Araştırma Makalesi

Kayaç Özelliklerinin Patlatma Kaynaklı Dalga Yayılımına Olan Etkisinin Araştırılması

Sayı: 29 19 Ekim 2026
PDF İndir
TR

Kayaç Özelliklerinin Patlatma Kaynaklı Dalga Yayılımına Olan Etkisinin Araştırılması

Öz

Bu çalışmada, kayaçların fiziksel, mekanik, dinamik ve kimyasal özelliklerinin patlatma kaynaklı dalga yayılımı üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla farklı sondajlardan alınan kayaç numuneleri üzerinde yoğunluk, porozite, ultrasonik P ve S dalga hızları, tek eksenli basınç dayanımı (UCS), elastisite modülü, suda dağılma dayanımı ve kimyasal analiz deneyleri gerçekleştirilmiştir. Ayrıca saha sismik ölçümlerinden elde edilen veriler laboratuvar sonuçları ile karşılaştırılmıştır. Sonuçlar, yoğunluğu yüksek ve porozitesi düşük kayaçların daha yüksek dalga hızları, dayanım ve elastisite modülü değerlerine sahip olduğu; buna karşılık düşük yoğunluk ve yüksek poroziteye sahip kayaçların düşük dalga hızları, dayanım ve elastisite modülü değerlerine sahip olduğu görülmüştür. Kimyasal bileşimin de kayaçların fiziksel ve mekanik davranışları üzerinde önemli etkileri olduğu belirlenmiştir. Elde edilen bulgular, kayaç özelliklerinin patlatma kaynaklı dalga yayılımını önemli ölçüde kontrol ettiğini ortaya koymuş ve patlatma tasarımlarının optimize edilmesine yönelik önemli bilgiler sağlamıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. ASTM D4644, 2016. Standard Test Method for Slake Durability of Shales and Similar Weak Rocks, ASTM International, West Conshohocken, PA, USA.
  2. ASTM D7012, 2021. Standard Test Methods for Compressive Strength and Elastic Moduli of Intact Rock Core Specimens under Varying States of Stress and Temperatures, ASTM International, West Conshohocken, PA, USA.
  3. Bérest, J.J., 2022. Porosity and Permeability of Rocks. ISTE Press–Elsevier.
  4. Bieniawski, Z.T., 1989. Engineering Rock Mass Classifications.
  5. Blatt, H., 2006. Petrology, Igneous, Sedimentary, and Metamorphic. W.H. Freeman & Company, New York.
  6. Brotons, V.T., 2014. Relationship between Static and Dynamic Elastic Modulus of Calcarenite. Springer-Verlag Berlin Heidelberg, 73:791–795.
  7. Goodman, R., 1989. Introduction to Rock Mechanics.
  8. ISRM, 2007. The Complete ISRM Suggested Methods for Rock Characterization, Testing and Monitoring: 1974–2006. Ulusay, R., Hudson, J.A. (Eds.), Kozan Ofset, Ankara.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Maden Mühendisliği (Diğer)

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

19 Ekim 2026

Gönderilme Tarihi

1 Mayıs 2026

Kabul Tarihi

1 Eylül 2026

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2026 Sayı: 29

Kaynak Göster

APA
Küçük, K., Aksoy, O., Busobozi, A., & Güleryüz, Ş. (2026). Kayaç Özelliklerinin Patlatma Kaynaklı Dalga Yayılımına Olan Etkisinin Araştırılması. MT Bilimsel, 29, 33-46. https://izlik.org/JA26MZ72SK
AMA
1.Küçük K, Aksoy O, Busobozi A, Güleryüz Ş. Kayaç Özelliklerinin Patlatma Kaynaklı Dalga Yayılımına Olan Etkisinin Araştırılması. MT Bilimsel. 2026;(29):33-46. https://izlik.org/JA26MZ72SK
Chicago
Küçük, Kerim, Okay Aksoy, Abdulrahim Busobozi, ve Şahin Güleryüz. 2026. “Kayaç Özelliklerinin Patlatma Kaynaklı Dalga Yayılımına Olan Etkisinin Araştırılması”. MT Bilimsel, sy 29: 33-46. https://izlik.org/JA26MZ72SK.
EndNote
Küçük K, Aksoy O, Busobozi A, Güleryüz Ş (01 Ekim 2026) Kayaç Özelliklerinin Patlatma Kaynaklı Dalga Yayılımına Olan Etkisinin Araştırılması. MT Bilimsel 29 33–46.
IEEE
[1]K. Küçük, O. Aksoy, A. Busobozi, ve Ş. Güleryüz, “Kayaç Özelliklerinin Patlatma Kaynaklı Dalga Yayılımına Olan Etkisinin Araştırılması”, MT Bilimsel, sy 29, ss. 33–46, Eki. 2026, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA26MZ72SK
ISNAD
Küçük, Kerim - Aksoy, Okay - Busobozi, Abdulrahim - Güleryüz, Şahin. “Kayaç Özelliklerinin Patlatma Kaynaklı Dalga Yayılımına Olan Etkisinin Araştırılması”. MT Bilimsel. 29 (01 Ekim 2026): 33-46. https://izlik.org/JA26MZ72SK.
JAMA
1.Küçük K, Aksoy O, Busobozi A, Güleryüz Ş. Kayaç Özelliklerinin Patlatma Kaynaklı Dalga Yayılımına Olan Etkisinin Araştırılması. MT Bilimsel. 2026;:33–46.
MLA
Küçük, Kerim, vd. “Kayaç Özelliklerinin Patlatma Kaynaklı Dalga Yayılımına Olan Etkisinin Araştırılması”. MT Bilimsel, sy 29, Ekim 2026, ss. 33-46, https://izlik.org/JA26MZ72SK.
Vancouver
1.Kerim Küçük, Okay Aksoy, Abdulrahim Busobozi, Şahin Güleryüz. Kayaç Özelliklerinin Patlatma Kaynaklı Dalga Yayılımına Olan Etkisinin Araştırılması. MT Bilimsel [Internet]. 01 Ekim 2026;(29):33-46. Erişim adresi: https://izlik.org/JA26MZ72SK

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Authors transfer copyright to the publisher for the accepted submissions. 

MT Bİlimsel issues are published two times a year (May, November).