BibTex RIS Kaynak Göster

Balkan Ülkeleri Arasındaki Dış Ticaret İlişkileri

Yıl 2007, Sayı: 34, 23 - 34, 01.04.2007

Öz

Balkanlardaki zengin çeşitlilik aynı anda fırsatlar ve tehditler sunmaktadır. Bölge yakın geçmişte söz konusu çeşitliliğin bedelini ödedi. Ancak güçlü bir şekilde inanıyorum ki söz konusu bölge, yaşamın her alanında, yani bilimsel, ekonomik ve sosyal alanda ortaklık ve işbirliği kurmaya da örnek teşkil edecektir.Balkanlar zirai alan ve doğal kaynaklar açısından zengin değildir. Fakat 21. yüzyılın en önemli kaynağı olan beşeri ve kültürel kaynaklar açısından bir o kadar zengindir. Beşeri faktörlerin belirgin rol oynadığı bir bölge aynı zamanda dış ticaret alanını teşkil etmektedir. Bu yazı dış ticaret alanındaki potansiyel ortaklık ve işbirliği alanlarını incelemeyi amaçlamaktadır.Balkan ülkeleri arasındaki ticaret, söz konusu ülkelerin dış ticaret haddinde önemli bir payı oluşturmamaktadır. İhracatın % 10.7’sini ve ithalatın % 6.7’sini birbirleri arasında yapılan ticaret oluşturmaktadır. Bu da göstermektedir ki Balkan ülkeleri ekonomik anlamda birbirleri ile yeterince entegre olmamışlardır.Öte yandan bölge ülkelerinin kimi ülkelerle güçlü ticari ilişkileri vardır. Söz gelimi Almanya tek başına bölge ülkelerinin birbirleri arasındaki toplam ticaretin iki katı büyüklüğünde ticaret hacmine sahiptir. Balkan ülkeleri ile yapılan ticarette İtalya ikinci en büyük ülke olma özelliğini taşımaktadır. Ancak dünya ticaret hacmi düşünüldüğünde Balkan ülkelerinin dış ticaret hacmi hala düşük bir seviyededir. Balkan ülkeleri arasında yapılacak etkin bir işbirliği ile söz konusu ticaret hacmi artabilir ve ticaret açığı düşürülebilir.Balkan ülkelerinin yaptığı ihracat ve ithalat listelerindeki mallara bakıldığında bunların tamamlayıcı mallardan ziyade bütünsel mallar olduğu görülmektedir. Ama bu Balkan ülkeleri arasında işbirliği olanağının olmadığı manasına gelmemektedir. Sadece işbirliği için farlı ve objektif bir strateji oluşturulmasını gerekli kılmaktadır.

(Foreıgn Trade Relatıons Among Balkan Countrıes)

Yıl 2007, Sayı: 34, 23 - 34, 01.04.2007

Öz

The rich diversity in Balkan region presents threats and opportunities. In the recent past, the region has paid a price of diversity. I have a strong belief that, now the region can set an example of cooperation and collaboration in all domains of life: That is in scientific, economic and social aspects of life.Balkan region is not very rich in agricultural land and natural resources. But the region is very rich in terms of human and cultural resources, which is the most important resource in the 21. Century. An area where human resources play significant role is the area of foreign trade. This paper searches potential areas of collaboration and cooperation in foreign trade. Trade among the Balkan Countries does not constitute a significant portion of their foreign trade. Only 10,7 percent of the exports and 6.7 percent of imports of the Balkan Countries are trade among Balkan Countries. This may indicate that the Balkan Countries are not economically well integrated.The region has strong foreign trade relations with some countries. Germany itself has trade volume with Balkan Countries about twice as large as the trade among Balkan countries. Italy ranks the second in terms of trade volume with Balkan countries. Still the foreign trade volume of Balkan countries is small compared to the world trade volume. With active cooperation among Balkan countries, the trade volume with other countries can be increased and trade deficit can be reduced.The list of export and import commodities of Balkan countries are composed of completing rather than complementing products. But, this does not mean that there is no room for collaboration among Balkan countries. It only requires different objective and strategy for collaboration.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA69SP35JG
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Özer Ertuna Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Nisan 2007
Gönderilme Tarihi 1 Nisan 2007
Yayımlandığı Sayı Yıl 2007 Sayı: 34

Kaynak Göster

APA Ertuna, Ö. (2007). (Foreıgn Trade Relatıons Among Balkan Countrıes). The Journal of Accounting and Finance(34), 23-34.
AMA Ertuna Ö. (Foreıgn Trade Relatıons Among Balkan Countrıes). The Journal of Accounting and Finance. Nisan 2007;(34):23-34.
Chicago Ertuna, Özer. “(Foreıgn Trade Relatıons Among Balkan Countrıes)”. The Journal of Accounting and Finance, sy. 34 (Nisan 2007): 23-34.
EndNote Ertuna Ö (01 Nisan 2007) (Foreıgn Trade Relatıons Among Balkan Countrıes). The Journal of Accounting and Finance 34 23–34.
IEEE Ö. Ertuna, “(Foreıgn Trade Relatıons Among Balkan Countrıes)”, The Journal of Accounting and Finance, sy. 34, ss. 23–34, Nisan 2007.
ISNAD Ertuna, Özer. “(Foreıgn Trade Relatıons Among Balkan Countrıes)”. The Journal of Accounting and Finance 34 (Nisan 2007), 23-34.
JAMA Ertuna Ö. (Foreıgn Trade Relatıons Among Balkan Countrıes). The Journal of Accounting and Finance. 2007;:23–34.
MLA Ertuna, Özer. “(Foreıgn Trade Relatıons Among Balkan Countrıes)”. The Journal of Accounting and Finance, sy. 34, 2007, ss. 23-34.
Vancouver Ertuna Ö. (Foreıgn Trade Relatıons Among Balkan Countrıes). The Journal of Accounting and Finance. 2007(34):23-34.