BibTex RIS Kaynak Göster

Spermatogonial Kök Hücre / Spermatogonial Stem Cell

Yıl 2017, Cilt: 4 Sayı: 1, 37 - 44, 01.04.2017

Öz

Özet Spermatogonial kök hücreler (SKH) testiste bulunan bir çeşit yetişkin kök hücre türüdür. Kendini yenileme ve farklanma kapasitesine sahip olan bu hücreler pluripotent özellikte olup yetişkindeki diğer kök hücreleri arasında gelecek nesile genetik olarak katkı sağlayacak tek hücre çeşidi olması özelliği ile eşsizdir. Son yıllarda deney hayvanları ve insan SKH’nin izolasyonu, karakterizasyonu ve transplantasyonu üzerine yapılan pek çok çalışma bu hücrelerin biyolojisini anlamayı sağlamış, reprodüktif ve rejeneratif tıptaki geniş kullanım alanlarına dikkat çekmiştir. Özellikle erkek infertilitesi tedavisi konusunda yapılmış olan araştırmalar umut vadeden niteliktedir. Ancak testiste bulunan SKH miktarının çok az olması hücre kültürü çalışmalarını daha önemli hale getirmektedir. Yüksek saflıkta ve canlılıkta hücreleri güvenli bir şekilde izole etmek ve nakledebilmek, karşılaşılan en büyük güçlükler olmakla birlikte bu süreçteki en önemli basamaklardır. İnsan SKH hattının geliştirilmesi ve kültürde tam bir başarı sağlanması yapılacak çalışmaları hızlandıracak ve daha farklı bir boyuta taşıyacaktır.

Yıl 2017, Cilt: 4 Sayı: 1, 37 - 44, 01.04.2017

Öz

Spermatogonial stem cells (SSC) found in male testis is a kind of adult stem cell. These pluripotent cells having self-renewal and differentiation capacity are unique since they genetically contribute to the next generation. Recent studies which have been done on the isolation, characterization and transplantation of SSCs enabled to understand SSC biology and its usage in reproductive and regenerative medicine. Especially studies related to male infertility are quite promising. However, the low amount of SSCs in the testis makes cell culture studies more crucial. Isolating and transplanting cells at high purity and vitality are the most difficult challenges but also the most important steps. Development of a steady and reliable human SSC line and having success in the culture will accelerate SSC studies.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA86FJ68CZ
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Sevinç Yanar

Şadiye Açıkgöz Bu kişi benim

Elvan Şahin Bu kişi benim

Aysun Sarıkaya Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Nisan 2017
Gönderilme Tarihi 1 Nisan 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 4 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Yanar, S., Açıkgöz, Ş., Şahin, E., Sarıkaya, A. (2017). Spermatogonial Kök Hücre / Spermatogonial Stem Cell. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Dergisi, 4(1), 37-44.
AMA Yanar S, Açıkgöz Ş, Şahin E, Sarıkaya A. Spermatogonial Kök Hücre / Spermatogonial Stem Cell. MMJ. Nisan 2017;4(1):37-44.
Chicago Yanar, Sevinç, Şadiye Açıkgöz, Elvan Şahin, ve Aysun Sarıkaya. “Spermatogonial Kök Hücre / Spermatogonial Stem Cell”. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Dergisi 4, sy. 1 (Nisan 2017): 37-44.
EndNote Yanar S, Açıkgöz Ş, Şahin E, Sarıkaya A (01 Nisan 2017) Spermatogonial Kök Hücre / Spermatogonial Stem Cell. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Dergisi 4 1 37–44.
IEEE S. Yanar, Ş. Açıkgöz, E. Şahin, ve A. Sarıkaya, “Spermatogonial Kök Hücre / Spermatogonial Stem Cell”, MMJ, c. 4, sy. 1, ss. 37–44, 2017.
ISNAD Yanar, Sevinç vd. “Spermatogonial Kök Hücre / Spermatogonial Stem Cell”. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Dergisi 4/1 (Nisan 2017), 37-44.
JAMA Yanar S, Açıkgöz Ş, Şahin E, Sarıkaya A. Spermatogonial Kök Hücre / Spermatogonial Stem Cell. MMJ. 2017;4:37–44.
MLA Yanar, Sevinç vd. “Spermatogonial Kök Hücre / Spermatogonial Stem Cell”. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Dergisi, c. 4, sy. 1, 2017, ss. 37-44.
Vancouver Yanar S, Açıkgöz Ş, Şahin E, Sarıkaya A. Spermatogonial Kök Hücre / Spermatogonial Stem Cell. MMJ. 2017;4(1):37-44.