BibTex RIS Kaynak Göster

Bilgi Varlıklarının Değerlemesi: Entelektüel Sermaye Ölçüm ve Değerleme Modelleri; Karşılaştırmalı Bir Analiz

Yıl 2006, Sayı: 29, 152 - 165, 01.01.2006

Öz

Bilgi varlıklarının günümüzde zenginliğin yeni kaynağı olması ve sermaye yoğun üretim anlayışının bilgi yoğun üretim anlayışına dönüşmesi, bu varlıkların ölçülmesini ve muhasebeleştirilmesini gereklilik haline getirmiştir. Günümüzde uygulandığı şekliyle muhasebe, ortaya çıkan yeni anlayışı yansıtma ve ölçülmesi zor olan bilgi varlıklarını raporlama yeteneğini kaybetmiştir. Oysa ki bugün, entelektüel sermaye olarak adlandırılan ve işletmelerin finansal tablolarında görünmeyen bilgi varlıkları veya maddi olmayan varlıklar firma değerinin yarısından fazlasını oluşturmaktadır. Entelektüel sermayenin artan bu önemi bu sermayenin ölçüm ve değerlemesini zorunlu kılmaktadır.Bu çalışmanın amacı, literatürde yer alan ve günümüzde yaygın olarak kullanılan entelektüel sermaye ölçüm ve değerleme modellerini karşılaştırmalı olarak sunmaktır. Modellerle ilgili kavramsal çerçeve verildikten sonra modellerin üstün ve zayıf yönleri incelenecektir.

(Assesing Knowledge Assets: Models of Intellectual Capital Measure and Valuation; A Comparative Evaluation)

Yıl 2006, Sayı: 29, 152 - 165, 01.01.2006

Öz

Today, as knowledge assets have become source of wealth and knowledge intensive production
has replaced capital intensive production, measuring and reporting these assets are required.
Accounting, as it is currently practised, has lost much of its ability of reflecting new tendency and of
informing knowledge assets that are difficult to measure. Knowledge assets or intangible assets –
called intellectual capital- that are invisible on financial statements currently constitute more than half of
corporate value. Given growing importance of intellectual capital, its measurement and valuation is of
necessity.
The purpose of this paper is to present a comparative evaluation of the most commonly used
intellectual capital measurement and valuation models. Having noted conceptual framework, strengths
and weaknesses of the models will be explained.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA87BB84ZV
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Suphi Aslanoğlu Bu kişi benim

İsrafil Zor Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ocak 2006
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 2006
Yayımlandığı Sayı Yıl 2006 Sayı: 29

Kaynak Göster

APA Aslanoğlu, S., & Zor, İ. (2006). Bilgi Varlıklarının Değerlemesi: Entelektüel Sermaye Ölçüm ve Değerleme Modelleri; Karşılaştırmalı Bir Analiz. Muhasebe Ve Finansman Dergisi(29), 152-165.
AMA Aslanoğlu S, Zor İ. Bilgi Varlıklarının Değerlemesi: Entelektüel Sermaye Ölçüm ve Değerleme Modelleri; Karşılaştırmalı Bir Analiz. Muhasebe ve Finansman Dergisi. Ocak 2006;(29):152-165.
Chicago Aslanoğlu, Suphi, ve İsrafil Zor. “Bilgi Varlıklarının Değerlemesi: Entelektüel Sermaye Ölçüm Ve Değerleme Modelleri; Karşılaştırmalı Bir Analiz”. Muhasebe Ve Finansman Dergisi, sy. 29 (Ocak 2006): 152-65.
EndNote Aslanoğlu S, Zor İ (01 Ocak 2006) Bilgi Varlıklarının Değerlemesi: Entelektüel Sermaye Ölçüm ve Değerleme Modelleri; Karşılaştırmalı Bir Analiz. Muhasebe ve Finansman Dergisi 29 152–165.
IEEE S. Aslanoğlu ve İ. Zor, “Bilgi Varlıklarının Değerlemesi: Entelektüel Sermaye Ölçüm ve Değerleme Modelleri; Karşılaştırmalı Bir Analiz”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, sy. 29, ss. 152–165, Ocak 2006.
ISNAD Aslanoğlu, Suphi - Zor, İsrafil. “Bilgi Varlıklarının Değerlemesi: Entelektüel Sermaye Ölçüm Ve Değerleme Modelleri; Karşılaştırmalı Bir Analiz”. Muhasebe ve Finansman Dergisi 29 (Ocak 2006), 152-165.
JAMA Aslanoğlu S, Zor İ. Bilgi Varlıklarının Değerlemesi: Entelektüel Sermaye Ölçüm ve Değerleme Modelleri; Karşılaştırmalı Bir Analiz. Muhasebe ve Finansman Dergisi. 2006;:152–165.
MLA Aslanoğlu, Suphi ve İsrafil Zor. “Bilgi Varlıklarının Değerlemesi: Entelektüel Sermaye Ölçüm Ve Değerleme Modelleri; Karşılaştırmalı Bir Analiz”. Muhasebe Ve Finansman Dergisi, sy. 29, 2006, ss. 152-65.
Vancouver Aslanoğlu S, Zor İ. Bilgi Varlıklarının Değerlemesi: Entelektüel Sermaye Ölçüm ve Değerleme Modelleri; Karşılaştırmalı Bir Analiz. Muhasebe ve Finansman Dergisi. 2006(29):152-65.