BibTex RIS Kaynak Göster

İMKB Sigorta Endeksini Olusturan Sirketlerin Hisse Senedi Fiyatlarının Yapay Sinir Ağları İle Tahmini

Yıl 2011, Sayı: 51, 27 - 40, 01.07.2011

Öz

Finans piyasalarında sigorta sektörü önemli bir yere sahiptir. Bir risk yönetimi aracı olarak sigorta, günümüz is hayatının önemli bir parçası haline gelmistir. Sektörün borsada islem gören sirketleri de yatırımcılar tarafından büyük ilgi görmekle birlikte, gerek ekonomik dalgalanmalar, gerekse sektöre özgü dalgalanmalar nedeniyle, sigorta sirketlerinin hisse senetlerinin fiyatlarında ve dolayısıyla getirilerinde oynaklık gözlenmektedir. Bu nedenle, bu hisse senetlerinin fiyatlarının tahmin edilmesi yatırımcılar için önemli bir konudur. Bu çalısmada, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda sigorta sektörü endeksini olusturan yedi adet sirketin hisse senedi fiyatları, günümüz finans piyasalarında tahminler yapmak amacıyla yaygın kullanımı olan Yapay Sinir Ağı Modelleri ile tahmin edilmeye çalısılmıstır. Bulgular, yapılan tüm tahminlerin basarılı olduğunu, özellikle de 1 aya kadar olan tahminlerin oldukça basarılı olduğunu ortaya koymustur.

The Forecasting of Stock Prices in ISE Insurance Index with Artificial Neural Networks

Yıl 2011, Sayı: 51, 27 - 40, 01.07.2011

Öz

Insurance sector has an important role in financial markets. Insurance as a risk management tool has become an important part of today's business world. Publicly traded companies in the sector also seeing great interest by investors, But, because of both economic and sectoral fluctuations, volatility in insurance companies' stock prices and returns is observed. Therefore, it is an important issue for investors to predict stock prices. In this study, stock prices of seven companies which form ISE Insurance Sector Index tried to be estimated with artificial neural network models. The findings showed that all the predictions to be successful, especially on predictions that up to one month are quite successful.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA56EM98VB
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Ahmet Akcan Bu kişi benim

Cem Kartal

Yayımlanma Tarihi 1 Temmuz 2011
Gönderilme Tarihi 1 Temmuz 2011
Yayımlandığı Sayı Yıl 2011 Sayı: 51

Kaynak Göster

APA Akcan, A., & Kartal, C. (2011). İMKB Sigorta Endeksini Olusturan Sirketlerin Hisse Senedi Fiyatlarının Yapay Sinir Ağları İle Tahmini. Muhasebe Ve Finansman Dergisi(51), 27-40.
AMA Akcan A, Kartal C. İMKB Sigorta Endeksini Olusturan Sirketlerin Hisse Senedi Fiyatlarının Yapay Sinir Ağları İle Tahmini. Muhasebe ve Finansman Dergisi. Temmuz 2011;(51):27-40.
Chicago Akcan, Ahmet, ve Cem Kartal. “İMKB Sigorta Endeksini Olusturan Sirketlerin Hisse Senedi Fiyatlarının Yapay Sinir Ağları İle Tahmini”. Muhasebe Ve Finansman Dergisi, sy. 51 (Temmuz 2011): 27-40.
EndNote Akcan A, Kartal C (01 Temmuz 2011) İMKB Sigorta Endeksini Olusturan Sirketlerin Hisse Senedi Fiyatlarının Yapay Sinir Ağları İle Tahmini. Muhasebe ve Finansman Dergisi 51 27–40.
IEEE A. Akcan ve C. Kartal, “İMKB Sigorta Endeksini Olusturan Sirketlerin Hisse Senedi Fiyatlarının Yapay Sinir Ağları İle Tahmini”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, sy. 51, ss. 27–40, Temmuz 2011.
ISNAD Akcan, Ahmet - Kartal, Cem. “İMKB Sigorta Endeksini Olusturan Sirketlerin Hisse Senedi Fiyatlarının Yapay Sinir Ağları İle Tahmini”. Muhasebe ve Finansman Dergisi 51 (Temmuz 2011), 27-40.
JAMA Akcan A, Kartal C. İMKB Sigorta Endeksini Olusturan Sirketlerin Hisse Senedi Fiyatlarının Yapay Sinir Ağları İle Tahmini. Muhasebe ve Finansman Dergisi. 2011;:27–40.
MLA Akcan, Ahmet ve Cem Kartal. “İMKB Sigorta Endeksini Olusturan Sirketlerin Hisse Senedi Fiyatlarının Yapay Sinir Ağları İle Tahmini”. Muhasebe Ve Finansman Dergisi, sy. 51, 2011, ss. 27-40.
Vancouver Akcan A, Kartal C. İMKB Sigorta Endeksini Olusturan Sirketlerin Hisse Senedi Fiyatlarının Yapay Sinir Ağları İle Tahmini. Muhasebe ve Finansman Dergisi. 2011(51):27-40.