BibTex RIS Kaynak Göster

Türkiye’de Muhasebe Meslek Elemanı Talebi Üzerine Bir Araştırma

Yıl 2011, Sayı: 50, 167 - 180, 01.04.2011

Öz

Dünyadaki küresel gelisme ile birlikte isletmeler yogun bir rekabet ortamında faaliyetlerini sürdürmektedirler. Günümüzde rekabet, etkinlik ve verimlilik açısından egitimli, nitelikli insan gücünün önemi büyüktür. Mesleki egitim bireylere hem mesleki alanda bilgi ve beceri kazandırırken hem de kisisel gelisimi açısından gerekli nitelikleri kazandırır. Ekonomik gelisme açısından mesleki egitim önemli bir role sahiptir. Genel olarak degerlendirildiginde gelismis ülkeler gereksinim duydukları insan kaynaklarını nicelik ve nitelik olarak yetistirmis durumdadırlar. Gelismemis ülkelerin önemli sorunlarından birisi gereksinim duydukları insan kaynaklarını yetistirememis olmalarıdır. Muhasebe tüm isletmeler açısından oldukça önemlidir. Muhasebe islemlerinin hatasız yapılabilmesi için nitelikli meslek elemanlarına gereksinim vardır. Ülkemizde meslek elemanı gereksinimi karsılamak için uzun zamandır liselerde ve üniversitelerde muhasebe egitimi verilmektedir. Ayrıca meslek kurulusları da sürekli mesleki egitim kapsamında çalısmalar yapmaktadırlar. Bir yandan is arayan egitimli insanlar, diger taraftan nitelikli meslek elemanı arayan is dünyası gibi bir tezat durumun olması önemli bir sorundur. Burada isgücü talebi ile arzı arasında bir uyumsuzlugun varlıgından bahsedilebilir. Dolayısıyla önemli olan arz ile talebin uyumunu saglamak ve bir denge kurmaktır. Bu baglamda mesleki egitimde is dünyasının meslek elemanı talebi dikkate alınması uygun olacaktır. Muhasebe alanında çalısacak nitelikli meslek elemanlarının yetistirilmesi ve is dünyasının talebi de önemidir. Bu nedenle, bu çalısmada is dünyasının muhasebe alanında istihdam edilecek muhasebe elemanlarını talebi arastırılmıstır. Arastırmada is dünyasının muhasebe meslek elemanı talebinde, meslek elemanında olmasını istedikleri mesleki ve kisisel özellikler ortaya konmaya çalısılmıstır.

A Survey on the Demand of Accounting Professionals in Turkey

Yıl 2011, Sayı: 50, 167 - 180, 01.04.2011

Öz

Companies have been running in a throat-cut competition under the conditions of globalization. It is important to employ qualified personnel from the respects of effectiveness and productivity. Vocational education (training) improves both theoretical and practical skills and knowledge while providing personal development. The vocational (professional) has an important role in the economic development. When analyzed generally, the developed countries have formed their training system for the labor force they need. They have had enough work force from the respects of quantity and quality. Having not enough qualified work force is the major problem of underdeveloped countries. Accounting is very important for all types of business. To perform the accounting transactions without ant error or mistake, it is a must to employ qualified accounting staff. To meet the need of qualified accounting staff, the universities and high schools have been conducting the education of the accounting for a long time. Furthermore, the vocational institutions have been perporming on the vocational training. A strange case exists in the world of business: there are many trained accountants looking for a job on one side, there is a business world that can not meet its qualified personnel requirements on the other side. Here, we can mention a disharmony between the labor demand and supply. Therefore, it is important to harmonize and balance the supply & demand. In this context, the need of qualified labor force of the business world should be taken into consideration in vocational education/training. Both the education (train) process of the qualified accounting staff and the demand aspects of the business world are important. Therefore, the labor demand of the business world was investigated in this study. In the survey, the vocational and personal characteristics of accounting staff that the business world looks for.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA39VR24MH
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Salim Şengel Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Nisan 2011
Gönderilme Tarihi 1 Nisan 2011
Yayımlandığı Sayı Yıl 2011 Sayı: 50

Kaynak Göster

APA Şengel, S. (2011). Türkiye’de Muhasebe Meslek Elemanı Talebi Üzerine Bir Araştırma. Muhasebe Ve Finansman Dergisi(50), 167-180.
AMA Şengel S. Türkiye’de Muhasebe Meslek Elemanı Talebi Üzerine Bir Araştırma. Muhasebe ve Finansman Dergisi. Nisan 2011;(50):167-180.
Chicago Şengel, Salim. “Türkiye’de Muhasebe Meslek Elemanı Talebi Üzerine Bir Araştırma”. Muhasebe Ve Finansman Dergisi, sy. 50 (Nisan 2011): 167-80.
EndNote Şengel S (01 Nisan 2011) Türkiye’de Muhasebe Meslek Elemanı Talebi Üzerine Bir Araştırma. Muhasebe ve Finansman Dergisi 50 167–180.
IEEE S. Şengel, “Türkiye’de Muhasebe Meslek Elemanı Talebi Üzerine Bir Araştırma”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, sy. 50, ss. 167–180, Nisan 2011.
ISNAD Şengel, Salim. “Türkiye’de Muhasebe Meslek Elemanı Talebi Üzerine Bir Araştırma”. Muhasebe ve Finansman Dergisi 50 (Nisan 2011), 167-180.
JAMA Şengel S. Türkiye’de Muhasebe Meslek Elemanı Talebi Üzerine Bir Araştırma. Muhasebe ve Finansman Dergisi. 2011;:167–180.
MLA Şengel, Salim. “Türkiye’de Muhasebe Meslek Elemanı Talebi Üzerine Bir Araştırma”. Muhasebe Ve Finansman Dergisi, sy. 50, 2011, ss. 167-80.
Vancouver Şengel S. Türkiye’de Muhasebe Meslek Elemanı Talebi Üzerine Bir Araştırma. Muhasebe ve Finansman Dergisi. 2011(50):167-80.