BibTex RIS Kaynak Göster

Bir Mersin Aktarında Bulunan Kadın Hastalıklarında Kullanılan Bitkiler

Yıl 2013, Lokman Hekim Journal 2013; Supplement, 87 - 87, 01.09.2013

Öz

Bu çalışmanın amacı Mersin’de kadın hastalıklarında kullanılan geleneksel bitkileri saptamaktır.Mersin ili Yenişehir, Akdeniz, Toroslar ve Mezitli ilçelerinde sağlık müdürlüğüne kayıtlı ruhsatlı olarak çalışan 75 aktar bulunmaktadır. Çalışmamızın verileri babadan oğla geleneksel bir şekilde faaliyet gösteren bir aktarla görüşme yapılarak toplandı. Aktarda bitki satışının kişinin “şikâyetine göre” değil, “talep ettiği bitki ismine” göre şekillendiği tespit edildi. Kadın hastalıklarının tedavisinde kullanılmak üzere satılan her bitkinin adı, Latince adı, hangi kısmının kullanıldığı, nasıl yapıldığı, nasıl uygulandığı, nereden alındığı, müstahzarının olup olmadığı belirlendi. Literatürde kadın hastalıklarında kullanıldığı bildirilen bitkisel ürünlerin aktarda satılıp satılmadığı ve aktarın literatürde belirtilen endikasyonlar hakkındaki bilgisi de sorgulandı.İncelediğimiz aktarda, kadın hastalıklarının tedavisinde kullanılan bitkilerin tohum, çekirdek, meyve, çiçek, kabuk, kök, yaprak gibi kısımları doğrudan veya işlemden geçirilerek satışa sunulmaktadır. Aktardaki bitkilerin tamama yakını yöre halkından temin edilmektedir. Tıbbi kaynaklarda yer alan kadın hastalıklarına yönelik bitkilerle, incelediğimiz aktarda satılan civanperçemi, aslanpençesi, maydanoz sapı, patlıcan sapı, çöven otu, üzerlik, hayıt suyu gibi bitkiler arasında sayı, çeşit, kullanım şekilleri ve hastalık endikasyonları açısından farklılık bulunmaktadır

Plants Used for Gynecological Diseases at an Herbalist in Mersin

Yıl 2013, Lokman Hekim Journal 2013; Supplement, 87 - 87, 01.09.2013

Öz

PLANTS USED FOR GYNECOLOGICAL DISEASES AT AN HERBALIST IN MERSIN Plants are used for therapeutic purposes by the people. Mersin (Turkey) has rich resources and significant variety of medicinal plants. In this study, some plants used for treatments of gynecological disorders and obstetrics have been detected in a herbal market in the Mersin

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Oya Ogenler Bu kişi benim

İsmail Ün

İlter Uzel Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Eylül 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2013 Lokman Hekim Journal 2013; Supplement

Kaynak Göster

APA Ogenler, O., Ün, İ., & Uzel, İ. (2013). Bir Mersin Aktarında Bulunan Kadın Hastalıklarında Kullanılan Bitkiler. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi Ve Folklorik Tıp Dergisi87-87.
AMA Ogenler O, Ün İ, Uzel İ. Bir Mersin Aktarında Bulunan Kadın Hastalıklarında Kullanılan Bitkiler. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. Published online 01 Eylül 2013:87-87.
Chicago Ogenler, Oya, İsmail Ün, ve İlter Uzel. “Bir Mersin Aktarında Bulunan Kadın Hastalıklarında Kullanılan Bitkiler”. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi Ve Folklorik Tıp Dergisi, Eylül (Eylül 2013), 87-87.
EndNote Ogenler O, Ün İ, Uzel İ (01 Eylül 2013) Bir Mersin Aktarında Bulunan Kadın Hastalıklarında Kullanılan Bitkiler. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi 87–87.
IEEE O. Ogenler, İ. Ün, ve İ. Uzel, “Bir Mersin Aktarında Bulunan Kadın Hastalıklarında Kullanılan Bitkiler”, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi, ss. 87–87, Eylül 2013.
ISNAD Ogenler, Oya vd. “Bir Mersin Aktarında Bulunan Kadın Hastalıklarında Kullanılan Bitkiler”. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. Eylül 2013. 87-87.
JAMA Ogenler O, Ün İ, Uzel İ. Bir Mersin Aktarında Bulunan Kadın Hastalıklarında Kullanılan Bitkiler. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. 2013;:87–87.
MLA Ogenler, Oya vd. “Bir Mersin Aktarında Bulunan Kadın Hastalıklarında Kullanılan Bitkiler”. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi Ve Folklorik Tıp Dergisi, 2013, ss. 87-87.
Vancouver Ogenler O, Ün İ, Uzel İ. Bir Mersin Aktarında Bulunan Kadın Hastalıklarında Kullanılan Bitkiler. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. 2013:87-.
Creative Commons Lisansı
                                                                            Bu Dergi Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License ile lisanslanmıştır.

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin süreli bilimsel yayınıdır. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.  Makalelerin sorumlulukları yazarlara aittir 

Kapak 

Ayşegül Tuğuz

İlter Uzel’inDioskorides ve Öğrencisi adlı eserinden 

Adres

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik  Anabilim Dalı Çiftlikköy Kampüsü

Yenişehir/ Mersin