Günümüzde en çok ticarileştirilen genetiği değiştirilmiş tarım ürünleri mısır, domates, pamuk, kanola
ve soya fasulyesidir. Bu çalışma, genetiği değiştirilmiş mısır hasadındaki verim ve üretim maliyetlerinin
değerlendirmesini konu almaktadır. Ekonomik değerlendirme yapılırken kârlılık faktörleri olarak girdi,
mahsul kalitesi ve hasılat dikkate alınmıştır. Tarım ürünleri arasında talep ayrımı olmadığı varsayılmıştır.
Genetiği değiştirilmiş tohumların olası ekonomik etkileri konusu mümkün olduğunca hem pozitif hem
de negatif bakış açısını kapsayacak şekilde hazırlanmıştır. Çalışmanın giriş bölümünde genetik değişim
hakkında temel teorik bilgiler verilerek tohumun genetiğinin nasıl değiştirildiği, maliyeti, verim artışı
sağlayıp sağlamadığı konusu araştırılmıştır. Birinci bölümde Genetiği Değiştirilmiş (GD) tohum piyasası
hakkında genel bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde ekonomik değerlendirme, genetiği değiştirilmiş mısır
bazında yapılmıştır. Bu bölümde Gerald C. Nelson’nın GD tohum piyasası işleyişi için tasarladığı iktisadi
teorik model incelenmiştir. Üçüncü bölümde genetiği değiştirilmiş mısırın kârlılık değerlendirmesine yer
verilmiştir. Dördüncü bölümde ise konunun ticari boyutu ve riskleri ele alınarak sonuç paylaşılmıştır.
GDO GD Mısır Biyoekonomi Tarım Biyoteknolojisi Tarım Ekonomisi Sürdürülebilir Tarım
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ekonomi |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Temmuz 2021 |
Gönderilme Tarihi | 24 Nisan 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 43 Sayı: 1 |
Bu web sitesi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.