BibTex RIS Kaynak Göster

Türk Şiirinde İlginç Bir Lokman Hekim Profili: Lokman’la Geçen Şen Günlerim

Yıl 2011, Lokman Hekim Journal 2011; Supplement, 76 - 77, 01.09.2011

Öz

Kur’an’da, Lokman Suresi’ne, Lokman’a hikmet verildiği belirtilir, oğluna verdiği öğütler anlatılır. Peygamber olduğunu iddia edenler olsa da genel kanı peygamber olmadığı yönündedir. Ölümsüzlük iksirini bulduğu ancak kaybettiği dahil Lokman Hekim hakkında çeşitli efsaneler mevcuttur. Ünlü ve ilginç kişiler, şair ve yazarlar için de önemlidir. Teoloji ve folklorik tıp açıdan önemli bir isim olması dolayısıyla Lokman Hekim’in sanat eserlerinde tip ya da karakter olarak yer alması adeta kaçınılmazdır. Lokman Hekim’i anlatan ya da en azından söz eden birçok öykü, roman, şiir, türkü mevcuttur. Sina Akyol’un Lokman’la Geçen Şen Günlerim adlı ikinci şiir kitabına adını veren şiir de söz konusu eserlerden biridir. 1982 yılında Tan Yayınları Şiir Dizisi’nden çıkan kitap, Börtü Böcek ve Hezarfen adlı iki bölümden oluşmaktadır. Kitapta Lokman’dan söz eden iki şiir vardır: Lokman’la Geçen Şen Günlerim ve Lokman’la Geçen Şen Günleri- mi Unutamıyorum. İlk şiir üç, ikinci şiir iki bölümden oluşmaktadır. Her iki şiir de kitabın ilk bölümdedir. Arka kapaktaki nottan bu şiirlerin 1980-1982 tarihleri arasında yazıldığı tahmin etmek mümkündür. Şiirler, ilk bakışta, zor günler yaşayan birinin çocukluğuna ve çocukluğunun geçtiği büyük bahçeye özlemini anlatmaktadır. İlk şiirde Lokman’a bazı ihtiyaçlar belirtildikten sonra üç soru sorulmakta ancak “yetersiz” yanıtlar alınmaktadır. Adeta çaresiz bir Lokman söz konusudur. İkinci şiirdeki “mutlu kır yoktur” ve “kente veba girmiştir” dizeleri de çok zor günlerin iki delili gibidir

An Interesting Lokman Hekim Profile in Turkish Poetry: Lokman’la Geçen Şen Günlerim

Yıl 2011, Lokman Hekim Journal 2011; Supplement, 76 - 77, 01.09.2011

Öz

It is stated that hikmet (wisdom) had been given to Lokman In Lokman Sura of Kouran. In the same
sure there is advices of Lokman to his son. It had been suggested that he was a prophet but he was
not prophet according to the general opinion. There are some legends about Lokman such as the
legend of elixir of immortality.
Famous and interesting persons are important for poets and writers too. Because of his theologic
and folkloric importance, it is inevitable that Lokman will take place in literary writings as a type or
character. There are a lot of poem, song, novel, stroy etc touching on Lokman besides of writings
about Lokman. The second poetry book of Sina Akyol, Lokman’la Geçen Şen Günlerim is belong to
this category.
The book includes two divisions named Börtü Böcek and Hazerfen was published by Tan Publication in 1982. In the book, there are two poems about Lokman: Lokman’la Geçen Şen Günlerim and
Lokman’la Geçen Şen Günlerimi Unutamıyorum. The first poem has three parts and second two.
These poems are from the first division of book. According to the back cover, these poems was written probably in 1980-1982.
At first sight, these poems are about missing of a young poet to his childhood and the garden of his
childhood. In the first poem, some needs are been stated to Lokman and three questions asked but
answers are insufficient. Almost there is a helpless Lokman. “Mutlu kır yoktur” and “Kente veba girmiştir” lines of the second poem are like as two proofs of very difficults days

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Mevlüt Yaprak Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Eylül 2011
Yayımlandığı Sayı Yıl 2011 Lokman Hekim Journal 2011; Supplement

Kaynak Göster

APA Yaprak, M. (2011). Türk Şiirinde İlginç Bir Lokman Hekim Profili: Lokman’la Geçen Şen Günlerim. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi Ve Folklorik Tıp Dergisi76-77.
AMA Yaprak M. Türk Şiirinde İlginç Bir Lokman Hekim Profili: Lokman’la Geçen Şen Günlerim. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. Published online 01 Eylül 2011:76-77.
Chicago Yaprak, Mevlüt. “Türk Şiirinde İlginç Bir Lokman Hekim Profili: Lokman’la Geçen Şen Günlerim”. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi Ve Folklorik Tıp Dergisi, Eylül (Eylül 2011), 76-77.
EndNote Yaprak M (01 Eylül 2011) Türk Şiirinde İlginç Bir Lokman Hekim Profili: Lokman’la Geçen Şen Günlerim. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi 76–77.
IEEE M. Yaprak, “Türk Şiirinde İlginç Bir Lokman Hekim Profili: Lokman’la Geçen Şen Günlerim”, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi, ss. 76–77, Eylül 2011.
ISNAD Yaprak, Mevlüt. “Türk Şiirinde İlginç Bir Lokman Hekim Profili: Lokman’la Geçen Şen Günlerim”. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. Eylül 2011. 76-77.
JAMA Yaprak M. Türk Şiirinde İlginç Bir Lokman Hekim Profili: Lokman’la Geçen Şen Günlerim. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. 2011;:76–77.
MLA Yaprak, Mevlüt. “Türk Şiirinde İlginç Bir Lokman Hekim Profili: Lokman’la Geçen Şen Günlerim”. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi Ve Folklorik Tıp Dergisi, 2011, ss. 76-77.
Vancouver Yaprak M. Türk Şiirinde İlginç Bir Lokman Hekim Profili: Lokman’la Geçen Şen Günlerim. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. 2011:76-7.
Creative Commons Lisansı
                                                                            Bu Dergi Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License ile lisanslanmıştır.

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin süreli bilimsel yayınıdır. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.  Makalelerin sorumlulukları yazarlara aittir 

Kapak 

Ayşegül Tuğuz

İlter Uzel’inDioskorides ve Öğrencisi adlı eserinden 

Adres

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik  Anabilim Dalı Çiftlikköy Kampüsü

Yenişehir/ Mersin