Monografi

Obstetrik Alanda Simülasyon Maketleri ve Ebelik Eğitiminde Öncü Bir İsim: Ebe Angélique-Marguerite le Boursier du Coudray

Cilt: 14 Sayı: 3 30 Eylül 2024
PDF İndir
TR EN

Obstetrik Alanda Simülasyon Maketleri ve Ebelik Eğitiminde Öncü Bir İsim: Ebe Angélique-Marguerite le Boursier du Coudray

Öz

Amaç: Kökleri derinlerde ve güçlü olan ebelik mesleği tarihinde, iz bırakan önemli kimlikler bulunmaktadır. Bu kimliklerde biri de Angélique-Marguerite Le Boursier du Coudray ya da daha yaygın adıyla Madame du Coudray’dır. Bu çalışmada ebelik mesleği ve obstetri alanına önemli katkıları bulunan Madame du Coudray’in başarılı çalışmalarını ve eserlerini tanıtmak amaçlanmıştır. Yöntem: İlgili literatür taranmış ve Madame du Coudray ile ilgili veriler elde edilmiştir. Madame du Coudray'in doğum simülatörü fotoğrafı Musée Flaubert et d'histoire de la médecine, Réunion des musées Métropole Rouen Normandie'den yazılı izin alınarak kullanılmıştır. Bulgular: Madame du Coudray obstetri tarihinde yerini almış ve Kralın ebesi unvanıyla Fransa’ya önemli hizmetler sunmuş ünlü bir ebedir. On sekizinci yüzyılda Fransa’da günümüzde de kullanılmaya devam eden teori ve pratiği birleştirdiği eğitim modelini geliştirmiştir. Madame du Coudray’in eserleri içinde en önemlisi olarak atfedilen “Phantom, La Machine” adlı eseri, günümüz simülasyon maketlerinin ve simülasyon eğitiminin öncüsü olmuştur. Ayrıca simülasyon eğitimini teoriğe uyarladığı diğer bir önemli eseri Doğum Sanatının Özeti (Abrégé de l'Art des Accouchements) adlı obstetri kitabıdır. Bu kitapta kullanılan basım teknikleri, görseller ve önemli teorik bilgileri yazıldığı dönem için önemli yenilikçi özellikler göstermektedir. Sonuç: Ebe Madame du Coudray obstetrik alanda yaptığı başarılı çalışmaları ile geliştirdiği eğitim modeli ve bıraktığı eserleri ile günümüz yenilik ve gelişmelerinin altyapısını hazırlayan önemli bir tarihi kimliktir. Madame du Coudray gibi ebelik mesleği tarihinde mesleğin gücünü ve önemini ortaya çıkaran önemli kimliklerin Türkçe literatüre kazandırılması ebelik tarihi literatürüne katkı sağlayacaktır.

Anahtar Kelimeler

Teşekkür

Musée Flaubert et d’histoire de la médecine, Réunion des musées Métropole Rouen Normandie ile yapılan yazışma sürecinde Dr. Leyla Haliloğlu’na ve Uzm. Öğretmen Devrim Rüya ÖVER’e katkıları ve önerileri için teşekkür ederim.

Kaynakça

  1. 1. Yücel U, Akın B, Tamer Ş. Toplum ve sağlığı kavramı ve toplum sağlığında ebenin yeri. In: Özentürk MG, Yücel U, Meseri R, editors. Ebelik ve toplum sağlığı. Ankara Nobel Tıp Kitapevi; 2019.pp:3-14.
  2. 2. Yılmaz SD, Aksoy YE. Ebelik eğitiminin dünyadaki durumu. Ebelik ve Sağlık Bilimleri Dergisi 2019;1(1):26-31.
  3. 3. Hazar HU, Gültekin S. Ebelik eğitiminde simülasyon kullanımı. Yaşam Bilimleri 2019;14(3):74-83.
  4. 4. Bender TH, et al: Improvement of maternal and newborn health through midwifery. The Lancet 2014;384:1226-35.
  5. 5. Le Lous M, Baxter J, Nyangoh Timoh K. Madame Angélique du Coudray: Pioneer of medical simulation and unsung hero. Journal of Gynecology Obstetrics and Human Reproduction 2022;52(2):4.
  6. 6. Stachniak E. The king's midwife and the school of mirrors. Herizons 2022;36(3):18-19,21.
  7. 7. Forster E. Review of The King’s Midwife: A History and Mystery of Madame du Coudray, by N.R. Gelbart] Bulletin of the History of Medicine 1999;73(3):503–4.
  8. 8. Carty E. Educating midwives with the world’s first simulator: Madame du Coudray’s eighteenth century mannequin. Canadian Journal of Midwifery Research and Practice 2010;9(1):11.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Ebelik (Diğer)

Bölüm

Monografi

Yayımlanma Tarihi

30 Eylül 2024

Gönderilme Tarihi

13 Haziran 2024

Kabul Tarihi

20 Eylül 2024

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2024 Cilt: 14 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA
Yücel, U., & Erçek Karcı, A. (2024). Obstetrik Alanda Simülasyon Maketleri ve Ebelik Eğitiminde Öncü Bir İsim: Ebe Angélique-Marguerite le Boursier du Coudray. Lokman Hekim Dergisi, 14(3), 433-440. https://doi.org/10.31020/mutftd.1500387
AMA
1.Yücel U, Erçek Karcı A. Obstetrik Alanda Simülasyon Maketleri ve Ebelik Eğitiminde Öncü Bir İsim: Ebe Angélique-Marguerite le Boursier du Coudray. Lokman Hekim Dergisi. 2024;14(3):433-440. doi:10.31020/mutftd.1500387
Chicago
Yücel, Ummahan, ve Aynur Erçek Karcı. 2024. “Obstetrik Alanda Simülasyon Maketleri ve Ebelik Eğitiminde Öncü Bir İsim: Ebe Angélique-Marguerite le Boursier du Coudray”. Lokman Hekim Dergisi 14 (3): 433-40. https://doi.org/10.31020/mutftd.1500387.
EndNote
Yücel U, Erçek Karcı A (01 Eylül 2024) Obstetrik Alanda Simülasyon Maketleri ve Ebelik Eğitiminde Öncü Bir İsim: Ebe Angélique-Marguerite le Boursier du Coudray. Lokman Hekim Dergisi 14 3 433–440.
IEEE
[1]U. Yücel ve A. Erçek Karcı, “Obstetrik Alanda Simülasyon Maketleri ve Ebelik Eğitiminde Öncü Bir İsim: Ebe Angélique-Marguerite le Boursier du Coudray”, Lokman Hekim Dergisi, c. 14, sy 3, ss. 433–440, Eyl. 2024, doi: 10.31020/mutftd.1500387.
ISNAD
Yücel, Ummahan - Erçek Karcı, Aynur. “Obstetrik Alanda Simülasyon Maketleri ve Ebelik Eğitiminde Öncü Bir İsim: Ebe Angélique-Marguerite le Boursier du Coudray”. Lokman Hekim Dergisi 14/3 (01 Eylül 2024): 433-440. https://doi.org/10.31020/mutftd.1500387.
JAMA
1.Yücel U, Erçek Karcı A. Obstetrik Alanda Simülasyon Maketleri ve Ebelik Eğitiminde Öncü Bir İsim: Ebe Angélique-Marguerite le Boursier du Coudray. Lokman Hekim Dergisi. 2024;14:433–440.
MLA
Yücel, Ummahan, ve Aynur Erçek Karcı. “Obstetrik Alanda Simülasyon Maketleri ve Ebelik Eğitiminde Öncü Bir İsim: Ebe Angélique-Marguerite le Boursier du Coudray”. Lokman Hekim Dergisi, c. 14, sy 3, Eylül 2024, ss. 433-40, doi:10.31020/mutftd.1500387.
Vancouver
1.Ummahan Yücel, Aynur Erçek Karcı. Obstetrik Alanda Simülasyon Maketleri ve Ebelik Eğitiminde Öncü Bir İsim: Ebe Angélique-Marguerite le Boursier du Coudray. Lokman Hekim Dergisi. 01 Eylül 2024;14(3):433-40. doi:10.31020/mutftd.1500387

Cited By

Creative Commons Lisansı
                                                                            Bu Dergi Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License ile lisanslanmıştır.

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin süreli bilimsel yayınıdır. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.  Makalelerin sorumlulukları yazarlara aittir 

Kapak 

Ayşegül Tuğuz

İlter Uzel’inDioskorides ve Öğrencisi adlı eserinden 

Adres

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik  Anabilim Dalı Çiftlikköy Kampüsü

Yenişehir/ Mersin