TR
EN
Aziz Mahmut Hüdayi Divanı’nda Nefs Kavramı
Öz
Konu ve Amaç: Bu makale, Aziz Mahmut Hüdayi'nin Divanı'nda "Nefs" kavramını incelemektedir. Nefs, İslam düşüncesinde bireyin ruhsal durumları, benliği ve nefsani yönleriyle ilişkilidir. Makalenin amacı, Aziz Mahmut Hüdayi'nin eserlerinde bu kavramın nasıl ele alındığını, nefsin çeşitli halleri ve insanın nefsini arındırma yolundaki çabalarını anlamak ve yorumlamaktır.
Yöntem: Çalışma, metin çözümlemesi ve tasavvufi literatür taraması gibi nitel araştırma yöntemleriyle gerçekleştirilmiştir. Hüdayi'nin Divanı özelinde, nefs kavramının geçtiği dizeler incelenmiş ve bu dizeler, tasavvufi öğretilerle karşılaştırılmıştır. Ayrıca, literatürdeki nefs tanımları ve gelişim süreçleri üzerine de bir inceleme yapılmıştır.
Bulgular: Aziz Mahmut Hüdayi'nin Divanı'nda nefsin çeşitli halleri sıklıkla vurgulanmıştır. Nefs, başlangıçta bireyi kötü yola yönlendiren bir varlık olarak tanımlanmış, ancak zamanla manevi arınma ve nefsi terbiye etme sürecinin önemi üzerinde durulmuştur. Hüdayi'nin öğretilerinde, insanın nefsini arındırarak Allah'a yakınlaşması gerektiği ifade edilmiştir. Bunun yanında, nefsin farklı seviyeleri ve bu seviyeler arasındaki geçişler de Hüdayi'nin şiirlerinde yer bulmaktadır.
Sonuç: Makale, Aziz Mahmut Hüdayi'nin Divanı'ndaki nefs kavramının tasavvufi bakış açısıyla ele alındığını ve bu kavramın bireyin manevi yolculuğunda nasıl önemli bir yer tuttuğunu göstermektedir. Nefs, insanın en büyük engellerinden biri olarak tanımlanırken, aynı zamanda onun arınma sürecinde bir araç olarak da görülmektedir. Hüdayi'nin öğretileri, nefsin arındırılması yoluyla Allah'a yakınlaşmanın önemini vurgulamaktadır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Afşar, Habibe Nur. Tasavvufî Açıdan Üftâde ve Hüdayi Divanlarının Mukayesesi. Bolu: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 2022.
- Aydoğdu Sevim, Şura. Felsefe ve Psikoloji’de Nefs Kavramı. Bingöl: Bingöl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 2024.
- Balta, Sabri - Demirbağ, Ömer. “Aziz Mahmud Hüdâyî’nin Dîvân-ı İlâhîyat’ı ve Johann Wolfgang von Goethe’nin Doğu-Batı Dîvân’ında Allah Sevgisi”. Vankulu Sosyal Araștırmalar Dergisi 6 (2020), 137-164.
- Bulut, Hasan. “Tasavvufî Bir Bakış Açısıyla Nefis”. Mesned İlahiyat Araştırmaları Dergisi 11/1 (2020), 165-188.
- Coşkun, İbrahim. “Fahreddin er-Râzî’ye Göre Nefs (Ruh)’in Mahiyeti ve Ölüm Sonrası Durumu”. Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi Hakemli Dergi, 1-17.
- Çebi, Ali. İslâm Kültüründe Nefs Kavramı. Samsun: Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans, 2019.
- Gündüz, Muhammed Salih. Hadislerde Geçen Nefs Kelimesinin Anlam Tahlili. Kocaeli: Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 2024.
- Haliloviç, Saffet. ““İslam’da ‘Nefs’ Tezkiyesinin Önemi”. 504-505. Ankara: Kalem Neşriyat, 2017. İbiş, Fatih. “Kur’an Bağlamında Nefs Olgusu ve İnsanın Teo-Ontolojik Yapısı Üzerine Bir Deneme”. Toplum Bilimleri Dergisi, 235-246. Kurt, Hüseyin. “Mehmed Efendi’ye Göre Nefsin Mahiyeti ve Özellikleri”. Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 105-122. Tek, Abdürrezzak. “Aziz Mahmud Hüdâyî’nin Seyru Sülûk Anlayışı”. Aziz Mahmud Hüdâyî Uluslararası Sempozyum Bildirileri. C. 1. İstanbul: Üsküdar Belediye Başkanlığı Üsküdar Araştırmalar Merkezi Yayınları, 2006. Uludağ, Süleyman. Tasavvuf Terimleri Sözlüğü. Bursa: Kabalcı Yayınevi, 2011.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Tasavvuf
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Yayımlanma Tarihi
31 Aralık 2024
Gönderilme Tarihi
1 Aralık 2024
Kabul Tarihi
24 Aralık 2024
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2024 Cilt: 4 Sayı: 1
APA
Taşdemir Kuluç, M. (2024). Aziz Mahmut Hüdayi Divanı’nda Nefs Kavramı. MUTALAA, 4(1), 56-70. https://izlik.org/JA84MX27UD
AMA
1.Taşdemir Kuluç M. Aziz Mahmut Hüdayi Divanı’nda Nefs Kavramı. MUTALAA. 2024;4(1):56-70. https://izlik.org/JA84MX27UD
Chicago
Taşdemir Kuluç, Mine. 2024. “Aziz Mahmut Hüdayi Divanı’nda Nefs Kavramı”. MUTALAA 4 (1): 56-70. https://izlik.org/JA84MX27UD.
EndNote
Taşdemir Kuluç M (01 Aralık 2024) Aziz Mahmut Hüdayi Divanı’nda Nefs Kavramı. MUTALAA 4 1 56–70.
IEEE
[1]M. Taşdemir Kuluç, “Aziz Mahmut Hüdayi Divanı’nda Nefs Kavramı”, MUTALAA, c. 4, sy 1, ss. 56–70, Ara. 2024, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA84MX27UD
ISNAD
Taşdemir Kuluç, Mine. “Aziz Mahmut Hüdayi Divanı’nda Nefs Kavramı”. MUTALAA 4/1 (01 Aralık 2024): 56-70. https://izlik.org/JA84MX27UD.
JAMA
1.Taşdemir Kuluç M. Aziz Mahmut Hüdayi Divanı’nda Nefs Kavramı. MUTALAA. 2024;4:56–70.
MLA
Taşdemir Kuluç, Mine. “Aziz Mahmut Hüdayi Divanı’nda Nefs Kavramı”. MUTALAA, c. 4, sy 1, Aralık 2024, ss. 56-70, https://izlik.org/JA84MX27UD.
Vancouver
1.Mine Taşdemir Kuluç. Aziz Mahmut Hüdayi Divanı’nda Nefs Kavramı. MUTALAA [Internet]. 01 Aralık 2024;4(1):56-70. Erişim adresi: https://izlik.org/JA84MX27UD