Plant diseases are caused by microscopic pathogens including viruses, viroids, phytoplasmas, bacteria, and fungi. Pathogenic microorganisms are difficult to diagnose and treat as a consequence of their small size and thus rely on technologically advanced methodologies for recognition of chemicals, proteins or molecular fragments specific to different organisms. Cryotherapy is an coming out method stemming from the use of cryopreservation, a cold treatment used for the long-term storage and preservation of all plant materials. It has recently been accepted that cryotherapy is an effective method for elimination viruses from plant shoot tips. This review covers different one step-freezing methods based on vitrification of cryotheraphy for virus eliminations from plants. In addition, the advantages and disadvantages as well as future prospects of each methods have also been discussed.
Cryotherapy ELISA Plant viruses RT-PCR Virus Eradication Vitrification
Bitki hastalıkları, virüs, viroid, fitoplazma, bakteri ve mantarları kapsayan mikroskobik patojenler tarafından oluşturulur. Oldukça küçük organizmalar oldukları için, patojenik mikroorganizmaların tanısı ve tedavisi zordur ve bu nedenle, farklı organizmalara özgü kimyasalların, proteinlerin veya moleküler fragmentlerin tanısı için ileri teknolojili yöntemler gerekir. Kriyoterapi, tüm bitki materyallarinin korunması ve uzun süreli saklanması için kullanılan, bir soğuk uygulamalı yöntem olan kriyoprezervasyonun kullanımını temel alan bir metot olarak geliştirilmiştir. Yakın zamanda kabul gören kriyoterapi, bitki sürgün uçlarından virüslerin eliminasyonu için etkin bir yöntemdir. Bu derleme çalışması, bitkilerden virüs eliminasyonu için, kriyoterapinin vitrifikasyon temelli farklı tek aşamalı dondurma tekniklerini kapsamaktadır. Ek olarak, her bir tekniğin gelecekteki uygulamalarda, avantaj ve dez avantajları da tartışılmıştır.
Bitki virüsleri ELISA Kriyoterapi RT-PCR Virüs Eliminasyonu Vitrifikasyon
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 5 Kasım 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 |