BibTex RIS Kaynak Göster

Dizde Ağrısız, Kronik Effüzyonun Önemli ve Az Karşılaşılan Bir Sebebi: Lipoma Arboresans

Yıl 2016, Cilt: 3 Sayı: 3, 22 - 25, 01.12.2016

Öz

Lipoma Arboresans, nadiren karşılaşılan intra-artiküler bir lezyon olup etyolojisi bilinmemektedir. Genellikle dizde lokalizedir ve sinovyumda villöz lipomatöz proliferasyon ile karakterizedir. Belirtiler yavaş yavaş ilerleyen şişlik, zaman zaman effüzyon ile beraber ağrılarda artış, eklem hareketinde kısıtlılık şeklindedir. Manyetik rezonans görüntüleme erken tanı için önemli bir tekniktir. Lipom Arboresan, kronik eklem efüzyonlu hastaların ayırıcı tanısında düşünülmelidir. Burada bildirilen 2 olgu, 7 yıldır zaman zaman sağ dizde ağrısız şismesi olan 42 yaşında erkek hasta ve 4 yıldır zaman zaman dizde şişme ve ağrısı olan 46 yaşında erkek hastadır. Birinci hastanın eklem hareketinde belirgin kısıtlılık varken, ikinci hastanın eklem hareketindeki kısıtlılık daha azdır. Her iki hastada da uzun süren semptomlara rağmen kemik erozyonu veya dejeneratif değişiklikler saptanmadı. Manyetik rezonans görüntüleme, suprapatellar ve retropatellar bölgede multipl villöz lipotomöz sinoviyal proliferasyonu gösteren lezyon ve eklem efüzyonunu belirledi. Her iki hastada da kitle artrotomik sinovektomi ile eksize edildi. Lipom Arboresan tanısı patoloji ile konmuştur. Herhangi bir etyolojiye bağlı olmayan uzun bir geçmişe sahip ağrısız sinovit vakalarında Lipoma Arboresan düşünülmelidir. Lipom Arboresan teşhisi konan vakalarda, diğer diz ve aslında tüm eklemler ayrıca incelenmelidir. Manyetik rezonans görüntülemenin erken teşhis ve tedavide oynadığı rolün önemi unutulmamalıdır.

A Significant and Rare Cause of Painless Chronic Effusion in the Knee Lipoma Arboresans

Yıl 2016, Cilt: 3 Sayı: 3, 22 - 25, 01.12.2016

Öz

Lipoma Arborescence is a rarely encountered intra-articular lesion of unknown etiology. It is generally characterised by villous lipotomous proliferation in the synovium and is typically localised in the knee. The symptoms are a slowly progressing swelling, variations in pain, limitation of joint movement and intermittent joint effusion. Magnetic resonance imaging is an important technique for early diagnosis. Lipoma Arborescence should be considered in the differential diagnosis of patients with chronic joint effusion. Two cases reported here are a 42-year-old male patient, who has painless swelling in the right knee for 7 years and a 46-year-old male patient, who has been suffering from knee swelling and pain for 4 years. While (delete) There is a significant limitation in the joint motion of the first patient whereas there is less restriction of the joint motion of the second patient. Bone erosion or degenerative changes were not detected in both patients despite prolonged symptoms. Magnetic resonance imaging determined a lesion demonstrating multiple villous lipotomous synovial proliferation in the suprapatellar and retropatellar area and effusion of the joint. The mass was excised by arthrotomic synovectomy in both patients. A diagnosis of Lipoma Arborescence was made by pathology. Lipoma Arboresan should be considered in cases of painless synovitis with a long history without any etiology. In case of Lipom Arboresan diagnosis, the other knee and indeed all joints should be examined separately. The role of magnetic resonance imaging in early diagnosis and treatment should not be forgotten.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA59TB89JN
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Cem Yalın Kılınç Bu kişi benim

Ahmet İmerci Bu kişi benim

Emrah Açan Bu kişi benim

Umut Canbek Bu kişi benim

Ulaş Akgün Bu kişi benim

Rabia Mihriban Kılınç Bu kişi benim

Nazım Karalezli Bu kişi benim

Nevres Hürriyet Aydoğan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2016
Gönderilme Tarihi 1 Aralık 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 3 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Kılınç, C. Y., İmerci, A., Açan, E., Canbek, U., vd. (2016). Dizde Ağrısız, Kronik Effüzyonun Önemli ve Az Karşılaşılan Bir Sebebi: Lipoma Arboresans. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Dergisi, 3(3), 22-25.
AMA Kılınç CY, İmerci A, Açan E, Canbek U, Akgün U, Kılınç RM, Karalezli N, Aydoğan NH. Dizde Ağrısız, Kronik Effüzyonun Önemli ve Az Karşılaşılan Bir Sebebi: Lipoma Arboresans. MMJ. Aralık 2016;3(3):22-25.
Chicago Kılınç, Cem Yalın, Ahmet İmerci, Emrah Açan, Umut Canbek, Ulaş Akgün, Rabia Mihriban Kılınç, Nazım Karalezli, ve Nevres Hürriyet Aydoğan. “Dizde Ağrısız, Kronik Effüzyonun Önemli Ve Az Karşılaşılan Bir Sebebi: Lipoma Arboresans”. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Dergisi 3, sy. 3 (Aralık 2016): 22-25.
EndNote Kılınç CY, İmerci A, Açan E, Canbek U, Akgün U, Kılınç RM, Karalezli N, Aydoğan NH (01 Aralık 2016) Dizde Ağrısız, Kronik Effüzyonun Önemli ve Az Karşılaşılan Bir Sebebi: Lipoma Arboresans. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Dergisi 3 3 22–25.
IEEE C. Y. Kılınç, “Dizde Ağrısız, Kronik Effüzyonun Önemli ve Az Karşılaşılan Bir Sebebi: Lipoma Arboresans”, MMJ, c. 3, sy. 3, ss. 22–25, 2016.
ISNAD Kılınç, Cem Yalın vd. “Dizde Ağrısız, Kronik Effüzyonun Önemli Ve Az Karşılaşılan Bir Sebebi: Lipoma Arboresans”. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Dergisi 3/3 (Aralık 2016), 22-25.
JAMA Kılınç CY, İmerci A, Açan E, Canbek U, Akgün U, Kılınç RM, Karalezli N, Aydoğan NH. Dizde Ağrısız, Kronik Effüzyonun Önemli ve Az Karşılaşılan Bir Sebebi: Lipoma Arboresans. MMJ. 2016;3:22–25.
MLA Kılınç, Cem Yalın vd. “Dizde Ağrısız, Kronik Effüzyonun Önemli Ve Az Karşılaşılan Bir Sebebi: Lipoma Arboresans”. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Dergisi, c. 3, sy. 3, 2016, ss. 22-25.
Vancouver Kılınç CY, İmerci A, Açan E, Canbek U, Akgün U, Kılınç RM, Karalezli N, Aydoğan NH. Dizde Ağrısız, Kronik Effüzyonun Önemli ve Az Karşılaşılan Bir Sebebi: Lipoma Arboresans. MMJ. 2016;3(3):22-5.