Araştırma Makalesi

Osmaniye’nin Yakın Dönem Sağlık Tarihinin Üç Önemli Figürü: Aktar Çolak Şaban, Dr. Mahmut Kobaner, Ecz. Hüseyin Dartar

Cilt: 14 Sayı: 2 31 Mayıs 2024
PDF İndir
TR EN

Osmaniye’nin Yakın Dönem Sağlık Tarihinin Üç Önemli Figürü: Aktar Çolak Şaban, Dr. Mahmut Kobaner, Ecz. Hüseyin Dartar

Öz

Amaç: Bu çalışmada tarihin köklü medeniyetlerinden beslenen, tıp tarihi açısından önemi dünyaca bilinen Çukurova’nın az bilinen bir bölgesi olan Osmaniye’nin Cumhuriyet sonrası dönemde sağlık hizmetlerine katkılarıyla dikkat çeken Aktar Çolak Şaban, Dr. Mahmut Kobaner ve Ecz. Hüseyin Dartar ele alınacaktır. Bu bağlamda elde edilen kaynaklar ışığında, bu üç kişinin sağlık alanındaki hizmetlerinden yola çıkılarak Osmaniye’nin 2000’li yılların başına kadar sağlık geçmişi tıp evrimi bakış açısıyla değerlendirilecektir. Yöntem: Çalışma sözlü tarih ve literatür araştırması olarak tasarlanmıştır. Mayıs 2023-Eylül 2023 arasında gerçekleştirilmiştir. Birincil kaynaklara ulaşılarak öncelikle araştırmaya konu olan figürlerin özgeçmişleri öğrenilmiş, eğitim ve meslek yaşamlarına ait belgeler ve fotoğraflar temin edilmiştir. İkincil kaynaklara ulaşmak için Adana ve Osmaniye Sağlık Müdürlükleri ve Tabip Odalarının yanında Osmaniye’nin yerel gazetelerinin döneme ilişkin arşivler ilgili kişilere ulaşılarak sorgulanmış, bunun yanında kapsamlı bir alanyazın taraması yapılmıştır. Zaman, mekân ve kişiler temelinde Osmaniye’nin yakın dönem sağlık tarihi evrimsel bir yaklaşımla değerlendirilmiştir. Bulgular: Aktar Çolak Şaban, Dr. Mahmut Kobaner ve Ecz. Hüseyin Dartar’ın kısa kaynak kişilerin aktardıkları bilgiler ışığında özgeçmişleri oluşturulmuştur. Ayrıca kaynak kişiler aracılığı ile temin edilen araştırmaya konu olan figürlerin eğitim ve meslek yaşamına dair diplomalar, kaşeler, reçeteler, fotoğraflar ve ilgili belgeler kullanılarak tartışılmıştır. Sonuç: Verdikleri sağlık hizmetleriyle bölgede birer değer olarak kabul edilen bu üç önemli figür, sağlık meslek mensuplarının etik değerlerini tarihten günümüze taşımış, rol model olmuş, mesleki anlamda güçlü bir etkileşim ve iş birliği ile halk sağlığını geliştirmiş, kendilerine has özellikleriyle toplumun gönlüne girmiş ve Osmaniye’nin yakın dönem sağlık tarihine isimlerini yazdırmışlardır.

Anahtar Kelimeler

Destekleyen Kurum

Bu araştırmayı destekleyen herhangi bir kurum ya da kuruluş bulunmamaktadır.

Etik Beyan

Bu araştırmada herhangi bir çıkar çatışması bulunmamaktadır.

Teşekkür

Ecz. Serap Özagil, Ecz. İlhan Dartar, İngilizce öğretmeni Necdet Arı, Ahmet Erkmen (Osmaniye Hasret Gazetesi), Ali Cihangir (Osmaniye Akdeniz Gazetesi) ve Hasan Kılıç’a (Osmaniye Hasret Gazetesi) araştırma kapsamında bizlere sundukları bilgi ve belgelerden dolayı teşekkür ederiz.

Kaynakça

  1. 1. Uygur SH, et al. İlk Çağlardan Günümüze Çukurova Tıp Tarihi. 1. Baskı. (Uygur SH, Ökten Aİ, eds.). Karahan Kitabevi; 2016.
  2. 2. Uygur SH. Anavarzalı Hekim Dioskorides ve Dünyanın En Eski Sistemetik Tıp Kitabı. In: Uygur SH, Ökten Aİ, eds. İlk Çağlardan Günümüze Çukurova Tıp Tarihi. 1. Baskı. Karahan; 2016:43-49.
  3. 3. Çakmak HB, Köken AH. Medical Therapies for Cataracts in Dioscori des ’ De Materia Medica. ea J 2016;8(June):121-133.
  4. 4. Uygur SH. Ölümsüzlük Efsaneleri ve Lokman Hekim. In: Uygur SH, Ökten Aİ, eds. İlk Çağlardan Günümüze Çukurova Tıp Tarihi. 1. Baskı. Adana: Karahan Kitabevi; 2016:134-138.
  5. 5. Baytop T. Türkiye’de Bitkiler Ile Tedavi, Geçmişte ve Bugün. 2. Baskı. Ankara: Nobel Tıp Kitabevi; 1999.
  6. 6. Şehsuvaroğlu BN. Eczacılık Tarihi Dersleri. İstanbul: Hüsnütabiat Matbaası; 1970.
  7. 7. Demirci Kayıran S, Kırıcı S. Adana (Türkiye) Aktarlarında Tedavi Amacıyla Satılan Bitkisel Droglar. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Derg 2019;22(2):183-192. doi:10.18016/ksutarimdoga.vi.485805
  8. 8. Çelmeoğlu N. Adana Tıbbında Çerçi Kültürü. In: Uygur SH, Ökten Aİ, eds. İlk Çağlardan Günümüze Çukurova Tıp Tarihi. 1. Baskı. Adana: Karahan Kitabevi; 2016:96-101.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Biyografi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Erken Görünüm Tarihi

29 Mayıs 2024

Yayımlanma Tarihi

31 Mayıs 2024

Gönderilme Tarihi

9 Ocak 2024

Kabul Tarihi

12 Mart 2024

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2024 Cilt: 14 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Köken, A. H., Öztan, M., Kobaner, M. G., & Şahinoğlu, S. (2024). Osmaniye’nin Yakın Dönem Sağlık Tarihinin Üç Önemli Figürü: Aktar Çolak Şaban, Dr. Mahmut Kobaner, Ecz. Hüseyin Dartar. Lokman Hekim Dergisi, 14(2), 305-317. https://doi.org/10.31020/mutftd.1416863
AMA
1.Köken AH, Öztan M, Kobaner MG, Şahinoğlu S. Osmaniye’nin Yakın Dönem Sağlık Tarihinin Üç Önemli Figürü: Aktar Çolak Şaban, Dr. Mahmut Kobaner, Ecz. Hüseyin Dartar. Lokman Hekim Dergisi. 2024;14(2):305-317. doi:10.31020/mutftd.1416863
Chicago
Köken, Arif Hüdai, Meltem Öztan, Mehmet Gazi Kobaner, ve Serap Şahinoğlu. 2024. “Osmaniye’nin Yakın Dönem Sağlık Tarihinin Üç Önemli Figürü: Aktar Çolak Şaban, Dr. Mahmut Kobaner, Ecz. Hüseyin Dartar”. Lokman Hekim Dergisi 14 (2): 305-17. https://doi.org/10.31020/mutftd.1416863.
EndNote
Köken AH, Öztan M, Kobaner MG, Şahinoğlu S (01 Mayıs 2024) Osmaniye’nin Yakın Dönem Sağlık Tarihinin Üç Önemli Figürü: Aktar Çolak Şaban, Dr. Mahmut Kobaner, Ecz. Hüseyin Dartar. Lokman Hekim Dergisi 14 2 305–317.
IEEE
[1]A. H. Köken, M. Öztan, M. G. Kobaner, ve S. Şahinoğlu, “Osmaniye’nin Yakın Dönem Sağlık Tarihinin Üç Önemli Figürü: Aktar Çolak Şaban, Dr. Mahmut Kobaner, Ecz. Hüseyin Dartar”, Lokman Hekim Dergisi, c. 14, sy 2, ss. 305–317, May. 2024, doi: 10.31020/mutftd.1416863.
ISNAD
Köken, Arif Hüdai - Öztan, Meltem - Kobaner, Mehmet Gazi - Şahinoğlu, Serap. “Osmaniye’nin Yakın Dönem Sağlık Tarihinin Üç Önemli Figürü: Aktar Çolak Şaban, Dr. Mahmut Kobaner, Ecz. Hüseyin Dartar”. Lokman Hekim Dergisi 14/2 (01 Mayıs 2024): 305-317. https://doi.org/10.31020/mutftd.1416863.
JAMA
1.Köken AH, Öztan M, Kobaner MG, Şahinoğlu S. Osmaniye’nin Yakın Dönem Sağlık Tarihinin Üç Önemli Figürü: Aktar Çolak Şaban, Dr. Mahmut Kobaner, Ecz. Hüseyin Dartar. Lokman Hekim Dergisi. 2024;14:305–317.
MLA
Köken, Arif Hüdai, vd. “Osmaniye’nin Yakın Dönem Sağlık Tarihinin Üç Önemli Figürü: Aktar Çolak Şaban, Dr. Mahmut Kobaner, Ecz. Hüseyin Dartar”. Lokman Hekim Dergisi, c. 14, sy 2, Mayıs 2024, ss. 305-17, doi:10.31020/mutftd.1416863.
Vancouver
1.Arif Hüdai Köken, Meltem Öztan, Mehmet Gazi Kobaner, Serap Şahinoğlu. Osmaniye’nin Yakın Dönem Sağlık Tarihinin Üç Önemli Figürü: Aktar Çolak Şaban, Dr. Mahmut Kobaner, Ecz. Hüseyin Dartar. Lokman Hekim Dergisi. 01 Mayıs 2024;14(2):305-17. doi:10.31020/mutftd.1416863
Creative Commons Lisansı
                                                                            Bu Dergi Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License ile lisanslanmıştır.

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin süreli bilimsel yayınıdır. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.  Makalelerin sorumlulukları yazarlara aittir 

Kapak 

Ayşegül Tuğuz

İlter Uzel’inDioskorides ve Öğrencisi adlı eserinden 

Adres

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik  Anabilim Dalı Çiftlikköy Kampüsü

Yenişehir/ Mersin