Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

Geçmişte ve Günümüzde Lycium barbarum L.’un Kullanım Alanları

Yıl 2023, , 14 - 18, 27.01.2023
https://doi.org/10.31020/mutftd.1175125

Öz

Solanaceae familyasına ait özellikle Lycium barbarum L. türünün meyvesi olarak bilinen “Goji berry”, besin değerinin yüksek olması sebebiyle son yıllarda ‘‘süper meyve’’ adıyla oldukça popüler hale gelmiştir. L. barbarum çalı formunda çok yıllık bir bitkidir. Meyveleri tatlı ve keskin bir tada sahip, yaklaşık 2 cm derinliğinde elips şeklinde turuncu-kırmızı renkli yumuşak bir yapıya sahiptir. 2000 yılı aşkın süredir Çin ve Tibet’te geleneksel tıp ve gıda alanında kullanılan bitkinin kök, kabuk ve meyvelerinden tıbbi ilaçlar yapıldığı, yapraklarının ve tohumlarının da bazı şifalı bitkilerden bahseden kitaplarda yer aldığı anlatılmaktadır. Tibet’te yerliler tarafından ömrü uzattığı düşünülmekte ve ‘‘mutluluğun meyvesi’’ adıyla da bilinmektedir. Bitkinin dünyada “kurt üzümü” adıyla da bilinen meyveleri polisakkarit kompleksleri, karotenoidler, fenilpropanoidler gibi yüksek biyolojik aktiviteye sahip birçok bileşik grubu içermektedir. Bitkinin kurutulmuş meyveleri direkt tüketildiği gibi bitki çayı, meyve suyu, şarap, tentür yapımında ve yemeklerde olmak üzere dünyada farklı kullanımları bulunmaktadır. Bu çalışmada ise L. barbarum bitkisinin geleneksel kullanım alanları ile ilgili bilgiler derlenmiştir.

Teşekkür

Yazarlar makalede yer alan L. barbarum fotoğraflarını bizlere ulaştıran Dr. Erdal Sönmez’e teşekkür ederler.

Kaynakça

  • 1. Göktaş Ö, Gıdık B. Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Kullanım Alanları. BUFBD 2019;2(1):136-142.
  • 2. Oğuz HI, Erdoğan O. A Study on the Development Performances of Goji Berry (Lycium barbarum L.) Varieties. Fresenius Environ Bull 2016;25(12):5581-5586.
  • 3. Engin MS, Kalkan S, Otağ MR. Goji berry (Lycium barbarum L.) Meyvesinin Farklı Çözgenlerden Elde Edilen Ekstratlarının Toplam Fenolik İçerikleri ile Antioksidan ve Antimikrobiyal Aktivitelerinin Karşılaştırılması. J Anatol Environ Animal Sci 2019;4(3):359-365.
  • 4. Sağlam K. The Effects of Goji Berry (Lycium barbarum L.) Fruits on Anxiety, Depression, and Memory, Abant İzzet Baysal University The Graduate School of Natural and Applied Sciences, Master of Science, Bolu, 2015.
  • 5. Shahrajabian MH, et al. A Review of Three Ancient Chinese Herbs, Goji Berry, Ginger and Ginseng in Pharmacological and Modern Science. J Biol Environ Sci 2019;13(39):161-171.
  • 6. Sun W, Shahrajabian MH, Cheng Q. Therapeutic Roles of Goji Berry and Ginseng in Traditional Chinese. Journal of Nutrition and Food Security 2019;4(4):293-305.
  • 7. Cardoso MAP, et al. Biological Effects of Goji Berry and the Association with New Industrial Applications: A Review. Food Rev Int 2021;1-18.
  • 8. Güner, A. Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Lycium L. In: Güner A, Aslan S, Ekim T, Vural M, Babaç MT, editors. İstanbul: Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora araştırmaları Derneği Yayını; 2012. pp:872-873.
  • 9. Shah T, Bule M, Niaz K. Goji Berry (Lycium barbarum)-A Superfood. Plant and Algae Extracts 2019;257-264.
  • 10. Shahrajabian MH, Sun W, Cheng Q. A Short Review of Goji Berry, Ginger, Ginseng and Astragalus in Traditional Chinese and Asian Medicine. BSJ Health Sci 2020;3(2):36-45.
  • 11. Wu DT, et al. Review of the structural characterization, quality evaluation, and industrial application of Lycium barbarum polysaccharides. Trends Food Sci Technol 2018;79:171-183.
  • 12. Amagase H, Farnsworth NR. A review of botanical characteristics, phytochemistry, clinical relevance in efficacy and safety of Lycium barbarum fruit (Goji). Food Res Int 2011;44:1702-1717.
  • 13. Oğuz HI, ve ark. Dünyada ve Türkiye’de Kurt Üzümü Yetiştiriciliğine Genel Bir Bakış. Bahçe 2019;48(1):225-236.
  • 14. Gao Y, et al. Lycium Barbarum: A Traditional Chinese Herb and A Promising Anti-Aging Agent. Aging Dis 2017;8(6):778-791.
  • 15. Çatav N, Pırlak L. A Research on Adaptation of Goji Berry (Lycium barbarum L.) in the Konya Conditions. Alatarım 2020;19(1):1-8.
  • 16. Pai PG, et al. Evaluation of Diuretic Effect of Lycium barbarum Linn. (Goji Berry) in Rats. Int J Pharm Sci 2014;5(4):1411-1415.
  • 17. Kulczynski B, Michalowska G. A, Goji Berry (Lycium barbarum): Composition and Health Effects – a Review. Pol J Food Nutr Scı 2016; 66(2):67-75.
  • 18. Dong JZ, Lu YD, Wang Y. Analysis of Flavonoids from Leaves of Cultivated Lycium barbarum L. Plant Foods Hum Nutr 2009;64:199-204.
  • 19. Öz M. Bir Fonksiyonel Besin Olan Kurt Üzümünün Sağlık Üzerine Yararları: Bir Gözden Geçirme. Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi 2018;2(3):166-172.
  • 20. Yao X. Phytochemical and Biological Studies of Lycium Medicinal Plants. Chemistry & Biodiversity 2011;8:976-1010.
  • 21. Tubives.com [Internet]: Lycium barbarum L., Turkish plants data service. [cited 2022 Jul 19]. Available from: http://www.tubives.com/
  • 22. Kosar M, et al. Determination of the Free Radical Scavenging Activity of Lycium Extracts. Chem Nat Compd 2003;39(6):531-35.
  • 23. Mocan A et al, Antioxidant, Antimicrobial Effects and Phenolic Profile of Lycium barbarum L. Flowers. Molecules 2015;20:15060-15071.
  • 24. Çelik H, Çetin Yayla F. Süper Meyve ‘‘Goji Berry’’ (Kurt Üzümü). Köyüm Aylık Bitkisel Üretim ve Hayvancılık Dergisi 2017;76-80.
  • 25. Gıda Olarak Kullanılabilecek Bitkiler Komisyonu. Lycium barbarum L.’nin Meyve Kısmının Gıdalarda Kullanımının Güvenilirliğinin Değerlendirilmesi Hakkında Bilimsel Görüş. Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü- Risk Değerlendirme Daire Başkanlığı 2017;1-23.
  • 26. Koçyiğit E, Sanlier N. A Review of Composition and Health Effects of Lycium barbarum. IJCM 2017;1(1):1-9.
  • 27. Potterat OG. Phytochemistry, pharmacology and safety in the perspective of traditional uses and recent popularity. Planta Med 2010;76(1):7-19..
  • 28. Amagase H, Farnsworth NR. A review of botanical characteristics, phytochemistry, clinical relevance in efficacy and safety of Lycium barbarum fruit (Goji). Food Res Int 2011;44(7):1702-1717.

Past and Present Usage Areas of Lycium barbarum L.

Yıl 2023, , 14 - 18, 27.01.2023
https://doi.org/10.31020/mutftd.1175125

Öz

"Goji berry", which is known as the fruit of the Lycium barbarum L. species belonging to the Solanaceae family, has become very popular in recent years as the "super fruit" due to its high nutritional value. L. barbarum is a perennial herb in the form of a bush. Its fruits have a sweet and sharp taste, a soft structure of orange-red color in elliptical shape, about 2 cm deep. It is explained that medicinal drugs are made from the roots, bark, and fruits of the plant, which has been used in traditional medicine and food in China and Tibet for more than 2000 years, and its leaves and seeds are included in some medicinal plant books. It is thought to prolong life by the locals in Tibet and is also known as the “fruit of happiness The fruits of the plant, also known as “wolfberry” in the World, contain many compounds with high biological activity such as polysaccharide complexes, carotenoids, phenylpropanoids. As the dried fruits of the plant are consumed directly, they have different uses in the world such as making herbal tea, fruit juice, wine, tincture and cooking. In this study, knowledge about the traditional usages of the L. barbarum plant has been compiled.

Kaynakça

  • 1. Göktaş Ö, Gıdık B. Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Kullanım Alanları. BUFBD 2019;2(1):136-142.
  • 2. Oğuz HI, Erdoğan O. A Study on the Development Performances of Goji Berry (Lycium barbarum L.) Varieties. Fresenius Environ Bull 2016;25(12):5581-5586.
  • 3. Engin MS, Kalkan S, Otağ MR. Goji berry (Lycium barbarum L.) Meyvesinin Farklı Çözgenlerden Elde Edilen Ekstratlarının Toplam Fenolik İçerikleri ile Antioksidan ve Antimikrobiyal Aktivitelerinin Karşılaştırılması. J Anatol Environ Animal Sci 2019;4(3):359-365.
  • 4. Sağlam K. The Effects of Goji Berry (Lycium barbarum L.) Fruits on Anxiety, Depression, and Memory, Abant İzzet Baysal University The Graduate School of Natural and Applied Sciences, Master of Science, Bolu, 2015.
  • 5. Shahrajabian MH, et al. A Review of Three Ancient Chinese Herbs, Goji Berry, Ginger and Ginseng in Pharmacological and Modern Science. J Biol Environ Sci 2019;13(39):161-171.
  • 6. Sun W, Shahrajabian MH, Cheng Q. Therapeutic Roles of Goji Berry and Ginseng in Traditional Chinese. Journal of Nutrition and Food Security 2019;4(4):293-305.
  • 7. Cardoso MAP, et al. Biological Effects of Goji Berry and the Association with New Industrial Applications: A Review. Food Rev Int 2021;1-18.
  • 8. Güner, A. Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Lycium L. In: Güner A, Aslan S, Ekim T, Vural M, Babaç MT, editors. İstanbul: Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora araştırmaları Derneği Yayını; 2012. pp:872-873.
  • 9. Shah T, Bule M, Niaz K. Goji Berry (Lycium barbarum)-A Superfood. Plant and Algae Extracts 2019;257-264.
  • 10. Shahrajabian MH, Sun W, Cheng Q. A Short Review of Goji Berry, Ginger, Ginseng and Astragalus in Traditional Chinese and Asian Medicine. BSJ Health Sci 2020;3(2):36-45.
  • 11. Wu DT, et al. Review of the structural characterization, quality evaluation, and industrial application of Lycium barbarum polysaccharides. Trends Food Sci Technol 2018;79:171-183.
  • 12. Amagase H, Farnsworth NR. A review of botanical characteristics, phytochemistry, clinical relevance in efficacy and safety of Lycium barbarum fruit (Goji). Food Res Int 2011;44:1702-1717.
  • 13. Oğuz HI, ve ark. Dünyada ve Türkiye’de Kurt Üzümü Yetiştiriciliğine Genel Bir Bakış. Bahçe 2019;48(1):225-236.
  • 14. Gao Y, et al. Lycium Barbarum: A Traditional Chinese Herb and A Promising Anti-Aging Agent. Aging Dis 2017;8(6):778-791.
  • 15. Çatav N, Pırlak L. A Research on Adaptation of Goji Berry (Lycium barbarum L.) in the Konya Conditions. Alatarım 2020;19(1):1-8.
  • 16. Pai PG, et al. Evaluation of Diuretic Effect of Lycium barbarum Linn. (Goji Berry) in Rats. Int J Pharm Sci 2014;5(4):1411-1415.
  • 17. Kulczynski B, Michalowska G. A, Goji Berry (Lycium barbarum): Composition and Health Effects – a Review. Pol J Food Nutr Scı 2016; 66(2):67-75.
  • 18. Dong JZ, Lu YD, Wang Y. Analysis of Flavonoids from Leaves of Cultivated Lycium barbarum L. Plant Foods Hum Nutr 2009;64:199-204.
  • 19. Öz M. Bir Fonksiyonel Besin Olan Kurt Üzümünün Sağlık Üzerine Yararları: Bir Gözden Geçirme. Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi 2018;2(3):166-172.
  • 20. Yao X. Phytochemical and Biological Studies of Lycium Medicinal Plants. Chemistry & Biodiversity 2011;8:976-1010.
  • 21. Tubives.com [Internet]: Lycium barbarum L., Turkish plants data service. [cited 2022 Jul 19]. Available from: http://www.tubives.com/
  • 22. Kosar M, et al. Determination of the Free Radical Scavenging Activity of Lycium Extracts. Chem Nat Compd 2003;39(6):531-35.
  • 23. Mocan A et al, Antioxidant, Antimicrobial Effects and Phenolic Profile of Lycium barbarum L. Flowers. Molecules 2015;20:15060-15071.
  • 24. Çelik H, Çetin Yayla F. Süper Meyve ‘‘Goji Berry’’ (Kurt Üzümü). Köyüm Aylık Bitkisel Üretim ve Hayvancılık Dergisi 2017;76-80.
  • 25. Gıda Olarak Kullanılabilecek Bitkiler Komisyonu. Lycium barbarum L.’nin Meyve Kısmının Gıdalarda Kullanımının Güvenilirliğinin Değerlendirilmesi Hakkında Bilimsel Görüş. Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü- Risk Değerlendirme Daire Başkanlığı 2017;1-23.
  • 26. Koçyiğit E, Sanlier N. A Review of Composition and Health Effects of Lycium barbarum. IJCM 2017;1(1):1-9.
  • 27. Potterat OG. Phytochemistry, pharmacology and safety in the perspective of traditional uses and recent popularity. Planta Med 2010;76(1):7-19..
  • 28. Amagase H, Farnsworth NR. A review of botanical characteristics, phytochemistry, clinical relevance in efficacy and safety of Lycium barbarum fruit (Goji). Food Res Int 2011;44(7):1702-1717.
Toplam 28 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Klinik Tıp Bilimleri
Bölüm Derleme
Yazarlar

Fatma Gül Delimustafaoğlu 0000-0002-9954-6534

Ayşe Baldemir Kılıç 0000-0003-2473-4837

Yayımlanma Tarihi 27 Ocak 2023
Gönderilme Tarihi 14 Eylül 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023

Kaynak Göster

APA Delimustafaoğlu, F. G., & Baldemir Kılıç, A. (2023). Geçmişte ve Günümüzde Lycium barbarum L.’un Kullanım Alanları. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi Ve Folklorik Tıp Dergisi, 13(1), 14-18. https://doi.org/10.31020/mutftd.1175125
AMA Delimustafaoğlu FG, Baldemir Kılıç A. Geçmişte ve Günümüzde Lycium barbarum L.’un Kullanım Alanları. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. Ocak 2023;13(1):14-18. doi:10.31020/mutftd.1175125
Chicago Delimustafaoğlu, Fatma Gül, ve Ayşe Baldemir Kılıç. “Geçmişte Ve Günümüzde Lycium Barbarum L.’un Kullanım Alanları”. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi Ve Folklorik Tıp Dergisi 13, sy. 1 (Ocak 2023): 14-18. https://doi.org/10.31020/mutftd.1175125.
EndNote Delimustafaoğlu FG, Baldemir Kılıç A (01 Ocak 2023) Geçmişte ve Günümüzde Lycium barbarum L.’un Kullanım Alanları. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi 13 1 14–18.
IEEE F. G. Delimustafaoğlu ve A. Baldemir Kılıç, “Geçmişte ve Günümüzde Lycium barbarum L.’un Kullanım Alanları”, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi, c. 13, sy. 1, ss. 14–18, 2023, doi: 10.31020/mutftd.1175125.
ISNAD Delimustafaoğlu, Fatma Gül - Baldemir Kılıç, Ayşe. “Geçmişte Ve Günümüzde Lycium Barbarum L.’un Kullanım Alanları”. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi 13/1 (Ocak 2023), 14-18. https://doi.org/10.31020/mutftd.1175125.
JAMA Delimustafaoğlu FG, Baldemir Kılıç A. Geçmişte ve Günümüzde Lycium barbarum L.’un Kullanım Alanları. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. 2023;13:14–18.
MLA Delimustafaoğlu, Fatma Gül ve Ayşe Baldemir Kılıç. “Geçmişte Ve Günümüzde Lycium Barbarum L.’un Kullanım Alanları”. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi Ve Folklorik Tıp Dergisi, c. 13, sy. 1, 2023, ss. 14-18, doi:10.31020/mutftd.1175125.
Vancouver Delimustafaoğlu FG, Baldemir Kılıç A. Geçmişte ve Günümüzde Lycium barbarum L.’un Kullanım Alanları. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. 2023;13(1):14-8.
Creative Commons Lisansı
                                                                            Bu Dergi Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License ile lisanslanmıştır.

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin süreli bilimsel yayınıdır. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.  Makalelerin sorumlulukları yazarlara aittir 

Kapak 

Ayşegül Tuğuz

İlter Uzel’inDioskorides ve Öğrencisi adlı eserinden 

Adres

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik  Anabilim Dalı Çiftlikköy Kampüsü

Yenişehir/ Mersin