Kurutma farklı sektörlerde kullanılan enerjisi oldukça yoğun bir işlemdir. Ürünlerin hasat edildikten sonra bile solunumları devam ettiği için çok çabuk bozulabilmektedir. Ürünlerin çürümesini engelleyip daha uzun süre kullanımını sağlamak için farklı yöntemler uygulanmakta ve araştırılmaktadır. Kurutmada bu yöntemlerden biridir. Kurutma işlemi en temel anlamıyla ürünlerden nemin uzaklaştırılmasıdır. Geleneksel kurutma yöntemi olan tarımsal ürünlerin güneşte kurutulması çok eski dönemlerden beri uygulanmaktadır. Ancak kullanılan bu yöntem açık havada olması sebebi ile ürünlerde hijyen sorunu oluşturmaktadır. Dolayısıyla ürün kalitesinde ciddi düşüş yaşanmaktadır. Sıcak hava ile tarım ürünlerinin kurutulması işlemi düşük enerji verimine ve uzun kuruma süresine sahip bir yöntem olduğundan yeni teknolojiler araştırılmaktadır. Yapılan birçok çalışmalar sonucunda kurutma işleminde en çok istenilen özellikler; kuruma süresinin kısa olması, kurutma işlemi boyunca enerjinin daha verimli kullanılması, yüksek kalitede ürün üretimine olanak sağlanması, işlem boyunca ihtiyaç duyulan alanın az olması olarak belirlenmiştir ve bunlara uygun sistemler tasarlanmıştır. Bu çalışmada aynı büyüklüklerde dilimlenen 100gr ananasların 45oC sabit sıcaklıktaki ısıtıcıyla ve ortalama 22.7oC oda sıcaklığında kurutma işlemi gerçekleştirilmiştir. İlk günün sonunda 100gr ananastan düzenli aralıklarla ölçümler yapılmış olup 5 günün sonunda kurutulan cismin ağırlığının 12.35gr’a düştüğü, toplamda 87.65gr azaldığı yapılan deneylerle belirlenmiştir. Veriler doğrultusunda kurutma süresi boyunca kurutulan cismin Nem Oranı ve nem içeriği ölçümün yapıldığı her bir saat için ayrı ayrı hesaplanıp grafiğe dökülmüştür.
Drying, used in various sectors, is a process, which needs quite a high amount of energy. Agricultural products can deteriorate quite rapidly as their respiration continues after the harvest. A number of different methods have been used and searched to prevent the products to deteriorate and make them be used for a long time after the harvest. Drying is one of these methods. With basic meaning, drying process is removing the moisture from the agricultural products. Drying the agricultural products under the sun, a conventional drying method, has been used since ancient times. However, when this method is conducted in the open air, hygiene problems with the products emerge. Thus, it leads to serious quality loss in the products. New technologies have been searched to dry the agricultural products with the help of hot air because this method has low energy needs and long drying period. At the end of many investigations carried out, the mostly preferred properties in drying process have been revealed to be short drying period, efficient energy use, providing high quality dried products, small area needed during process; therefore, systems compatible with these properties have been designed. In this study, the drying process of 100g pineapple pieces sliced in the same sizes was performed with the help of a heater at constant temperature of 45oC and at average room temperature of 22.7oC. From the first day until the last day of experiment, measurements of pineapple slices were carried out at regular intervals; and at the end of the fifth day, it was determined that the total weight of 100g pineapple dropped to 12.35gr, which meant that the weight of the product decreased 87.65g in total. In accordance with the data obtained, the moisture rate and moisture content of the dried product were measured at every hour during drying and calculated and shown on the graphs.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 9 Haziran 2022 |
Yayımlanma Tarihi | 9 Haziran 2022 |
Gönderilme Tarihi | 4 Ekim 2021 |
Kabul Tarihi | 20 Aralık 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 63 Sayı: 707 |
Derginin DergiPark'a aktarımı devam ettiğinden arşiv sayılarına https://www.mmo.org.tr/muhendismakina adresinden erişebilirsiniz.
ISSN : 1300-3402
E-ISSN : 2667-7520