Amaç ve Kapsam

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi, başta tıp tarihi ve etik, halk bilimi, sağlık sosyolojisi, folklorik tıp uygulamaları gibi konularda olmak üzere tıbbın ve sağlığın toplumsal-kültürel boyutları hakkında yapılan bilimsel içerikli çalışmaları yayımlayarak literatürdeki nitelikli bilimsel bilgi birikiminin artışına katkı sağlamayı amaç edinmiştir. Dergiye gönderilen makalelerin yayımlanıp yayımlanmayacağına, hakemler tarafından yapılan hızlı, nitelikli, çift kör değerlendirme süreci ile karar verilmektedir.   


Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi sadece elektronik ortamda yazı kabul etmektedir. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi’nde, amaç bölümündeki genel çerçeve içinde yer alan, Tıp tarihi ve etik, Halk bilimi, Sağlık sosyolojisi ve diğer tıbbi insan bilimleri, Temel Tıp Bilimleri, Cerrahi Tıp Bilimleri, Dahili Tıp Bilimleri, Eczacılık, Diş Hekimliği, Hemşirelik, Ebelik, Sağlık Yönetimi, Veteriner Hekimliği, İlk ve Acil Yardım, Sporcu Sağlığı, Acil Yardım ve Afet Yönetimi, Sosyal Hizmetler, Psikoloji ve Antropoloji gibi tıpla-sağlıkla ilgili süreçleri yürüten veya konu edinen alanlarda hazırlanmış araştırma, derleme, editöre mektup, editöryal yorum ve tartışma, folklorik metot ve ürün tanıtımı gibi nitelikli bilimsel yazı yayınlanmaktadır.
Dergiye gönderilen yazıların daha önce hiçbir yerde yayınlanmamış olması veya yayınlanmak üzere başka bir dergiye gönderilmemiş olması gerekmektedir. Eğer yazıda daha önce başka bir yerde (basılı/elektronik ortam) yayınlanmış alıntı, tablo, resim, çizim vb varsa, yazar bunlara ait yayın hakkını elinde bulunduran kişi veya kurumlardan yazılı izin almalı ve yazının içinde bu durum bildirilmelidir. Herhangi bir bilimsel toplantıda sunulmuş ve özetleri yayınlanmış çalışmalar, yazıda bu durumun belirtilmesi şartı ile kabul edilir.
Makale bilimsel değerlendirmeye alındıktan sonra başvuruda belirtilen yazar isim sırası esas alınır. Bu aşamadan sonra oluşabilecek değişiklikler, ancak yazıda katkısı bulunan bütün yazarların yazılı açıklamaları ve izinleri ile yapılabilir.
Makale başvurusu ve yayımlanması süreci için hiçbir işlem ücreti alınmaz.
YAZIM DİLİ
Derginin yazım dili Latin harfleri ile Türkçe ve İngilizcedir. Türkçe yazılarda Türk Dil Kurumunun Türkçe Sözlüğü ve ilgili tıbbi bölümlere ait terimler sözlüğü temel alınmalıdır. Gönderilen yazılardaki yazım ve dil bilgisi hataları, metnin içeriğine dokunmadan Yayın Kurulu tarafından düzeltilmektedir. İngilizce metinlerin İngilizce dil yeterliği olan (İngilizce eğitim veren fakülte bilim dalları, yeminli tercüman vb.) dil kontrolü ve düzeltildiğine dair sertifika verebilecek kurum ve kuruluştan yazılı belge eklemesi zorunludur.
Açık Erişim Politikası
Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi, önerilerin Türkçe çevirisi de dahil olmak üzere araştırma literatürüne ücretsiz erişimi teşvik eden Budapeşte Açık Erişim Girişimi ilkelerini desteklemektedir.
Bildirge, akademik literatüre açık erişimi, kullanıcıların tam metni okumasına, kaydetmesine, kopyalamasına, yazdırmasına, aramasına veya bağlantı vermesine, indeksleme için incelemesine, yazılım veya diğer yasal amaçlar için veri olarak kullanmasına izin veren internette ücretsiz erişim olarak tanımlar. Finansal, yasal veya teknik engeller olmadan. Bilgi paylaşımı bir kamu yararını temsil eder ve bilimin ilerlemesi için gereklidir. Bu nedenle, bu dergide yayınlanan makaleler, yazarından veya orijinal kaynaktan alıntı yapmak koşuluyla yazardan veya yayıncıdan izin almaksızın araştırmacıların ve diğer okuyucuların kullanımına açıktır. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi'ndeki makalelere arama motorları, web siteleri, bloglar ve diğer dijital platformlar aracılığıyla erişilebilir. Budapeşte Açık Erişim Girişimi ve yönergeleri hakkında ek ayrıntılar şu adreste bulunabilir; https://www.budapestopenaccessinitiative.org.
Açık Erişim Politikası, Budapeşte Açık Erişim Girişimi kurallarına dayanmaktadır. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi, yayınladığımız makalelere Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0) lisansını uygulamaktadır. Yazarlar makalelerini yayınlanmak üzere gönderdiğinde, CC BY-NC 4.0 lisansının çalışmalarına uygulanmasını kabul etmiş olurlar. Lisans ile ilgili bilgilere https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/ linkinden ulaşılabilir. Bu Açık Erişim lisansı kapsamında, yazar olarak, yazar ve orijinal kaynağa uygun şekilde atıfta bulunulduğu sürece, makalenin içeriğini herkesin ticari olmayan amaçlarla ücretsiz olarak kopyalayabileceğini, dağıtabileceğini veya yeniden kullanabileceğini kabul eder.

Yayımlanma Ayları
Ocak Mayıs Eylül
Creative Commons Lisansı
                                                                            Bu Dergi Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License ile lisanslanmıştır.

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin süreli bilimsel yayınıdır. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.  Makalelerin sorumlulukları yazarlara aittir 

Kapak 

Ayşegül Tuğuz

İlter Uzel’inDioskorides ve Öğrencisi adlı eserinden 

Adres

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik  Anabilim Dalı Çiftlikköy Kampüsü

Yenişehir/ Mersin