Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ MISIR ÜRETİMİ İÇİN EKONOMİK DEĞERLENDİRME

Yıl 2021, Cilt: 43 Sayı: 1, 57 - 77, 01.07.2021
https://doi.org/10.14780/muiibd.960273

Öz

Günümüzde en çok ticarileştirilen genetiği değiştirilmiş tarım ürünleri mısır, domates, pamuk, kanola
ve soya fasulyesidir. Bu çalışma, genetiği değiştirilmiş mısır hasadındaki verim ve üretim maliyetlerinin
değerlendirmesini konu almaktadır. Ekonomik değerlendirme yapılırken kârlılık faktörleri olarak girdi,
mahsul kalitesi ve hasılat dikkate alınmıştır. Tarım ürünleri arasında talep ayrımı olmadığı varsayılmıştır.
Genetiği değiştirilmiş tohumların olası ekonomik etkileri konusu mümkün olduğunca hem pozitif hem
de negatif bakış açısını kapsayacak şekilde hazırlanmıştır. Çalışmanın giriş bölümünde genetik değişim
hakkında temel teorik bilgiler verilerek tohumun genetiğinin nasıl değiştirildiği, maliyeti, verim artışı
sağlayıp sağlamadığı konusu araştırılmıştır. Birinci bölümde Genetiği Değiştirilmiş (GD) tohum piyasası
hakkında genel bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde ekonomik değerlendirme, genetiği değiştirilmiş mısır
bazında yapılmıştır. Bu bölümde Gerald C. Nelson’nın GD tohum piyasası işleyişi için tasarladığı iktisadi
teorik model incelenmiştir. Üçüncü bölümde genetiği değiştirilmiş mısırın kârlılık değerlendirmesine yer
verilmiştir. Dördüncü bölümde ise konunun ticari boyutu ve riskleri ele alınarak sonuç paylaşılmıştır.

Kaynakça

  • AGRICULTURAL BIOTECHNOLOGY: Insect Control Benefits. Washington, DC: National Center for Food and Agricultural Policy, http://www.ncfap.org/reports/biotech/insectcontrolbenefits.pdf., (Erişim Tarihi: 09.03.2020).
  • BENNETT P. M., Livesey C. T., Nathwani D., Reeves D. S., Saunders J. R., and Wise R. (2004). An Assessment of The Risks Associated with the Use of Antibiotic Resistance Genes in Genetically Modified Plants: Report of The Working Party of The British Society for Antimicrobial Chemotherapy, Journal of Antimicrobial Chemotherapy, 53(3): 418–431.
  • BESSIN, R. (1996). Bt-Corn: What It is and How It Works, https://entomology.ca.uky.edu/ef130, (Erişim Tarihi: 14.06.2021) BODE, W., Blode W. M., CALVIN, D. D. (1990). Yield-Loss Relationships and Economic Injury Levels for European Corn Borer Populations (Lepidoptera: Pyralidae) Infesting Pennsylvania Field Corn, Journal of Economic Entomology, 83: 1595–1603.
  • BROOKES, G. (2010). The Production and Price Impact of Biyotech Corn, Canola and Soybean Crops, AgBioForum, 13(1): 25-52.
  • BROOKES, G., Barfoot, P. (2018). Farm Income and Production Impacts of Using GM Crop Technology 1996– 2016, GM Crops & Food, 9(2): 59-89.
  • BULLOCK, D. and Nitsi, E. I. (1999). GMO Adoption and Private Profitability. The Economics and Politics of Genetically Modified Organisms in Agriculture, Bulten 809, University of Illinois: 21-38.
  • COMMISSION OF THE EUROPEAN COMMUNITIES (2000). Economic Impacts of Genetically Modified Crops on The Agri-Food Sector, Working Document: 4-39, http://aei.pitt.edu/34717/1/A17.pdf, (Erişim Tarihi: 10.03.2020)
  • CHING, L. and Matthews, J. (2001). GM Crops Failed, The Institute of Science in Society, GM Crops Failed (iatp.org), (Erişim Tarihi: 15.06.2021).
  • ÇELİK V, Turgut Balık, D. (2007). Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO), Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 23(1-2): 13–23.
  • DEMİRKOL, K. (2010). GDO: Çağdaş Esaret, Kaynak Yayınları.
  • FAO (2014). Low Levels of Genetically Modified Crops in International Food and Feed Trade: FAO International Survey and Economic Analysis, FAO web sitesi: http://www.fao.org/docrep/019/i3734e/i3734e.pdf, (Erişim Tarihi: 06.01.2021).
  • GIANESSI, L. and Carpenter, J. (1999). Agricultural Biotechnology: Insect Control Benefits, https://citeseerx. ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.178.4423&rep=rep1&type=pdf, (Erişim Tarihi: 14.06.2021).
  • ISAAA (2016). Global Status of Commercialized Biotech/GM Crops, Brief 52, http:// www.isaaa.org/resources/ publications/briefs/52/ download/isaaa-brief-52-2016.pdf, (Erişim Tarihi: 05.01.2021).
  • ISAAA (2017). Global Status of Commercialized Biotech/GM Crops, Brief 53, https://www.isaaa.org/resources/ publications/briefs/53/download/isaaa-brief-53-2017.pdf (Erişim Tarihi: 05.01.2021).
  • ISAAA (2018). Where Are Biotech Crops Grown in The World?, https://www.isaaa.org/resources/publications/ pocketk/16/, (Erişim Tarihi: 10.03.2020).
  • ISAAA (2018). Global Status of Commercialized Biotech/GM Crops, Brief No: 54, ISAAA: New York: 1-2, https://www.isaaa.org/resources/publications/briefs/54/default.asp, (Erişim Tarihi: 10.06.2021)
  • LUSSER M., Raney T., Tillie P., Dillen K., Rodriguez-Cerezo E. (2012). International Workshop on Socioeconomic Impacts of Genetically Modified Crops co-organised by JRC-IPTS and FAO. http://www.fao. org/3/ap016e/ap016e.pdf, (Erişim Tarihi:10 Ocak 2021).
  • MASON, C., Rice, M., Difonzo C., Porter R. P. (1996). European Corn Borer: Ecology and Management, NCR- 327, North Central Regional Extension Publication, Iowa State University, July.
  • MONSANTO COMPANY (1998). YieldGard Insect-Protected Corn: The Whole Plant, The Whole Season.
  • NELSON, G. C. (2001). Genetically Modified Organisms in Agriculture, Economics and Politics,Academic Press, University of Illions, USA.
  • OSTLIE, K. R., Hutchison, W. D., Hellmich, R. L. (1998). Bt Corn And European Corn Borer: Long-Term Success Through Resistance Management, http://www.extension.umn.edu/Documents/D/C/DC7055. html. (Erişim Tarihi: 05.01.2020) October 1998 Supplement Available at https//ent.agri.umn.edu/ecb/ nc205doc.htm., (Erişim Tarihi:12.02.2020).
  • RAMAN, R. (2017). The Impact of Genetically Modified (GM) Crops in Modern Agriculture: A review, GM Crops & Food, 8: 195–208.
  • TOP 20 GLOBAL SEED COMPANIES in 2017, (2017), http://news.agropages.com/News/NewsDetail---26905. htm, (Erişim Tarihi 15.01.2020).
Toplam 23 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ekonomi
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Duygu Üner Bahar Bu kişi benim

İsmail Cem Ay

Yayımlanma Tarihi 1 Temmuz 2021
Gönderilme Tarihi 24 Nisan 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 43 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Üner Bahar, D., & Ay, İ. C. (2021). GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ MISIR ÜRETİMİ İÇİN EKONOMİK DEĞERLENDİRME. Marmara Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Dergisi, 43(1), 57-77. https://doi.org/10.14780/muiibd.960273
AMA Üner Bahar D, Ay İC. GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ MISIR ÜRETİMİ İÇİN EKONOMİK DEĞERLENDİRME. Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi. Temmuz 2021;43(1):57-77. doi:10.14780/muiibd.960273
Chicago Üner Bahar, Duygu, ve İsmail Cem Ay. “GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ MISIR ÜRETİMİ İÇİN EKONOMİK DEĞERLENDİRME”. Marmara Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Dergisi 43, sy. 1 (Temmuz 2021): 57-77. https://doi.org/10.14780/muiibd.960273.
EndNote Üner Bahar D, Ay İC (01 Temmuz 2021) GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ MISIR ÜRETİMİ İÇİN EKONOMİK DEĞERLENDİRME. Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi 43 1 57–77.
IEEE D. Üner Bahar ve İ. C. Ay, “GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ MISIR ÜRETİMİ İÇİN EKONOMİK DEĞERLENDİRME”, Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, c. 43, sy. 1, ss. 57–77, 2021, doi: 10.14780/muiibd.960273.
ISNAD Üner Bahar, Duygu - Ay, İsmail Cem. “GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ MISIR ÜRETİMİ İÇİN EKONOMİK DEĞERLENDİRME”. Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi 43/1 (Temmuz 2021), 57-77. https://doi.org/10.14780/muiibd.960273.
JAMA Üner Bahar D, Ay İC. GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ MISIR ÜRETİMİ İÇİN EKONOMİK DEĞERLENDİRME. Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi. 2021;43:57–77.
MLA Üner Bahar, Duygu ve İsmail Cem Ay. “GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ MISIR ÜRETİMİ İÇİN EKONOMİK DEĞERLENDİRME”. Marmara Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Dergisi, c. 43, sy. 1, 2021, ss. 57-77, doi:10.14780/muiibd.960273.
Vancouver Üner Bahar D, Ay İC. GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ MISIR ÜRETİMİ İÇİN EKONOMİK DEĞERLENDİRME. Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi. 2021;43(1):57-7.