BibTex RIS Kaynak Göster

Osmanlı Dönemi Gümüşhane İli Madencilik Tarihine Genel Bir Bakış

Yıl 2016, Sayı: 9, 97 - 104, 01.01.2016

Öz

İlk Tunç Çağına dayanan madencilik tarihine sahip olan Gümüşhane’de Hititler, Persler, Romalılar, Bizanslılar, Trabzon Rum İmparatorluğu, Osmanlı İmparatorluğu gibi pek çok önemli uygarlık madencilik yapmıştır. Derin bir madencilik tarihine sahip olan Gümüşhane ili sınırlarında bilinen 100 üzerinde tarihi madenin çoğu Osmanlı döneminde işletilmiş olup, bu maden ocakları Osmanlının gelişmesine bağlı olarak gelişme, duraklama ve parçalanma durumuna göre paralellik arz etmiştirler. XVII. yy. da altın çağını yaşayan bölgedeki maden işletmeleri XVIII. yüzyılın sonlarına kadar oldukça aktif şekilde faaliyetlerine devam etmiştir. Bu dönemden sonra ise üretim zamanla azalarak bölgedeki maden işletmeleri yavaş yavaş terk edilmeye başlanmıştır. Bu durumun en önemli sebeplerinden biri bölgedeki maden işletmelerinin çağın teknolojisine ayak uyduramamaları olmuştur. Bunun yanı sıra, yaşanan savaşlar, artan kaçak maden sayıları, devlet tarafından görevlendirilen maden eminlerinin görevlerini kötüye kullanmaları, artan rüşvet olayları, ekonomideki gerileme nedeni ile ücretlerin ödenememesi Gümüşhane tarihinde madenciliği olumsuz yönde etkilemişlerdir

A General View on Mining History of Gumushane City in Ottoman Era

Yıl 2016, Sayı: 9, 97 - 104, 01.01.2016

Öz

The Gumushane city where the earliest record of mining is dated to be in the Early Bronze Age was governed by different empires such as Hittites, Persians, Romans, Byzantians, Trabzon Pontus and Ottomans. In the Gumushane city borders, there are over 100 historical mines that most of them were mined in the Ottoman Era. Historical mines were operated in parallel with different Ottoman periods of development, stagnation and decadence. The gold era for mining history of Gumushane city can be accepted to be 17th century. Until the end of 18th century, the mining operations in Gumushane were performed actively. After the active mining time during the 17th and 18th centuries, mines in Gumushane started to be abandoned because of some reasons such as no following the international technological developments. Beside, wars, mine stealers, the commissioned mine managers who misconducted their duties and had no respect to the laws, the worsening economy of the Ottoman Empire made the mining industry in Gumushane city be influenced negatively and stop in early years of the 20th century

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA52VG94HM
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Eren Kömürlü Bu kişi benim

Eren Kömürlü Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ocak 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Sayı: 9

Kaynak Göster

APA Kömürlü, E., & Kömürlü, E. (2016). Osmanlı Dönemi Gümüşhane İli Madencilik Tarihine Genel Bir Bakış. MT Bilimsel(9), 97-104.
AMA Kömürlü E, Kömürlü E. Osmanlı Dönemi Gümüşhane İli Madencilik Tarihine Genel Bir Bakış. MT Bilimsel. Ocak 2016;(9):97-104.
Chicago Kömürlü, Eren, ve Eren Kömürlü. “Osmanlı Dönemi Gümüşhane İli Madencilik Tarihine Genel Bir Bakış”. MT Bilimsel, sy. 9 (Ocak 2016): 97-104.
EndNote Kömürlü E, Kömürlü E (01 Ocak 2016) Osmanlı Dönemi Gümüşhane İli Madencilik Tarihine Genel Bir Bakış. MT Bilimsel 9 97–104.
IEEE E. Kömürlü ve E. Kömürlü, “Osmanlı Dönemi Gümüşhane İli Madencilik Tarihine Genel Bir Bakış”, MT Bilimsel, sy. 9, ss. 97–104, Ocak 2016.
ISNAD Kömürlü, Eren - Kömürlü, Eren. “Osmanlı Dönemi Gümüşhane İli Madencilik Tarihine Genel Bir Bakış”. MT Bilimsel 9 (Ocak 2016), 97-104.
JAMA Kömürlü E, Kömürlü E. Osmanlı Dönemi Gümüşhane İli Madencilik Tarihine Genel Bir Bakış. MT Bilimsel. 2016;:97–104.
MLA Kömürlü, Eren ve Eren Kömürlü. “Osmanlı Dönemi Gümüşhane İli Madencilik Tarihine Genel Bir Bakış”. MT Bilimsel, sy. 9, 2016, ss. 97-104.
Vancouver Kömürlü E, Kömürlü E. Osmanlı Dönemi Gümüşhane İli Madencilik Tarihine Genel Bir Bakış. MT Bilimsel. 2016(9):97-104.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Authors transfer copyright to the publisher for the accepted submissions.