Makalede Gürcistan ile Ermenistan arasındaki çağdaş dönemdeki ticaret ve ekonomik ilişkileri analizi yapılmaktadır. SSCB'nin çöküşünden ve bağımsızlıklarını ilan etdikten sonra Ermenistan ve Gürcistan'ın dış politika önceliklerinin önemli seviyyede farklılık göstermektedir: Ermenistan həm Avrasya Ekonomik Birliği (AEB) və Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) üyesi ve Rusya'nın Güney Kafkasyadakı müttefiki, Gürcistan ise Avrupa Birliği ve NATO'ya üye olmayı, Azerbaycan ve Türkiye ile stratejik ortaklığa sahip olmayı hedeflemektedir. Böylece Ermenistan ve Gürcistan'ın ekonomik politikaları çeşitli pazarlara ve enerji ve hammadde tedarikçilerine yöneliktir. Bu nedenle bu makalede Ermenistan ve Gürcistan'ın ekonomik politikalarının özellikleri dikkate alınacaktır. Araştırma çalışmasının konusu Ermenistan ve Gürcistan arasındaki ticari ve ekonomik ilişkiler, modern durum ve problemlerdir. Makalenin sınırlı kapsamı göz önüne alındığında, yazar tarafından esas olarak SSCB'nin dağılması ve Ermenistan ve Gürcistan'ın Güney Kafkasya'nın bağımsız devletleri olarak kurulmasından sonraki dönem araştırılmaktatır. Araştırma zamanı ekonomik analizi, karşılaştırma ve tarihsel-analitik gibi bilim yöntemler kullanıldı.
The article analyzes the trade and economic relations between Georgia and Armenia in the modern period. The relevance of the topic of the article is due to the fact that after the collapse of the USSR and independence, the foreign policy priorities of Armenia and Georgia differ significantly: Armenia is a member of the Eurasian Economic Union (EAEU), the Collective Security Treaty Organization (CSTO) and a strategic ally of Russia, while Georgia seeks to join the European Union and NATO, and also has a strategic partnership with Azerbaijan and Turkey. Thus, the economic policies of Armenia and Georgia are focused on different markets and suppliers of energy resources and raw materials. For this reason, this research paper will consider the specifics of the economic policy of Armenia and Georgia. The object and subject of the research work is the trade and economic relations between Armenia and Georgia, the current situation and problems. Due to the limited scope of the article, the author mainly considers the period after the collapse of the USSR and the formation of Armenia and Georgia as independent states of the South Caucasus. The author used the method of economic analysis, the method of comparison and the historical-analytical method.
В статье проводится анализ торгово-экономических связей между Грузией и Арменией в современный период. Актуальность темы статьи обусловлено тем что после распада СССР и обретения независимости внешнеполитические приоритеты Армении и Грузии существенно отличаются: Армения является членом Евразийского экономического союза (ЕАЭС), Организации Договора о коллективной безопасности (ОДКБ) и стратегическим союзником России, а Грузия стремится вступить в Европейский союз и НАТО, а также имеет стратегическое партнерство с Азербайджаном и Турцией. Таким образом экономическая политика Армении и Грузии ориентированы на различные рынки и поставщиков энергоресурсов и сырья. По этой причине в данной научно-исследовательской работе будет рассмотрены особенности экономической политики Армении и Грузии. Объектом и предметом исследовательской работы является торгово-экономические отношения между Арменией и Грузией, современное положение и проблемы. Ввиду ограниченности объема статьи автором рассматривается в основном период после распада СССР и образования Армении и Грузии как независимых государств Южного Кавказа. При работе автором применялись метод экономического анализа, метод сравнения и историко-аналитический метод.
Birincil Dil | Rusça |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Aralık 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 10 Sayı: 2 |