Kompozit malzemelerde genellikle cam elyaf veya karbondan yapılmış fiberler kullanılmaktadır.
Bunlar üretimi zor, pahalı ve doğa dostu olmayan malzemelerdir. Kompozit malzemelerde doğada
bolca bulunan, ucuz ve zehirli olmayan güçlendirici malzemelerin kullanılması bu noktada önem kazanmaktadır. Bu çalışmanın amacı, ülkemizde bol olarak bulunan ve zeytin sıkma işleminden sonra
arta kalan zeytin pirinasının polyester matrisli kompozitlerde kullanımının araştırılmasıdır. Çalışmanın ilk kısmında, zeytin çekirdeği parçaları hiçbir kimyasal işleme tabi tutulmadan ve öğütülmeden
parçacık olarak kullanılmış, böylece pirinanın primitif kullanımının kompozit malzemenin mekanik
değerlerine olan etkisinin etüdü yapılmıştır. Çalışma kapsamında, %30, %40, %50 ve %60 zeytin
çekirdeği oranına sahip silindirik şekilli kompozit malzemeler üretilmiştir. Basma deneyleri 0.001 s-1
gerinim hızında gerçekleştirilmiştir. Kompozit ve saf polyester malzemelerinin gerilme-gerinim eğrileri, elastik modülleri, akma gerilmesi ve yoğunlaşma gerinim değerleri karşılaştırılmıştır. Çalışma
sonunda, polyester içindeki zeytin çekirdeği oranının artması ile elastik modülün ve akma gerilmesinin azaldığı, yoğunlaşma geriniminin ise arttığı görülmüştür.
Bu çalışmaya olan katkılarından dolayı Prof. Dr. Mustafa Güden’e ve Prof. Dr. Mehmet Çolakoğlu’na teşekkürlerimi sunarım.
E-glass/carbon fibers or hard particles like ceramics were generally used as reinforcement in composite materials. These materials are hard to manufacture, expensive and not environmentally friendly.
In this point, it is crucial to use cheap and non-toxic reinforcement materials. The aim of this study
is to investigate potential use of olive nut particles in polyester matrix composites. In the presented
part of the research, olive nut particles were not subjected to any chemical treatment and not grinded,
therefore the primitive usage of olive nut particles on the mechanical properties of composite material
was investigated. In this scope, cylindrical composites with olive nut content of 30%, 40%, 50% and
60% were prepared. Compression tests were conducted at strain rate of 0.001 s-1. Stress-strain curves,
elastic modulus, yield stress and densification strain of composites and pure polyester were then compared. Elastic modulus and yield stress were seen to decrease while densification strain increased with
increasing content of olive nuts in the composites.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | icindekiler-sunuş |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 16 Mayıs 2016 |
Gönderilme Tarihi | 6 Temmuz 2015 |
Kabul Tarihi | 23 Şubat 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 57 Sayı: 676 |
Derginin DergiPark'a aktarımı devam ettiğinden arşiv sayılarına https://www.mmo.org.tr/muhendismakina adresinden erişebilirsiniz.
ISSN : 1300-3402
E-ISSN : 2667-7520