EN
TR
TÜRKİYE’NİN ENDÜSTRİ İÇİ TİCARETİNİN ÜLKE VE POLİTİKA TEMELLİ BELİRLEYİCİLERİNE YÖNELİK BİR UYGULAMA
Öz
Tarım ve Sanayi Devrimi’nin yarattığı köklü değişimle, günümüzde “bilgi çağı” olarak adlandırılan yeni bir çağa geçişin yaşandığı gözlenmektedir. Ekonomik faaliyetler bilgi temelli hale gelmekte ve dünya ticaretinde liberalizasyon ile küresel rekabet de giderek artmaktadır. Bu kapsamda, küresel rekabet ve ticaret, bilgi odaklı ürünler etrafında şekillenmekte; bilgiyi üreten ve ekonomik faaliyetlerin içerisinde etkin olarak kullanan toplumlar gelişmiş bir ekonomiye sahip olmaktadır. Geleneksel teoriler, uluslararası ticareti, ülkelerin karşılaştırmalı üstünlüklerden fayda sağlaması biçiminde algılarken, uluslararası ticaret yaklaşık yarım yüzyıldır ar-ge faaliyetlerini ve yakın teknoloji yarışındaki liderlik kaymalarını yansıtmaktadır. Açıkçası bu dönüşüm geleneksel teorilerin yetersizliğini ve “yeni bir felsefe”nin tanımlanmasını gerekli kılmakta; endüstri-içi ticaretin geleneksel teorilere meydan okumasına dayanmaktadır. Bu çalışmanın temel amacı gittikçe önemi artan endüstri-içi ticaret teorisi ekseninde Türkiye’nin dış ticaret yapısını kapsamlı bir biçimde analiz etmek olarak belirlenmektedir. Bu bağlamda çalışmada, 1995-2012 dönemi için Türkiye’nin endüstri içi ticaretinin ülke ve politika temelli belirleyicilerine ilişkin modelleme, panel veri analizi ve sonuçlarının değerlendirilmesi yer almaktadır. Literatür incelemesiyle birlikte, endüstri içi ticaret literatüründe temel yaklaşımlar, ölçme teknikleri ve hesaplama yöntemleri detaylı bir şekilde incelenmektedir. Analizlerde, Türkiye’nin ticaret ortakları ile gerçekleştirdiği endüstri içi ticaret üzerinde etkili ülke ve politika temelli belirleyicilerin, ülkelerin gelişmişlik düzeyi, kalkınma düzeyi farklılıkları, ortalama piyasa büyüklüğü, dışa açıklık, coğrafi uzaklık ve ekonomik entegrasyon olduğu sonucuna ulaşılmaktadır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- ABD-El-RAHMAN, K. S., Firms’ Competitive and National Comparative Advantages as Joint Determinant of Trade Composition, Weltwirtschaftliches Archiv, C. 127, S. 1, 1991, ss.83-97.
- AKKOYUNLU, Ş., K.A., KHOLODILIN, ve B., SILIVERSTOVS, What Affects the Remittances of Turkish Workers: Turkish or German Output?, Discussion Papers of DIW Berlin, 622, DIW Berlin, German Institute for Economic Research, 2006.
- ANDO, M., Fragmentation and Vertical Intra-Industry Trade in East Asia, North American Journal of Economics and Finance, S. 17, 2006, ss.257-281.
- AQUINO, A., Intra-Industry Trade And Inter-Industry Specialization As Concurrent Sources Of International Trade in Manufactures, Weltwirtschaftliches Archiv, S. 114, 1978, ss.275–296.
- ATURUPANE, C., DJANKOV, S. ve B. HOEKMAN, Determinants of Intra-Industry Trade between East and West Europe, World Bank Working Papers, No:1850, 1997.
- ATURUPANE, C., S., DJANKOV ve B., HOEKMAN, Horizontal And Vertical Intra-Industry Trade Between Eastern Europe And The European Union, Weltwirtschaftliches Archiv/Review of World Economics, S. 135, 1999, ss.62–81.
- AYDIN, A., Endüstri-içi Ticaret ve Türkiye: Ülkeye Özgü Belirleyicilerin Tespitine Yönelik Bir Araştırma, Marmara Üniversitesi İ.İ.B.F. Dergisi, C. XXV, S. 2, 2008, ss.881-921.
- BALASSA, B. ve L., BAUWENS, Intra-Industry Specialization in a Multi-Country and Multi-Industry Framework, The Economic Journal, C. 97, S. 388, 1987, ss.923-939.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
-
Yayımlanma Tarihi
16 Mart 2015
Gönderilme Tarihi
16 Mart 2015
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2014 Cilt: 36 Sayı: 2
APA
Şentürk, C., & Kösekahyaoğlu, L. (2015). TÜRKİYE’NİN ENDÜSTRİ İÇİ TİCARETİNİN ÜLKE VE POLİTİKA TEMELLİ BELİRLEYİCİLERİNE YÖNELİK BİR UYGULAMA. Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 36(2), 299-325. https://doi.org/10.14780/iibd.65593
AMA
1.Şentürk C, Kösekahyaoğlu L. TÜRKİYE’NİN ENDÜSTRİ İÇİ TİCARETİNİN ÜLKE VE POLİTİKA TEMELLİ BELİRLEYİCİLERİNE YÖNELİK BİR UYGULAMA. Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi. 2015;36(2):299-325. doi:10.14780/iibd.65593
Chicago
Şentürk, Canan, ve Levent Kösekahyaoğlu. 2015. “TÜRKİYE’NİN ENDÜSTRİ İÇİ TİCARETİNİN ÜLKE VE POLİTİKA TEMELLİ BELİRLEYİCİLERİNE YÖNELİK BİR UYGULAMA”. Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi 36 (2): 299-325. https://doi.org/10.14780/iibd.65593.
EndNote
Şentürk C, Kösekahyaoğlu L (01 Mart 2015) TÜRKİYE’NİN ENDÜSTRİ İÇİ TİCARETİNİN ÜLKE VE POLİTİKA TEMELLİ BELİRLEYİCİLERİNE YÖNELİK BİR UYGULAMA. Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi 36 2 299–325.
IEEE
[1]C. Şentürk ve L. Kösekahyaoğlu, “TÜRKİYE’NİN ENDÜSTRİ İÇİ TİCARETİNİN ÜLKE VE POLİTİKA TEMELLİ BELİRLEYİCİLERİNE YÖNELİK BİR UYGULAMA”, Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, c. 36, sy 2, ss. 299–325, Mar. 2015, doi: 10.14780/iibd.65593.
ISNAD
Şentürk, Canan - Kösekahyaoğlu, Levent. “TÜRKİYE’NİN ENDÜSTRİ İÇİ TİCARETİNİN ÜLKE VE POLİTİKA TEMELLİ BELİRLEYİCİLERİNE YÖNELİK BİR UYGULAMA”. Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi 36/2 (01 Mart 2015): 299-325. https://doi.org/10.14780/iibd.65593.
JAMA
1.Şentürk C, Kösekahyaoğlu L. TÜRKİYE’NİN ENDÜSTRİ İÇİ TİCARETİNİN ÜLKE VE POLİTİKA TEMELLİ BELİRLEYİCİLERİNE YÖNELİK BİR UYGULAMA. Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi. 2015;36:299–325.
MLA
Şentürk, Canan, ve Levent Kösekahyaoğlu. “TÜRKİYE’NİN ENDÜSTRİ İÇİ TİCARETİNİN ÜLKE VE POLİTİKA TEMELLİ BELİRLEYİCİLERİNE YÖNELİK BİR UYGULAMA”. Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, c. 36, sy 2, Mart 2015, ss. 299-25, doi:10.14780/iibd.65593.
Vancouver
1.Canan Şentürk, Levent Kösekahyaoğlu. TÜRKİYE’NİN ENDÜSTRİ İÇİ TİCARETİNİN ÜLKE VE POLİTİKA TEMELLİ BELİRLEYİCİLERİNE YÖNELİK BİR UYGULAMA. Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi. 01 Mart 2015;36(2):299-325. doi:10.14780/iibd.65593
Cited By
Türkiye ile Avrupa Birliği Ülkeleri Arasındaki İmalat Sanayi Endüstri İçi Ticaretin Belirleyicileri
İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi
https://doi.org/10.15869/itobiad.887238Pazar büyüklüğü etkisi ve endüstri içi ticaret ilişkisi: OECD ülkeleri için sektörel panel veri analizi
Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi
https://doi.org/10.18070/erciyesiibd.589455TÜRKİYE-OECD ÜLKELERİ ARASINDAKİ İMALAT SANAYİSİ YATAY VE DİKEY ENDÜSTRİ İÇİ TİCARETİNİN BELİRLEYİCİLERİ
Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi
https://doi.org/10.14780/muiibd.1403080
