BibTex RIS Kaynak Göster

Âşık Mahzuni Şerif’in Şiirlerinde Tıp Etiği İle İlgili Temalar

Yıl 2013, Lokman Hekim Journal 2013; Supplement, 82 - 82, 01.09.2013

Öz

Türk Halk şiirleri herhangi bir sanat kaygısı taşımaksızın olanca yalınlığı ve içtenliğiyle söylenen saf şiirlerdir. Bu şiirler, ozanların dilinden toplumun olaylara, kurumlara, kişilere bakışını olanca çıplaklığı ve içtenliğiyle yansıtır. Türk halk şiirleri ve türküleri iyi tahlil edilirse, toplumun hastalıklara, sağlık sistemine ve doktorlara bakış açısını anlayabilir, bu konudaki sıkıntılarını, beklentilerini ve mutluluklarını rahatlıkla görebiliriz. Âşık Mahzuni Şerif (1943–2002), Türk Halk şiirinin en önemli ozanlarından biri olarak kabul edilmektedir. Yakın geçmişte yaşamış ve eserler vermiş bir ozan olması nedeniyle, halkın hastalıklar, sağlık sistemi ve doktorlar ile ilgili duygularını ve güncel bakış açısını onun şiirlerinde inceleyebiliriz. Bu bağlamda Âşık Mahzuni Şerif’in çeşitli kitaplardaki şiirlerini, plaklarını ve albümlerini bilgisayar yardımıyla tarayarak doktor, tabip, hekim ve hastalık sözcüklerini dikkatle inceledik. Ayrıca sevgili eşi Fatma Mahzuni’yi de bilgilendirerek onun iznini ve desteğini aldık. İnceleme olanağı bulduğumuz 200 civarında şiirinden 20’e yakın şiirinde doktor temasına yer verilmekte olduğunu, bunlardan 7 tanesinin ise direk doktorlar üzerine yazılmış şiirler, söylenmiş türküler olduğunu gördük. Bu oran, Âşık Mahzuni Şerif’in neredeyse 10 şiirinden birinde doktor temasının işlemiş olduğunu göstermektedir. En önemli Türk Halk ozanlarından biri olan Âşık Mahzuni Şerif’in insan ve toplum hayatında yer alan ve onları etkileyen yüzlerce konu, olay, kişi ve meslek grubu arasında doktorlara bu kadar ilgi duyması ve onlarla ilgili şiirler yazmış olmasının araştırılması gereken bir konu olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle tespit ettiğimiz hususları şiir çözümleme yöntemiyle inceledik

Some Medical Ethics Themes in Âşik Mahzuni Sheriff’s Poems

Yıl 2013, Lokman Hekim Journal 2013; Supplement, 82 - 82, 01.09.2013

Öz

Turkish folk poems are pure poems which sung of the utmost simplicity and sincerity without any concern. These poems reflect the community feelings about events, institutions and people all their nakedness and sincerity through minstrels poems. If the Turkish folk poetry is exposed to the analysis, the point of view of society which about diseases, health systems and physicians this regard their problems, expectations and happiness are well understood. Mahzuni Sheriff is considered one of the most important poets of the Turkish folk poetry. Due to he lived in the recent past, we can examine his poems in order to understand point of view and feelings of the people, about diseases, health care system and doctors. In this context, we analyzed various books, poems, plates and albums of Mahzuni Sharif, by scanning words of doctors, physician, and health care with the help of computer. Also his beloved wife Fatma Mahzuni was informed and her consent and support were received. We have examined 200 poems; we found the theme of 20 poetry of them about doctors including seven of them directly written about doctors. This rate was indicated that he committed theme of doctors about 1 in 10 his poetry. Mahzuni Sheriff is one of the most important poets of Turkish Folk and he interested to doctors and wrote poems about them. For this reason, we studied his poems by the method of poetry analysis

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Ömer Kaplan Bu kişi benim

Muharrem Uçar Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Eylül 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2013 Lokman Hekim Journal 2013; Supplement

Kaynak Göster

APA Kaplan, Ö., & Uçar, M. (2013). Âşık Mahzuni Şerif’in Şiirlerinde Tıp Etiği İle İlgili Temalar. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi Ve Folklorik Tıp Dergisi82-82.
AMA Kaplan Ö, Uçar M. Âşık Mahzuni Şerif’in Şiirlerinde Tıp Etiği İle İlgili Temalar. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. Published online 01 Eylül 2013:82-82.
Chicago Kaplan, Ömer, ve Muharrem Uçar. “Âşık Mahzuni Şerif’in Şiirlerinde Tıp Etiği İle İlgili Temalar”. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi Ve Folklorik Tıp Dergisi, Eylül (Eylül 2013), 82-82.
EndNote Kaplan Ö, Uçar M (01 Eylül 2013) Âşık Mahzuni Şerif’in Şiirlerinde Tıp Etiği İle İlgili Temalar. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi 82–82.
IEEE Ö. Kaplan ve M. Uçar, “Âşık Mahzuni Şerif’in Şiirlerinde Tıp Etiği İle İlgili Temalar”, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi, ss. 82–82, Eylül 2013.
ISNAD Kaplan, Ömer - Uçar, Muharrem. “Âşık Mahzuni Şerif’in Şiirlerinde Tıp Etiği İle İlgili Temalar”. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. Eylül 2013. 82-82.
JAMA Kaplan Ö, Uçar M. Âşık Mahzuni Şerif’in Şiirlerinde Tıp Etiği İle İlgili Temalar. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. 2013;:82–82.
MLA Kaplan, Ömer ve Muharrem Uçar. “Âşık Mahzuni Şerif’in Şiirlerinde Tıp Etiği İle İlgili Temalar”. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi Ve Folklorik Tıp Dergisi, 2013, ss. 82-82.
Vancouver Kaplan Ö, Uçar M. Âşık Mahzuni Şerif’in Şiirlerinde Tıp Etiği İle İlgili Temalar. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. 2013:82-.
Creative Commons Lisansı
                                                                            Bu Dergi Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License ile lisanslanmıştır.

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin süreli bilimsel yayınıdır. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.  Makalelerin sorumlulukları yazarlara aittir 

Kapak 

Ayşegül Tuğuz

İlter Uzel’inDioskorides ve Öğrencisi adlı eserinden 

Adres

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik  Anabilim Dalı Çiftlikköy Kampüsü

Yenişehir/ Mersin