BibTex RIS Kaynak Göster

Muhasebe Denetiminde Niteliksel Önemliliğin Gerekliliği

Yıl 2006, Sayı: 31, 112 - 119, 01.07.2006

Öz

Denetçiler her denetimde önemlilik yargısında bulunmak zorundadırlar. Önemliliğin tayin edilmesi tüm ilgili koşulların, nicel ve nitel konular kadar bunların etkileşimlerinin dikkatlice göz önüne alınmasını gerektirir. Hem nitel hem de nicel faktörlerin değerlendirilmesi gerektiği için bu süreç zordur.Önemlilik hakkındaki denetim standartları, önemliliğin ölçülmesi için yeterli resmi kılavuz sağlamamaktadır. Sonuç olarak, denetçiler önemliliği mesleki yargıya dayanarak tayin etmekten uzaklaş-maktadırlar. Bununla birlikte, yargısal bir kavram olarak önemlilik suiistimale açıktır.Enron olayı, önemliliğin tayini için nicel kriterlere aşırı güvenmenin uygun olmadığını göstermiştir. Nicel yaklaşımlar kullanılarak elde edilen önemlilik tutarları, denetçinin nicel faktörlerin olası etkileri hakkındaki mesleki yargısı yönünde arttırılabilir veya azaltılabilir. Bu nedenle, kapsamlı bir önemlilik yargısının temel bileşeni, nitel önemliliğin göz önüne alınmasıdır.Sonuç olarak, denetçiler önemliliği tayin etmek için nitel faktörlere gereken önemi vermeye alışmalıdırlar. Ayrıca, denetim standartları önemlilik kavramının, özellikle nitel önemliliğin nasıl uygulanacağı hakkında yeterli kılavuzluğu sağlamalıdır.

The Necessity of Qualitative Materiality in Auditing

Yıl 2006, Sayı: 31, 112 - 119, 01.07.2006

Öz

Auditors have to make materiality judgments on every audit. Assessing materiality requires careful consideration of all relevant circumstances, both quantitative and qualitative considerations, as well as interaction of these considerations. This process is difficult because both quantitative and qualitative factors must evaluate.Audit standards on materiality do not provide sufficient formal guidance to quantify materiality. As a result, the auditors have been left to assess materiality based upon professional judgments. However as a judgmental concept, materiality is susceptible to abuse.Enron case point out that exclusive reliance on quantitative criteria for assessing materiality is inappropriate. Materiality amounts derived using quantitative approaches may be increased or decreased on the auditor’s professional judgment about the possible effect of qualitative factors. Therefore, key component of overall materiality judgments is consideration of qualitative materiality.As a result, the auditors should gain familiarity with and give adequate consideration to qualitative factors for assessing materiality. Furthermore, audit standards have to give sufficient guidance for how to implement materiality concepts, especially qualitative materiality.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA27FR49ZJ
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Nurten Erdoğan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Temmuz 2006
Gönderilme Tarihi 1 Temmuz 2006
Yayımlandığı Sayı Yıl 2006 Sayı: 31

Kaynak Göster

APA Erdoğan, N. (2006). Muhasebe Denetiminde Niteliksel Önemliliğin Gerekliliği. Muhasebe Ve Finansman Dergisi(31), 112-119.
AMA Erdoğan N. Muhasebe Denetiminde Niteliksel Önemliliğin Gerekliliği. Muhasebe ve Finansman Dergisi. Temmuz 2006;(31):112-119.
Chicago Erdoğan, Nurten. “Muhasebe Denetiminde Niteliksel Önemliliğin Gerekliliği”. Muhasebe Ve Finansman Dergisi, sy. 31 (Temmuz 2006): 112-19.
EndNote Erdoğan N (01 Temmuz 2006) Muhasebe Denetiminde Niteliksel Önemliliğin Gerekliliği. Muhasebe ve Finansman Dergisi 31 112–119.
IEEE N. Erdoğan, “Muhasebe Denetiminde Niteliksel Önemliliğin Gerekliliği”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, sy. 31, ss. 112–119, Temmuz 2006.
ISNAD Erdoğan, Nurten. “Muhasebe Denetiminde Niteliksel Önemliliğin Gerekliliği”. Muhasebe ve Finansman Dergisi 31 (Temmuz 2006), 112-119.
JAMA Erdoğan N. Muhasebe Denetiminde Niteliksel Önemliliğin Gerekliliği. Muhasebe ve Finansman Dergisi. 2006;:112–119.
MLA Erdoğan, Nurten. “Muhasebe Denetiminde Niteliksel Önemliliğin Gerekliliği”. Muhasebe Ve Finansman Dergisi, sy. 31, 2006, ss. 112-9.
Vancouver Erdoğan N. Muhasebe Denetiminde Niteliksel Önemliliğin Gerekliliği. Muhasebe ve Finansman Dergisi. 2006(31):112-9.