BibTex RIS Kaynak Göster

Kömür Üretimi ve Arkeoloji; Seyitömer Höyüğü Jeofizik Çalışması

Yıl 2013, Sayı: 4, 19 - 29, 01.07.2013

Öz

Ülkemizin hemen her yerinde, tarihi binlerce yıl öncesine uzanan arkeolojik kalıntılara rastlamak mümkündür. Kömür sahalarında yapılan madencilik faaliyetleri sırasında karşılaşılan kültür varlıkları, zaman zaman kömür üretimini doğrudan etkileyebilmektedir. Böyle durumlarda, kültür varlıklarının kurtarma kazıları bitene kadar, madencilik faaliyetleri alternatif alanlarda sürdürülmektedir. Kömür sahalarında kültür varlıkları ile karşılaşıldığında, bu kalıntıların tam yerlerinin ve yayılımlarının sınırının bilinmesi, hem arkeoloji hem de madencilik faaliyetlerinin planlanması bakımından çok önemlidir. Günümüzde jeofizik yöntemler arkeolojik arama amacı ile yaygın ve etkili bir şekilde kullanılmaktadır. Madencilik faaliyetleri öncesinde veya sırasında arkeologlar tarafından belirlenen potansiyel alanlarda yapılan jeofizik çalışmalar ile bu kalıntıların yerleri ve yayılımları belirlenerek tam yerinde kurtarma kazılarının yapılması sağlanmaktadır. Bu çalışmada, Kütahya İli Seyitömer kömür havzası içerisinde bulunan Seyitömer Höyüğü’nde yapılan jeofizik özdirenç etüdü ve sonuçları anlatılmaktadır. Önerilen yerlerde yapılan arkeolojik kazılar, jeofizik çalışma sonuçlarını doğrulamıştır

Coal Production and Archeology; Seyitömer Cairn Geophysical Survey

Yıl 2013, Sayı: 4, 19 - 29, 01.07.2013

Öz

It is possible to come across with archaeological remains date back thousands of years in almost every part of our country. Cultural assets that encountered in coal fields during mining operations sometimes can effect coal production directly. In such cases, mining operations are kept on alternative fields till the end of excavation of salvage of cultural assets. Knowing exact location and distribution of cultural assets is very important in point of planning both archeological and mining activity when encounter with cultural assets in coal fields. At the present time, geophysical methods are widely and effectively used for archeological search. Excavation of salvage at exact location are provided by geophysical surveys at potential fields where determined by archaeologist before or during mining operations. This study contains the geophysical survey and its results performed at Seyitömer Cairn in Seyitömer coal basin in Kütahya. Archeological excavations carried out at recommended places verified geophysical surveys results

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA59TU79AN
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

İsmail Ergüder¹ Bu kişi benim

Ezel Babayiğit¹ Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Temmuz 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2013 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Ergüder¹, İ., & Babayiğit¹, E. (2013). Kömür Üretimi ve Arkeoloji; Seyitömer Höyüğü Jeofizik Çalışması. MT Bilimsel(4), 19-29.
AMA Ergüder¹ İ, Babayiğit¹ E. Kömür Üretimi ve Arkeoloji; Seyitömer Höyüğü Jeofizik Çalışması. MT Bilimsel. Temmuz 2013;(4):19-29.
Chicago Ergüder¹, İsmail, ve Ezel Babayiğit¹. “Kömür Üretimi Ve Arkeoloji; Seyitömer Höyüğü Jeofizik Çalışması”. MT Bilimsel, sy. 4 (Temmuz 2013): 19-29.
EndNote Ergüder¹ İ, Babayiğit¹ E (01 Temmuz 2013) Kömür Üretimi ve Arkeoloji; Seyitömer Höyüğü Jeofizik Çalışması. MT Bilimsel 4 19–29.
IEEE İ. Ergüder¹ ve E. Babayiğit¹, “Kömür Üretimi ve Arkeoloji; Seyitömer Höyüğü Jeofizik Çalışması”, MT Bilimsel, sy. 4, ss. 19–29, Temmuz 2013.
ISNAD Ergüder¹, İsmail - Babayiğit¹, Ezel. “Kömür Üretimi Ve Arkeoloji; Seyitömer Höyüğü Jeofizik Çalışması”. MT Bilimsel 4 (Temmuz 2013), 19-29.
JAMA Ergüder¹ İ, Babayiğit¹ E. Kömür Üretimi ve Arkeoloji; Seyitömer Höyüğü Jeofizik Çalışması. MT Bilimsel. 2013;:19–29.
MLA Ergüder¹, İsmail ve Ezel Babayiğit¹. “Kömür Üretimi Ve Arkeoloji; Seyitömer Höyüğü Jeofizik Çalışması”. MT Bilimsel, sy. 4, 2013, ss. 19-29.
Vancouver Ergüder¹ İ, Babayiğit¹ E. Kömür Üretimi ve Arkeoloji; Seyitömer Höyüğü Jeofizik Çalışması. MT Bilimsel. 2013(4):19-2.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Authors transfer copyright to the publisher for the accepted submissions.