sempozyumda sunulmuş olan bildiriler, bu durum açıkça belirtilmek, tam metin olarak yayımlanmamış olmak, gözden geçirilip geliştirilmek, makale formatı ve içeriğine dönüştürülmek şartıyla kabul edilebilir.
• Makalelerde, katkıda bulunan diğer yazar(lar) ya da yararlanılan kaynakların belirtilmesi zorunludur.
• Dergiye yayımlanmak üzere gönderilen makalelerde telife tâbi malzemeler (tablo, şekil, çizim, harita, görsel vb.), gerekli izin ve teşekkürle kullanılmalıdır.
• Yayımlanmak üzere gönderilen makalelerde tespit edilen; uydurma, çarpıtma, aşırma, tekrar yayım, dilimleme, destekleyen kuruluşu belirtmeme, haksız yazarlık, yayımlanmış veya yayına sunulmuş kendi çalışmasından usulüne uygun olarak kaynak göstermeden alıntı yapma (kendi eserinden intihal), kurumca sağlanan kaynakları amacına veya usulüne aykırı biçimde kullanma, kabul ve taahhüt beyanlarına uymama, görevi ihmal veya kötüye kullanma vb. ihlaller, etik dışı davranış olarak kabul edilir. Bunlardan bir veya birkaçının tespiti halinde makalenin yayımlanması sürecine son verilir.
• Dergiye yayımlanmak üzere gönderilen makalelerin bilimsel ve etik kurallara uygunluğu, yazar(lar)ın sorumluluğundadır. Yazar(lar) makalenin özgün olduğu, daha önce başka bir yerde yayımlanmadığı veya başka bir yerde veya dilde yayınlanmak üzere değerlendirmede olmadığı konusunda dergiye güvence vermiş kabul edilir.
• Dergiye yayımlanmak üzere gönderilen makaleler, yazar(lar)ın ırk, etnik köken, cinsiyet, cinsel tercih, dini inanç, vatandaşlık ve siyasi yönelimlerine bakılmaksızın değerlendirilir.
• Editör, yayımlanmak üzere dergiye gönderilen makalelerin, alanında uzman çift kör hakem değerlendirmesinden geçirilmesini ve değerlendirme aşamasındaki makaleye ilişkin tüm bilgi ve verilerin makale yayımlanana kadar gizli kalacağını garanti eder. Derginin yayınlanması, makalelerin kalitesi ve yayımlanabilirliği konusunda son söz sahibi olan editör, çalışmada usulsüzlük, telif hakkı veya etik ihlali, hata ya da intihal bulunduğu anlaşılırsa yazar(lar)dan düzeltme talep edebilir, düzeltme yazısı yayımlayabilir, yayımlanma sürecini durdurabilir veya makale yayımlanmış ise yayını geri çekebilir. Hakem atama konusunda tam yetkiye sahip olan editör, makalelerin yayımlanması konusunda nihai karar merciidir.
MUTAD’da yayımlanacak tüm makalelerin yazışmaları mutad@marmara.edu.tr adresi üzerinden gerçekleştirilir.







 29051

Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

29055