Bir Perakende İşletmesinde ERP Sistemi Üzerinden Satın Alma Ve Ödeme Döngüsünün Tasarımı
Yıl 2020,
Sayı: 87, 65 - 88, 05.07.2020
Rauf Mammadov
Banu Tarhan Mengi
Sibel Doğan
Öz
Her geçen gün kullanım alanı genişleyen ERP sistemleri, işletmenin satın alma ve ödeme süreci ile beraber birçok iş sürecinin entegre olarak çalıştırılabilmesine imkân sağlamaktadır. Ancak iş süreçleri ile ilgili bilgi hacminin artması ve ERP sistemlerinin kurulumu sırasında gerekli iç kontrol ortamının yaratılmaması işletmeleri farklı hile riskleri ile karşı karşıya bırakmaktadır. Çalışmada perakende sektöründe faaliyet gösteren bir firma için ERP sistemi üzerinden uygun satın alma ve ödeme döngüsü prosedürü tasarlanmıştır. Satın alma ve ödeme sürecinin ERP sistemleri üzerinden nasıl işlediği anlatılmış olup, süreçte karşılaşılabilecek hata ve hileleri önlemede hangi kontrol önlemlerinin alınabileceği açıklanmaya çalışılmıştır.
Kaynakça
- Aydın, Serkan (2007), “ERP Ve Başarısızlık Nedenleri”, Yüksek Lisans Tezi, Balıkesir Üniversitesi F.B.E.
- Aydoğan, Enver (2008), “Kurumsal Kaynak Planlaması”, TSA Dergisi, ss.107-118.
- Bayraktar, Erkan – Efe, Mehmet (2006), “Kurumsal Kaynak Planlaması ve Yazılım Seçim Süreci”, Selçuk Üniversitesi S.B.E Dergisi, Sayı 15. ss. 690-709
- Demirci, Erdal (2017) , “Aile şirketlerinin Kurumsallaşma Düzeyi ile Kurumsal Kaynak Planlaması (KKP) Yazılımı Kullanımı Arasındaki İlişkilerin İncelenmesi: Rize Bölgesi’nde Bir Uygulama”, Yüksek Lisans Tezi, RTÜ Üniversitesi S.B.E.
- Gelinas, Jr. Ulric – Dull, Richard (2008), “Accounting Information Systems”, Seventh Edition, USA.
- Karagöz, Erdem – Yıldız, Gürkan – Uzun, Ömer – Özaygün, Mustafa (2014), “Kurumsal Kaynak Planlaması ve Uygulaması”, Lisans Tezi, İstanbul Aydın Üniversitesi.
- Karateke, Tuğçe (2016), “Bir Tekstil Firmasında Analitik Hiyerarşi Süreci ile Kurumsal Kaynak Planlaması Yazılımı Seçimi”, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Bilişim Enstitüsü.
- Keçek, Gülnur – Yıldırım, Esra (2010), “Kurumsal Kaynak Planlama Sisteminin Analitik Hiyerarşi Süreci ile Seçimi: Otomotiv Sektöründe Bir Uygulama”, Süleyman Demirel Üniversitesi İ.İ.B.F Dergisi, Cilt 15, Sayı 1. ss. 193-211.
- Klaus, Helmut – Rosemann, Michael – Gable.G. Guy (2000), “What is ERP?”, Information System Frontiers, Queensland University of Technology, Brisbane, Australia.
- Polat, Kübra, Fatma (2013), “ERP Sistemleri ve Raporlama Teknikleri”, Yüksek Lisans Tezi, Haliç Üniversitesi F.B.E.
- Yıldız, Selami, Mehmet – Akaydın, Ahmet (2012), “Kurumsal Kaynak Planlaması Sistemine Geçiş Yapan Endüstriyel Bir İşletmede Yazılımın Kurulum Süreci ve Yaşanılan Değişimler”, Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Dergisi, Cilt:5, Sayı:1, ss. 1-20.
- Yontar, Emel (2014), “ERP Kurulum Sürecinin Modellenmesi ve Tarım Makine Sanayide Uygulanması”, Yüksek Lisans Tezi, Kırıkkale Üniversitesi F.B.E.
- http://thalesbilisim.com/malzeme-ihtiyac-planlamasi/, ( 08.03.2019).
- https://sdmodulunegiris.com/satis-ve-dagitim-modulu-ne-yapar/, (09.03.2019).
- http://thalesbilisim.com/insan-kaynaklari-yonetimi/ , (30.03.2019).