Araştırma Makalesi

YATIRIM PROJELERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİNDE MAKSİMUM ENTROPİ YÖNTEMİ İLE ÇOK ÖLÇÜTLÜ ÇÖZÜM YAKLAŞIMI

Cilt: 20 Sayı: 1 5 Mart 2014
PDF İndir
EN TR

YATIRIM PROJELERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİNDE MAKSİMUM ENTROPİ YÖNTEMİ İLE ÇOK ÖLÇÜTLÜ ÇÖZÜM YAKLAŞIMI

Öz

Tek ölçütlü yöntemler ile alternatif yatırım projelerinin uygunluk sıralamasında daima aynı sonuç elde edilmektedir. Bu nedenle kullanılacak yöntemin olumlu ve olumsuz yanlarının çok iyi bilinmesi gerekmektedir. Tek ölçütlü yöntemler, analizin tek bir göstergeye dayandırılması ve çok çeşitli yönlere sahip olan karar problemlerinin yalnızca bu tek ölçütle ifade edilmeye çalışılmasıyla yetersiz kalmaktadır. Aynı zamanda yatırımların gerçekçi bir analizinin yapılabilmesi için problemin risk ve belirsizlik durumlarını da kapsaması gerekmektedir. Yatırım kararı gelecekle ilgilidir ve en önemli boyutlarından biri de belirsizliktir. Bu açıdan, yatırım kararlarının alınmasında karar alıcı projenin geçerliliğini değerlendirirken, projeye ilişkin belirsizlikleri inceler ve bu belirsizlikleri risklere dönüştürmek suretiyle bu risklerin gerçekleşme olasılığının projenin kabul edilebilirliliğini ne ölçüde etkileyeceğine karar verir. Tüm bu nedenlerden dolayı, yatırım projelerinin analizinde kullanılacak bir modelin risk ve belirsizlik durumunu ele alması ve çok ölçütlü olması kaçınılmaz hale gelmektedir. Bu çalışmada belirsizlik altında yatırım projelerinin değerlendirilmesinde çok ölçütlü bir yöntem olan Maksimum Entropi yöntemi ele alınarak işleyiş adımları açıklanmaya çalışılmış ve gerçek bir yatırım projesine uygulanmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. -

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

5 Mart 2014

Gönderilme Tarihi

5 Mart 2014

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2005 Cilt: 20 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Dinçer, E. (2014). YATIRIM PROJELERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİNDE MAKSİMUM ENTROPİ YÖNTEMİ İLE ÇOK ÖLÇÜTLÜ ÇÖZÜM YAKLAŞIMI. Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 20(1), 403-418. https://izlik.org/JA87SD56GS
AMA
1.Dinçer E. YATIRIM PROJELERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİNDE MAKSİMUM ENTROPİ YÖNTEMİ İLE ÇOK ÖLÇÜTLÜ ÇÖZÜM YAKLAŞIMI. Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi. 2014;20(1):403-418. https://izlik.org/JA87SD56GS
Chicago
Dinçer, Erdal. 2014. “YATIRIM PROJELERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİNDE MAKSİMUM ENTROPİ YÖNTEMİ İLE ÇOK ÖLÇÜTLÜ ÇÖZÜM YAKLAŞIMI”. Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi 20 (1): 403-18. https://izlik.org/JA87SD56GS.
EndNote
Dinçer E (01 Mart 2014) YATIRIM PROJELERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİNDE MAKSİMUM ENTROPİ YÖNTEMİ İLE ÇOK ÖLÇÜTLÜ ÇÖZÜM YAKLAŞIMI. Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi 20 1 403–418.
IEEE
[1]E. Dinçer, “YATIRIM PROJELERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİNDE MAKSİMUM ENTROPİ YÖNTEMİ İLE ÇOK ÖLÇÜTLÜ ÇÖZÜM YAKLAŞIMI”, Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, c. 20, sy 1, ss. 403–418, Mar. 2014, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA87SD56GS
ISNAD
Dinçer, Erdal. “YATIRIM PROJELERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİNDE MAKSİMUM ENTROPİ YÖNTEMİ İLE ÇOK ÖLÇÜTLÜ ÇÖZÜM YAKLAŞIMI”. Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi 20/1 (01 Mart 2014): 403-418. https://izlik.org/JA87SD56GS.
JAMA
1.Dinçer E. YATIRIM PROJELERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİNDE MAKSİMUM ENTROPİ YÖNTEMİ İLE ÇOK ÖLÇÜTLÜ ÇÖZÜM YAKLAŞIMI. Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi. 2014;20:403–418.
MLA
Dinçer, Erdal. “YATIRIM PROJELERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİNDE MAKSİMUM ENTROPİ YÖNTEMİ İLE ÇOK ÖLÇÜTLÜ ÇÖZÜM YAKLAŞIMI”. Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, c. 20, sy 1, Mart 2014, ss. 403-18, https://izlik.org/JA87SD56GS.
Vancouver
1.Erdal Dinçer. YATIRIM PROJELERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİNDE MAKSİMUM ENTROPİ YÖNTEMİ İLE ÇOK ÖLÇÜTLÜ ÇÖZÜM YAKLAŞIMI. Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi [Internet]. 01 Mart 2014;20(1):403-18. Erişim adresi: https://izlik.org/JA87SD56GS