BibTex RIS Kaynak Göster

Roma Dönemi'nden Ortaçağ'a Tıp Aletleri

Yıl 2011, Lokman Hekim Journal 2011; Supplement, 52 - 52, 01.09.2011

Öz

Antik Dönem hekimleri uyguladıkları tedavi yöntemlerinde önce hijyene önem vermişler ve asklepionları ge- nelde sıcak ve soğuk su kaynaklarının bulundukları alanlara kurmuşlardır. Bu sağlık merkezlerinde hastalar kendilerini kutsal bir ele teslim etmiş olmanın psikolojik rahatlığı içinde tedavi olurlardı. Hekimler hastalarına öncelikli olarak diyet uygularlar, diyet sonrası farmasötik tedaviye geçerlerdi. Bazı bitkisel ilaçlar ile uygulanan bu tedavi yöntemine cevap vermeyen hastalar için cerrahi müdahaleye başvurulurdu. Yetersiz anestezi uygu- lamalarından dolayı hastaların acı çekmelerini önlemek için cerrahi müdahalelerin en kısa zamanda sonlandı- rılması gerekiyordu. Bu nedenle cerrahi aletlerin ameliyat esnasında zaman kaybını önlemek için ergonomik olmasının yanı sıra çok amaçlı kullanılabilir şekilde dizayn edilmelerine dikkat edilirdi. Bir ucu sonda, dilatatör, delici, spatül, damlalık, diğer ucu kaşık, kanca, iğne, bisturi vs. olarak tasarlanmış, bronz, gümüş, kemik ve fildişinden yapılmış cerrahi aletler en sık rastlanılan örneklerdir. Bu makalede, Selçuk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nde bulunan bazı tıp aletlerinin tanımları yapılmaya çalışılacaktır

Medical Tools from Roman Period to Medieval

Yıl 2011, Lokman Hekim Journal 2011; Supplement, 52 - 52, 01.09.2011

Öz

Ancient Period physicians gave priority to hygiene at treatment methods applications and they generally established their asclepions just to hot or cold water resource areas. The patients treated in psychological comfort in those health centers because of delivering themselves to holy hands. First of all the physicians apply
diet to their patients, after diet they applied pharmaceutics treatment. The patients who don’t reply those
treatments via herbal medicines were applied to surgical intervention. The surgical intervention had to be
finalized in the shortest time to prevent suffer so much due to insufficient anesthesia applications. So the medical tools had to be designed ergonomic to prevent time loosing during operation and also to be multifunctional. To most common seen medical tools were one end is catheter, dilatators, driller, spatula, dripper other
end is spoon, hook, needle, bistoury etc. and they are made of bronze, silver, bone and ivory. In this article,
some of medical tools that are in the Selçuk University Archeology Department will be tried to be defined.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Ahmet Adil Tırpan Bu kişi benim

Babür Mehmet Akarsu Bu kişi benim

Seda Akarsu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Eylül 2011
Yayımlandığı Sayı Yıl 2011 Lokman Hekim Journal 2011; Supplement

Kaynak Göster

APA Tırpan, A. A., Akarsu, B. M., & Akarsu, S. (2011). Roma Dönemi’nden Ortaçağ’a Tıp Aletleri. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi Ve Folklorik Tıp Dergisi52-52.
AMA Tırpan AA, Akarsu BM, Akarsu S. Roma Dönemi’nden Ortaçağ’a Tıp Aletleri. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. Published online 01 Eylül 2011:52-52.
Chicago Tırpan, Ahmet Adil, Babür Mehmet Akarsu, ve Seda Akarsu. “Roma Dönemi’nden Ortaçağ’a Tıp Aletleri”. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi Ve Folklorik Tıp Dergisi, Eylül (Eylül 2011), 52-52.
EndNote Tırpan AA, Akarsu BM, Akarsu S (01 Eylül 2011) Roma Dönemi’nden Ortaçağ’a Tıp Aletleri. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi 52–52.
IEEE A. A. Tırpan, B. M. Akarsu, ve S. Akarsu, “Roma Dönemi’nden Ortaçağ’a Tıp Aletleri”, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi, ss. 52–52, Eylül 2011.
ISNAD Tırpan, Ahmet Adil vd. “Roma Dönemi’nden Ortaçağ’a Tıp Aletleri”. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. Eylül 2011. 52-52.
JAMA Tırpan AA, Akarsu BM, Akarsu S. Roma Dönemi’nden Ortaçağ’a Tıp Aletleri. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. 2011;:52–52.
MLA Tırpan, Ahmet Adil vd. “Roma Dönemi’nden Ortaçağ’a Tıp Aletleri”. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi Ve Folklorik Tıp Dergisi, 2011, ss. 52-52.
Vancouver Tırpan AA, Akarsu BM, Akarsu S. Roma Dönemi’nden Ortaçağ’a Tıp Aletleri. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. 2011:52-.
Creative Commons Lisansı
                                                                            Bu Dergi Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License ile lisanslanmıştır.

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin süreli bilimsel yayınıdır. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.  Makalelerin sorumlulukları yazarlara aittir 

Kapak 

Ayşegül Tuğuz

İlter Uzel’inDioskorides ve Öğrencisi adlı eserinden 

Adres

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik  Anabilim Dalı Çiftlikköy Kampüsü

Yenişehir/ Mersin